Το κόστος που καλείται να πληρώσει ο τουρκικός λαός αγγίζει μέχρι στιγμής το τρομερό ποσό των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο "λογαριασμός" που στάλθηκε στον τουρκικό λαό να πληρώσει λόγω του οικονομικού αντίκτυπου που είχαν τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης Ερντογάν σε βάρος του Ιμάμογλου , αγγίζει το τρομερό ποσό των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποκαλύπτει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Στο στόχαστρο Ερντογάν ο Ιμάμογλου
Οι επιθετικές πολιτικές κινήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εξαλείψει τον κύριο αντίπαλό του, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρεμ Ιμάμογλου, από την προεδρική κούρσα πυροδοτεί βαθιά πολιτική αναταραχή στη χώρα και προκαλεί σοβαρή ζημιά στην οικονομία της, όπως προκύπτει από οικονομικά στοιχεία.
Ο Ιμάμογλου, ο πρόσφατα ανακηρυγμένος προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνελήφθη , και παραμένει προφυλακισμένος, με τους κυβερνητικούς εισαγγελείς να επικαλούνται κατηγορίες διαφθοράς και τρομοκρατίας, τις οποίες ο Ιμάμογλου και το κόμμα του έχουν αρνηθεί.
Η κίνηση θεωρείται από αναλυτές ως ένα κρίσιμο βήμα στην κλιμακούμενη στρατηγική του Ερντογάν για την καταστολή της διαφωνίας και την εξάλειψη αντιπάλων του πριν από τις εκλογές.
Η παρέμβαση της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Selva Baziki του Bloomberg Economics, η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας παρενέβη επιθετικά στις αγορές συναλλάγματος τις εβδομάδες μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου.
Μεταξύ 19 Μαρτίου και 10 Απριλίου, τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 42,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κέρδη από την αύξηση των τιμών του χρυσού και τα έσοδα από τις εξαγωγές προσέθεσαν εκτιμώμενα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό υποδηλώνει ότι η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα (CBRT) μπορεί να έχει ξοδέψει έως και 49 δισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να σταθεροποιήσει την τουρκική λίρα.
«Η επιθετική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας αντανακλά την αυξανόμενη χρηματοπιστωτική αστάθεια, εν μέρει που πυροδοτείται από πολιτικές ενέργειες εναντίον προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης», έγραψε ο Selva Baziki στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα κυβερνητικά δεδομένα υποστηρίζουν την ανάλυση του.
Τα ακαθάριστα αποθεματικά μειώθηκαν από 154,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 147,5 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 11 Απριλίου, σημειώνοντας μείωση 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα καθαρά αποθεματικά συρρικνώθηκαν επίσης από 48,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 38,9 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.
Εξαιρουμένων των συμφωνιών ανταλλαγής, τα καθαρά αποθεματικά μειώθηκαν σε μόλις 20,8 δισεκατομμύρια δολάρια, προκαλώντας συναγερμό για την ικανότητα του CBRT να αντιμετωπίσει περαιτέρω εξωτερικά σοκ.
Η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών
Στις 16 Απριλίου ο Rasim Ozan Kütahyalı, ένας φιλοκυβερνητικός σχολιαστής με υποτιθέμενες διασυνδέσεις με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ισχυρίστηκε σε ζωντανή τηλεόραση ότι η κυβέρνηση σκόπευε να διορίσει έναν διαχειριστή για να αναλάβει την αξιωματική αντιπολίτευση CHP, με βάση αυτό που περιέγραψε ως κρατικές πληροφορίες.
Υποστήριξε ότι η κίνηση συνδέεται με διαδικαστικές παρατυπίες κατά τη διάρκεια του γενικού συνεδρίου του κόμματος τον Νοέμβριο του 2023, στο οποίο ο Özgür Özel εξελέγη πρόεδρος.
Η φήμη προκάλεσε άμεση αναταραχή στην αγορά, προκαλώντας μια απότομη κατάρρευση στην αγορά προθεσμιακών συμβάσεων της Borsa Istanbul.
Ο Kütahyalı συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, κατηγορούμενος για δημόσια διάδοση ψευδών πληροφοριών, μια σπάνια δημόσια επίπληξη εναντίον ενός πιστού του καθεστώτος Ερντογάν.
Ακόμη και ο Devlet Bahçeli, ηγέτης του εταίρου του Ερντογάν, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), επέκρινε δημόσια την πρόταση του διαχειριστή, αποκαλώντας τον Kütahyalı ως ένα από τους «δαίμονες ανάμεσά μας».
Μετά τον Μάιο του 2023 η Τουρκία έλκυε ξένους επενδυτές
Μετά τον διορισμό του Mehmet Şimşek ως υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών τον Μάιο του 2023, η Τουρκία είχε γίνει ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.
Πολλοί εκμεταλλεύονταν το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων της Τουρκίας μέσω μιας στρατηγικής γνωστής ως εμπορίου μεταφοράς.
Έφεραν κεφάλαιο στη χώρα, το μετέτρεψαν σε τουρκικές λίρες και το κατέθεσαν σε μέσα υψηλής απόδοσης.
Μετά τη λήξη, θα μετέτρεπαν τις αποδόσεις τους ξανά σε ξένο νόμισμα, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη λόγω των ευνοϊκών διαφορών στα επιτόκια.
Καθώς εισέρρευσαν ξένα κεφάλαια, οι εμπορικές θέσεις μεταφοράς κορυφώθηκαν στα 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Αλλά από τη σύλληψη του Ιμάμογλου και μετά, οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσυρθεί.
Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του CHP Özel, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τα κρατικά κονδύλια για την πολιτική της επιβίωση.
«Τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας ανήκουν σε 85 εκατομμύρια ανθρώπους, όχι μόνο στις πολιτικές φιλοδοξίες του Ερντογάν», είπε ο Οζέλ σε συνέντευξη Τύπου στις 11 Απριλίου.
Αμετανόητος ο Ερντογάν
Παρά τις αυξανόμενες οικονομικές επιπτώσεις , ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει δείξει καμία ένδειξη αλλαγής της στάσης του απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP.
Μιλώντας σε πρόσφατη συνεδρίαση του κόμματος, ο Ερντογάν παρέμεινε προκλητικός και φάνηκε να προτείνει ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περαιτέρω νομικές και πολιτικές ενέργειες κατά του CHP.
«Δεν θα μπορούν να δείξουν το πρόσωπό τους όταν έρθουν οι μεγάλες αποκαλύψεις», είπε.
Ο πρόεδρος επανέλαβε το επιχείρημά του ότι ολόκληρη η δικαστική διαδικασία κατά των δήμων που διοικούνται από το CHP ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών αντιπαλοτήτων εντός του κόμματος και όχι κυβερνητικής παρέμβασης.
«Γιατί μας κατηγορείτε για μια νομική διαδικασία που ξεκίνησε λόγω των δικών σας εσωτερικών συγκρούσεων;» ρώτησε.
«Γιατί μας εμπλέκετε στον αγώνα επιβίωσης μέσα στο κόμμα σας;»
Ο Ερντογάν κατηγόρησε την ηγεσία του CHP ότι δεν ανταποκρίθηκε στους ισχυρισμούς των εισαγγελέων και ότι προσπάθησε να συγκαλύψει εσωτερικά σκάνδαλα «υποκινώντας αναταραχή» και «βυθίζοντας τη χώρα στο χάος».
«Είναι θυμωμένοι, όχι με αυτούς που έκλεψαν, αλλά με αυτούς που τους έπιασαν», υποστήριξε ο Ερντογάν. "Υπερασπίζονται ανθρώπους που εμπλέκονται στη διαφθορά. Τώρα προσπαθούν να κάνουν το κοινό, το οποίο έχουν σύρει στους δρόμους, να πληρώσει το τίμημα για τα δίκτυα εκβιασμού και δωροδοκίας που δημιούργησαν οι δήμαρχοι τους."
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν καθημερινά καταγγελίες διαφθοράς με στόχο τους δήμους Ιμάμογλου και του CHP τις τελευταίες εβδομάδες.
Η συνεχής εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης έχει ενταθεί μετά τη σύλληψη του Ιμάμογλου, με πρωτοσέλιδα που κατηγορούν συχνά τον ίδιο και τους πολιτικούς του συμμάχους για δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας και οικονομική παράβαση.
Η τουρκική κοινή γνώμη εμφανίζεται δύσπιστη στο αφήγημα Ερντογάν
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μια σημαντική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Iμάμογλου βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα για πολιτικούς λόγους και όχι για αξιόπιστες ποινικές κατηγορίες.
Οι αναλυτές ερμηνεύουν αυτή την αντίληψη ως μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ της κυβέρνησης και του αισθήματος των ψηφοφόρων.
Ο Bahçeli του MHP φάνηκε επίσης να απομακρύνεται από την τρέχουσα κατάσταση.
Σε δήλωση που έκανε την Τρίτη, ο Μπαχτσελί ζήτησε μια ταχεία και διαφανή επίλυση της νομικής διαδικασίας γύρω από τον Ιμάμογλου.
Τόνισε ότι κάθε δικαστική ενέργεια πρέπει να υποστηρίζεται από γνήσια και πειστικά στοιχεία και προέτρεψε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι το κοινό πείθεται χωρίς αμφιβολία.
Ο αντίκτυπος στα Ελληνοτουρκικά
Άποψή μας είναι πως όσο ο Ερντογάν έχει την σιωπηρή συναίνεση του Τράμπ και την χλιαρή αντιμετώπισή του από την ΕΕ, θα συνεχίσει να είναι αδιλαλλακτος έναντι του Ιμάμογλου και του CHP.
Ωστόσο υπάρχει σοβαρότατη πιθανότητα, να επιχειρήσει να εξωτερικεύσει την εσωτερική πολιτική κρίση στη χώρα του, αν τα πράγματα από οικονομικήςάποψης συνεχίζουν να του κοστίζουν ακριβά, προκαλώντας στρατιωτική κρίση με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του τουρκικού λαού.