Τζόναθαν Αντιρί: Το Ισραήλ να ενισχύσει τις συμμαχίες του με Έλληνες και Άραβες για να προλάβει έναν πόλεμο με την Τουρκία



Ο Τζόναθαν Αντιρί, πρώην σύμβουλος του αποθανόντος Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες, εξέφρασε ανησυχία για τη προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ από το Ιράν.


«Το Ισραήλ πρέπει να ξεκινήσει μια αποφασιστική κίνηση για να αποτρέψει τον πόλεμο Ισραήλ-Τουρκίας», υποστήριξε ο Αντιρί.

Γράφοντας στην Yedioth Ahronoth, ο Αντιρί τόνισε το αυξανόμενο γεωπολιτικό αποτύπωμα της Άγκυρας και παρότρυνε τους Ισραηλινούς πολιτικούς να λάβουν προληπτικά μέτρα για να αποφύγουν μελλοντική στρατιωτική σύγκρουση.

Περιέγραψε την Τουρκία ως «δυναμική περιφερειακή δύναμη» με σημαντική επιρροή τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι, σε αντίθεση με το Ιράν, η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με τη Δύση και είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Κάλεσμα για στρατηγικές συμμαχίες για την αποφυγή μελλοντικής σύγκρουσης
Ο Αντιρί αναφέρθηκε σε αναφορές που υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα μπορεί να πλησιάζει σε μια αμυντική συμφωνία με τη Δαμασκό.

Υποστήριξε ότι το Ισραήλ πρέπει να υιοθετήσει μια προορατική στρατηγική χτίζοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες για να εξισορροπήσει την επεκτεινόμενη επιρροή της Τουρκίας και να αποτρέψει πιθανές στρατιωτικές εντάσεις.

Σύμφωνα με τον Αντιρί, το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας νέας περιφερειακής συμμαχίας με αραβικές χώρες πλειοψηφίας Σουνιτών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, και να ενισχύσει την υπάρχουσα στρατιωτική, διπλωματική και ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο επεκτεινόμενος γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας

Υπογραμμίζοντας την διευρυνόμενη επιρροή της Τουρκίας, ο Αντιρί σημείωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση της περιοχής, ιδιαίτερα καθώς η επιρροή του Ιράν και της Ρωσίας στη Συρία μειώνεται.

Προειδοποίησε ότι μια συμμαχία Τουρκίας-Συρίας θα μπορούσε να χορηγήσει στην Άγκυρα δικαιώματα στρατιωτικής βάσης σε συριακό έδαφος, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ από τις ιρανικές αναπτύξεις.

«Η Τουρκία δεν είναι κράτος-παρίας», έγραψε ο Αντιρί, τονίζοντας ότι διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με δυτικούς θεσμούς, κατέχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και διεκδικεί ολοένα και περισσότερο την παρουσία της σε πολλαπλά θέατρα, από τη Μεσόγειο μέχρι τον Καύκασο.

Ενεργειακές και αμυντικές δυνατότητες ενισχύουν τη θέση της Άγκυρας

Ο Αντιρί επεσήμανε περαιτέρω τον έλεγχο της Τουρκίας επί βασικών αγωγών φυσικού αερίου που τροφοδοτούν την Ευρώπη, αποκαλώντας την «κεντρικό παίκτη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Επίσης, τόνισε την ταχεία ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας, δηλώνοντας ότι οι εξαγωγές άμυνας έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία ξεπερνώντας τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, με το 70% της παραγωγής να προέρχεται πλέον από εγχώριες πηγές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, τον οποίο ο Αντιρί περιέγραψε ως βασικό αρχιτέκτονα του στρατηγικού οράματος της Τουρκίας, πιστώθηκε με την προώθηση πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν την επέκταση στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, την αύξηση της ναυτικής παρουσίας στη Μεσόγειο και την εξισορρόπηση των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.