Δύο Αμερικανοί νομοθέτες προειδοποίησαν κατά της ανάπτυξης από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400 σε αεροπορική βάση που επιδιώκει να εγκαταστήσει στη Συρία, αυτό δημοσιεύει η αραβόφωνη εφημερίδα Asharq Al-Awsat με έδρα το Λονδίνο.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη ότι ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Γκας Μπιλιράκης, συμπρόεδρος της Επιτροπής Αρμενικών Υποθέσεων της Βουλής και ο Δημοκρατικός εκπρόσωπος Μπραντ Σνάιντερ έστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι η πιθανή τουρκική κίνηση θα αποτελούσε επικίνδυνη κλιμάκωση και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες για την ασφάλεια του Ισραήλ, την αξιοπιστία των κυρώσεων και την επιβολή των κυρώσεων.
Οι δύο εκπρόσωποι δήλωσαν ότι η Τουρκία «θα στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα στους συμμάχους και τους αντιπάλους της με αυτή την κίνηση, επιβραβεύοντας παράλληλα τον στρατηγικό της αντίπαλο (Ρωσία)».
Απειλή για το Ισραήλ
Πρόσθεσαν ότι «η επανεισαγωγή ρωσικών συστημάτων στο συριακό έδαφος μετά την απόσυρσή τους θα αλλάξει ριζικά το τοπίο της περιφερειακής αεράμυνας, ανεξάρτητα από τον χειριστή».
Η επιστολή των δύο Αμερικανών γερουσιαστών ανέφερε ότι, «Εάν το ρωσικό σύστημα τοποθετηθεί κατά μήκος του δυτικού διαδρόμου της Συρίας, θα μπορούσε να περιορίσει σοβαρά τις ισραηλινές επιχειρήσεις κατά των ιρανικών πόρων ή των οδών ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ. Αυτό θα μείωνε την επιχειρησιακή ευελιξία του Ισραήλ στην περιοχή και θα υπονόμευε την τεχνική βάση για το ποιοτικό του πλεονέκτημα, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν από καιρό να διατηρήσουν».
Εξήγησαν ότι, «Επιπλέον, η ασάφεια γύρω από τους χειριστές των συστημάτων χρησιμεύει μόνο για να αναζωπυρώσει την κατάσταση. Εάν οι τουρκικές δυνάμεις διατηρήσουν τον επιχειρησιακό έλεγχο, ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης με τις ισραηλινές δυνάμεις γίνεται πραγματικός. Εάν η Συρία ή οι πληρεξούσιοί της αναλάβουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν περαιτέρω εξέχουσα θέση και επιρροή, προσθέτοντας ένα νέο στρώμα στρατηγικής αστάθειας σε ένα ήδη ασταθές περιβάλλον».
Οι δύο βουλευτές, οι οποίοι τον Μάρτιο εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο για την αναταξινόμηση της Τουρκίας ως χώρας της Μέσης Ανατολής στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αντί για ευρωπαϊκή χώρα, επεσήμαναν την ιδέα της αφαίρεσης του συστήματος S-400 από την Τουρκία για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Άγκυρα βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA).
Τόνισαν ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν επειδή η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό σύστημα, και ως εκ τούτου δεν έχουν σχέση με το πού έχει αναπτυχθεί.
Στα τέλη της πρώτης θητείας του το 2020, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία βάσει του νόμου CAATSA, αφού η Τουρκία απέκτησε το ρωσικό σύστημα S-400 το καλοκαίρι του 2019.
Αυτό εμπόδισε την Τουρκία να αναπτύξει το σύστημα στο έδαφός της μέχρι στιγμής, παρά την ανάγκη της για ένα ισχυρό σύστημα αεράμυνας.
Βάσει της συμφωνίας με τη Ρωσία, η Τουρκία δεν μπορεί να πουλήσει ή να αναπτύξει το σύστημα εκτός των συνόρων της.
Ευρύτερη προοπτική
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι δύο Αμερικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν την επιθυμία τους αυτή η κίνηση της Τουρκίας να εξεταστεί σε ευρύτερο πλαίσιο, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανάπτυξη F-16 για παραβίαση του ελληνικού και (νότια) του κυπριακού εναέριου χώρου, φιλοξενία ηγετών της Χαμάς και διακοπή διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ.
Υποστήριξαν ότι το υποκείμενο ζήτημα υπερβαίνει κατά πολύ ένα ενιαίο σύστημα αεράμυνας ή μια διμερή διαμάχη και ότι η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή αστάθεια.
Στις αρχές Απριλίου, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Türkiye ανέφερε ότι η Άγκυρα είχε λάβει επίσημα μέτρα για να πάρει τον έλεγχο της στρατιωτικής αεροπορικής βάσης Τίγιας, γνωστή και ως αεροπορική βάση T4 ή βάση T4, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Τίγιας, περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Παλμύρα στην επαρχία Χομς.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναμένεται να ξεκινήσει την αποκατάσταση και την επέκταση της βάσης τον Απρίλιο, μόλις εγκατασταθεί το αμυντικό σύστημα, ώστε να περιλαμβάνει ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις πληροφοριών.
Ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο δίκτυο αεράμυνας, που θα περιλαμβάνει τοπικά κατασκευασμένα τουρκικά συστήματα, όπως το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος SIBAR και τα συστήματα Hisar RF και Hisar O, επιπλέον των αναγνωριστικών αεροσκαφών και των οπλισμένων drones, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών με προηγμένες δυνατότητες επίθεσης, για την ενίσχυση των προσπαθειών της Τουρκίας για την καταπολέμηση του ISIS, καθώς και για να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας έναντι τυχόν ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή.
Ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να κάνει το βήμα ανάπτυξης του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, αλλά αυτό θα απαιτούσε την έγκριση της Μόσχας.
Το Ισραήλ ανησυχεί βαθιά για την εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Δαμασκού, και τις προσπάθειές της να επεκτείνει και να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις βαθιά μέσα στο συριακό έδαφος.
Βομβάρδισε τη βάση Τ4 στην ανατολική Χομς περισσότερες από μία φορές τον περασμένο μήνα, και βομβάρδισε επίσης το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χάμα, θέτοντάς το εντελώς εκτός λειτουργίας.
Το Τελ Αβίβ δήλωσε ότι η πιθανότητα η Τουρκία να εγκαταστήσει μια στρατιωτική βάση στη Συρία αποτελεί «δυνητική απειλή» για το Ισραήλ.
Turkpress
—