Ο βρετανικός στρατός κατέρριψε σμήνος drones με ένα επαναστατικό όπλο ραδιοκυμάτων, με κόστος μόλις 13 σεντς το κάθε χτύπημα



Ο βρετανικός στρατός δοκίμασε ένα όπλο με πυρομαχικά αόρατων ραδιοκυμάτων, γνωστό ως όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας με ραδιοσυχνότητες (RFDEW), για να εξαλείψει για πρώτη φορά σμήνη drones.


Βρετανοί στρατιώτες εντόπισαν επιτυχώς, στόχευσαν και  εξολόθρευσαν σμήνη drones στην τελευταία δοκιμή ενός νέου κατευθυνόμενου ενεργειακού όπλου που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει το Business Insider .

Σε μια περιοχή στην Ουαλία, το ενεργειακό όπλο κατευθυνόμενο με ραδιοσυχνότητες, ή RF-DEW, εντόπισε και κατέρριψε το σμήνος κατά τη διάρκεια της δοκιμής και λειτούργησε με «σχεδόν στιγμιαίο αποτέλεσμα», δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας .

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επενδύσει περισσότερα από 40 εκατομμύρια λίρες στην έρευνα και ανάπτυξη του RFDEW μέχρι σήμερα, δήλωσε ο βρετανικός στρατός.

Ωστόσο, ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα – αυτή ήταν η πρώτη φορά που κατέρριψε ένα ολόκληρο σμήνος drones.

Το RF-DEW αναπτύσσεται από μια κοινοπραξία με επικεφαλής τον Γάλλο κατασκευαστή Thales, ο οποίος ονόμασε την τεχνολογία “Rapid Destroyer” κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Η Thales έχει επίσης συνεργαστεί με τα υπουργεία Άμυνας της Γαλλίας και της Βρετανίας για το σύστημα αντιμέτρων ναρκών MMCM, το οποίο δρομολογείται φέτος.

Το RF-DEW χρησιμοποιεί ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας για να διαταράξει ή να βλάψει ηλεκτρονικά εξαρτήματα μέσα σε drones, σε αυτό που ο Thales περιέγραψε ως μηχανισμό «σκληρού θανάτου».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα υπάρχοντα συστήματα που μπλοκάρουν ή μπερδεύουν τα drones, είπε ο Thales.

Το οπλικό σύστημα μπορεί να νικήσει αερομεταφερόμενους στόχους σε βεληνεκές έως και 1 km και είναι αποτελεσματικό έναντι απειλών που δεν μπορούν να αποκλειστούν χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό πόλεμο.

Η τεχνολογία θεωρείται εταίρος χαμηλού κόστους σε μεγαλύτερης κλίμακας συστήματα αεράμυνας που βασίζονται σε πυραύλους και κοστίζει μόλις 13 σεντς ανά χτύπημα, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο.

Ο Βρετανικός Στρατός πραγματοποίησε δοκιμές σε 100 μικρά τετρακόπτερα drones, δύο τύπων: το Boresight Raider, ένα drone με δυνατότητες σμήνους σχεδιασμένο ειδικά για χρήση σε δοκιμές τεχνολογίας counter-drone και το Parrot Anafi, ένα εμπορικά διαθέσιμο drone με κάμερα.

Ο Βρετανός αξιωματικός Μάγερς, που κατέρριψε τα drones, είπε ότι το σύστημα ήταν «γρήγορο στην εκμάθηση και εύκολο στη χρήση».

«Με βελτιώσεις στην εμβέλεια και την ισχύ, που θα μπορούσαν να προκύψουν με περαιτέρω ανάπτυξη, αυτό θα ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη Layered Air Defense», πρόσθεσε ο Μάγερς.

Αυτό έρχεται στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στη χρήση drones στη μάχη.

Η βρετανική αμυντική υπηρεσία πληροφοριών εκτιμά ότι πέρυσι, η Ουκρανία έπρεπε να αμυνθεί έναντι επιθέσεων από περισσότερα από 18.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τα σμήνη drones – όπου ομάδες drones ενεργούν αυτόνομα ή ημιαυτόνομα και σε συνεννόηση μεταξύ τους – βρίσκονται ακόμη σε σπάργανα, με ουκρανικές εταιρείες να δοκιμάζουν σμήνη σχεδιασμένα να αντέχουν στον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο.

Η δοκιμή RF-DEW αποτελεί μέρος μιας ώθησης για την αύξηση των νέων τεχνολογιών στις βρετανικές αμυντικές δυνατότητες. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για την εφαρμογή του συστήματος στην Ουκρανία, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Το RFDEW μπορεί να στοχεύσει εναέριες απειλές σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Μπορεί να τοποθετηθεί σε τροχοφόρο όχημα, όπως το MAN Support Vehicle 6T.

Αυτό το όπλο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ανεξάρτητα ή να βοηθά στην άμυνα ενάντια σε ομάδες μικρών drones. Το όπλο μπορεί επίσης να λειτουργεί παράλληλα με συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας.

Στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ένα ταμείο 400 εκατομμυρίων λιρών, ή 530 εκατομμυρίων δολαρίων, για την αμυντική καινοτομία, με το 10% του προϋπολογισμού εξοπλισμού του MOD να κατευθύνεται προς τις νέες τεχνολογίες.