Τι αποκαλύπτει η επίσκεψη ενός απεσταλμένου του Κρεμλίνου στην Ουάσιγκτον για την πολιτική του Τραμπ στη Ρωσία-Ουκρανία



Συμβάσεις, κυρώσεις και διπλωματικές ενδείξεις σε μια περίοδο κρίσης


Ο Λευκός Οίκος δείχνει τα πραγματικά της χρώματα όσον αφορά την Ουκρανία. Επέβαλλε δριμείς εμπορικούς δασμούς σε 185 χώρες αυτή την εβδομάδα, η διοίκηση Τραμπ άρρηξε σιωπηλά τις απαγορεύσεις ταξιδιού για έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον για συνομιλίες.

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Κυβερνητικού Ταμείου Πλούτου, είναι ο οικονομικός εκπρόσωπος του Πούτιν. Η επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν η πρώτη από Ρώσο αξιωματούχο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια.

Αυτό είναι το τελευταίο σημάδι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ονειρεύεται μια νέα οικονομική σχέση με τη Ρωσία — ακόμη και ενώ διεξάγει εμπορικό πόλεμο εναντίον των οικονομικά ισχυρότερων συμμάχων των ΗΠΑ.

Οι νέες απαιτήσεις της διοίκησης Τραμπ και η πίεση στην Ουκρανία

Ο Τραμπ επέκρινε δημόσια τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας τον ότι απέτρεψε την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα έδινε στις ΗΠΑ πρόσβαση στα σπάνια μέταλλα της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια συμφωνία που κανένας Ουκρανός πρόεδρος δεν θα μπορούσε να δεχτεί, καθώς η νεότερη εκδοχή της θα έδινε στις ΗΠΑ δικαίωμα βέτο σε μια νέα επιτροπή που θα αποφάσιζε για την εκμετάλλευση των πόρων.

Επιπλέον, η συμφωνία ορίζει ότι η Ουκρανία δεν θα εισπράττει έσοδα μέχρι οι ΗΠΑ να ανακτήσουν όλη την οικονομική βοήθεια που παρείχαν για τον πόλεμο — ένα ποσό που ο Τραμπ, με δραματική υπερβολή, εκτιμά σε πάνω από 350 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτές οι ασφυκτικές προϋποθέσεις αποτελούν προσπάθεια λεηλασίας των ουκρανικών πόρων και μια προσπάθεια να πληρώσει η ίδια η θύμα του πολέμου αποζημιώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διπλωματική προσέγγιση του Τραμπ και οι ρωσικές απαιτήσεις

Ο Τραμπ επιμένει ότι θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος — ένας εξαιρετικός στόχος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δεν αναμένεται να παρευρεθεί στη συνάντηση της Ομάδας Άμυνας της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά σε τρία χρόνια που ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου απουσιάζει, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ήδη μεταβιβάσει τον έλεγχο των συναντήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η προσπάθεια του Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο — που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κάνει σε 24 ώρες — αποτυγχάνει. Δύο «επιτεύγματα» που προωθούσε ο Λευκός Οίκος — η παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και μια θαλάσσια εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα — έχουν σταματήσει.

Οι νέες απαιτήσεις της Ρωσίας για επανένταξη στη διεθνή τραπεζική και εμπορική δραστηριότητα θα χρειαστούν την αποδοχή από τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί.

Οι ρωσικές διεκδικήσεις και η στρατηγική του Πούτιν

Ο Ντμίτριεφ δήλωσε στο CNN ότι η ομάδα του Τραμπ έχει ήδη προκαλέσει την πρώτη αποκλιμάκωση του πολέμου και εξέφρασε έπαινο για τον αμερικανό απεσταλμένο Στηβ Γουίτκοφ, ο οποίος επαναλαμβάνει τα θέματα του Πούτιν μετά τη συνάντησή τους.

«Με την διοίκηση Τραμπ, βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο της σκέψης για το τι είναι δυνατό», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Παρόλο που ο Τραμπ επέκρινε σπάνια τον Πούτιν, λέγοντας ότι «ενοχλήθηκε» που αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Ζελένσκι, σύντομα καθησύχασε τις εντάσεις, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν θέλει την ειρήνη.

«Δεν πιστεύω ότι θα σπάσει τον λόγο του — τον γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Τραμπ.

Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι ο Τραμπ δεν γνωρίζει τον Πούτιν τόσο καλά όσο νομίζει. Η απελπισμένη και ανίσχυρη διπλωματία της διοίκησής του έχει δείξει ότι ο Ρώσος ηγέτης συνεχίζει την στρατηγική του: να πολεμά και να διαπραγματεύεται ταυτόχρονα, ενώ παρατείνει τη διαδικασία ειρήνης για να ενισχύσει τη θέση του στο πεδίο της μάχης.

Τι θέλει πραγματικά η Ρωσία;

Ο Χάιν Γκόεμανς, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, εξηγεί:

«Για να τελειώσει ένας πόλεμος, τουλάχιστον ένα από τα μέρη πρέπει να αλλάξει τους πολεμικούς του στόχους. Η Ρωσία δεν έχει αλλάξει πραγματικά τους στόχους της», ανέφερε, μετά την αποτυχία της αστραπιαίας επίθεσης στο Κίεβο και την ανατροπή του Ζελένσκι.

Ο Πούτιν εξακολουθεί να θέλει:

Επιβεβαίωση του ελέγχου στα κατεχόμενα ανατολικά εδάφη
Κατάλυση των δυτικών φιλοδοξιών της Ουκρανίας
Αντικατάσταση του Ζελένσκι με έναν φιλορώσο ηγέτη
Οι προσφάτεις ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να τερματίσει σύντομα τον πόλεμο ενισχύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, όταν ο Πούτιν κάλεσε άλλα 160.000 άνδρες στο μέτωπο.

Ο στρατηγός Κρίστοφερ Κάβολι, ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στην Ευρώπη, χαρακτήρισε τη Ρωσία «χρόνια απειλή» και «αυξανόμενη απειλή, που είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να πετύχει τους γεωπολιτικούς της στόχους».

Οι δύο πιθανές ερμηνείες για τη στάση του λευκού Οίκου

Η πιο ευνοϊκή: Η διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη τις κρίσιμες δυναμικές των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Η πιο σκοτεινή: Τις κατανοεί, αλλά δεν ενδιαφέρεται πραγματικά — και επιθυμεί να αγκαλιάσει τον Πούτιν ούτως ή άλλως.
Με την επίσκεψη του Ντμίτριεφ, η στρατηγική του Τραμπ φαίνεται να κινείται προς την δεύτερη κατεύθυνση.