Στρατηγικό «δάγκωμα» που καλύπτει ακόμα και την καρδιά της Τουρκίας και νέα εργαλεία υψηλής ακρίβειας και αποτροπής, με γεωπολιτική βαρύτητα.
Τα 38 PULS (Precise and Universal Launching System) που αποκτά η Ελλάδα από το Ισραήλ αποτελούν ένα τεράστιο άλμα στις δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος του Πυροβολικού, ιδιαίτερα όταν οπλιστούν με πυραύλους LORA.
Τα PULS είναι ευέλικτοι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών/πυραύλων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορα είδη πυρομαχικών, από μικρού έως στρατηγικού βεληνεκούς. Έχουν την ικανότητα να εξαπολύσουν από καθοδηγούμενες ρουκέτες 40 χλμ έως πυραύλους LORA με βεληνεκές 400+ χλμ.
Η Σμύρνη απέχει περίπου 160 χλμ από τη Χίο και μόλις 180 χλμ από την Εύβοια. Άρα χτυπιέται εύκολα ακόμη και με μικρότερα πυρομαχικά των PULS.
Η Κωνσταντινούπολη απέχει περίπου 370-400 χλμ από περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι πύραυλοι LORA, με βεληνεκές 400+ χλμ και ακρίβεια κάτω από 10 μέτρα, είναι ιδανικοί για στρατηγικά πλήγματα σε βάθος, έτσι πλέον η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πλήξει όχι μόνο στρατιωτικές υποδομές στα μικρασιατικά παράλια, αλλά και στρατηγικούς στόχους στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Το γεγονός ότι οι εκτοξευτές είναι κινητοί (σε φορτηγά 8×8), καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους, ενισχύοντας την επιβιωσιμότητα και την ευελιξία.
Η απόκτηση των PULS (ιδίως με τους LORA) αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Η Ελλάδα δεν είναι απλώς αμυνόμενη — αποκτά στρατηγικό «δάγκωμα» που καλύπτει ακόμα και την καρδιά της Τουρκίας και νέα εργαλεία υψηλής ακρίβειας και αποτροπής, με γεωπολιτική βαρύτητα.
Δείτε τι αναφέρει Τουρκάλα δημοσιογράφος:
Η Ελλάδα εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις στο Αιγαίο και στον Έβρο: Δημιουργείται η “Ασπίδα του Αχιλλέα”
Η Ελλάδα δημιουργεί μια νέα γραμμή άμυνας με την ονομασία “Ασπίδα του Αχιλλέα”, τοποθετώντας 38 εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών PULS που προμηθεύτηκε από το Ισραήλ, στα νησιά του Αιγαίου και στα σύνορα του Έβρου.
Τα συστήματα αυτά, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν όχι μόνο τη Σμύρνη αλλά ακόμη και την Κωνσταντινούπολη.
Παρόλο που οι επίσημες δηλώσεις παρουσιάζουν την κίνηση αυτή ως αμυντική, με σκοπό την αποτροπή, ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για στρατιωτική συγκέντρωση δυνάμεων που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και ότι τίθεται σιωπηλά η υποδομή για πιθανή επίθεση. Η ενέργεια αυτή, που αναμένεται να κλιμακώσει τις εντάσεις στο Αιγαίο, σηματοδοτεί μια νέα και επικίνδυνη φάση στις πολιτικές ασφάλειας της Αθήνας.
Η Ντούχα Σένα Οσκάι (Duha Sena Oskay) είναι Τουρκάλα δημοσιογράφος και συγγραφέας. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Ατίλιμ και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στον τομέα της Παγκόσμιας Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (SAM), αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία σε θέματα διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής.
ΠΗΓΗYunanistan’dan Ege ve Meriç’e Füze Hamlesi: “Aşil Kalkanı” kuruluyor
— Duha Sena Oskay (@DuhaSena) April 11, 2025
Yunanistan, İsrail’den tedarik ettiği 38 adet PULS çoklu roketatar sistemini Ege Adaları ve Meriç sınır hattına yerleştirerek “Aşil Kalkanı” adı altında yeni bir savunma hattı oluşturuyor.
300 kilometre… pic.twitter.com/0KvAgqkm2y