Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2025, στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο έλαβαν μέρος οι Υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από την πολωνική προεδρία και πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία.
Οι βασικές θεματικές που απασχόλησαν το Συμβούλιο περιλάμβαναν το Σχέδιο ReArm Europe, τη Λευκή Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, καθώς και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση, ο κ. Δένδιας προέβη σε δηλώσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι η συνάντηση στη Βαρσοβία, και ιδιαίτερα η συζήτηση για το Σχέδιο ReArm Europe και τα ζητήματα της Ουκρανίας, αποτελεί γεγονός εξαιρετικής σημασίας.
Επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα, γνωστή ως «Readiness 2030», η οποία συμπίπτει χρονικά με την ελληνική «Ατζέντα 2030» –καθώς και οι δύο έχουν ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το έτος 2030– είναι ένα θέμα που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα.
Υπογράμμισε τη βαθιά πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, καθώς και η ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων που θα υποστηρίξουν τη συγκρότησή της.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συζήτησης για κοινές πρωτοβουλίες, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Πολωνία, έχει προτείνει τη δημιουργία ενός Θόλου Προστασίας της Ευρώπης.
Σημείωσε ότι η πρωτοβουλία «Ασπίδα του Αχιλλέα» θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων που σχετίζονται με την προστασία του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για σοβαρή συζήτηση σχετικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών στο ευρωπαϊκό αυτό εγχείρημα, διευκρινίζοντας ότι οι τρίτες χώρες που θα ενταχθούν θα πρέπει να αποδέχονται και να υιοθετούν τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να συμμετέχουν, με οποιονδήποτε τρόπο, στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα χώρες που απειλούν κράτη-μέλη της ΕΕ.
Κατέληξε τονίζοντας ότι η Ευρώπη αποτελεί μια συμμαχία βασισμένη σε κοινές αξίες και συνύπαρξη, ένα στοιχείο που, όπως είπε, πρέπει να παραμένει πάντα στη μνήμη όλων.
Κατά την προσέλευσή του στη Συνεδρίαση ο κ. Δένδιας δήλωσε:
«Νομίζω ότι η σημερινή συνάντηση στη Βαρσοβία και ιδιαίτερα η συζήτηση για το ReArm Europe, αλλά και τα ζητήματα της Ουκρανίας, είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό.
»Η ευρωπαϊκή ατζέντα (“Readiness 2030”), η οποία συμπίπτει με τη δική μας “Ατζέντα 2030” – έχουν και οι δύο την ίδια καταληκτική ημερομηνία – είναι κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα.
»Πιστεύουμε βαθιά ότι πρέπει να υπάρξει μια Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και πρέπει να υπάρξουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα βοηθήσουν αυτή την άμυνα να δημιουργηθεί.
»Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τις κοινές πρωτοβουλίες.
»Θυμίζω ότι η Ελλάδα μαζί με την Πολωνία έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός Θόλου Προστασίας της Ευρώπης.
»Η “Ασπίδα του Αχιλλέα” μπορεί να παράσχει εξαιρετικό παράδειγμα για πολλά θέματα που απασχολούν την προστασία της Ευρώπης στους αιθέρες.
»Και από την άλλη, πρέπει να συζητήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα το ποιες τρίτες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
»Διότι οι τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προσυπογράφουν τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Και βεβαίως, δεν νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, με οποιοδήποτε τρόπο, χώρες οι οποίες απειλούν χώρες-μέλη της ΕΕ.
»Τελικά, η Ευρώπη είναι μια συμμαχία και μια κοινή ύπαρξη ή συνύπαρξη αξιών, και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα».