Τελικά, ποιες χώρες πρέπει να προετοιμαστούν στη ρωσική επιθετικότητα;



Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα φάση προετοιμασίας, εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί.


 Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από τους πολίτες να εφοδιαστούν, να ξέρουν πού να καταφύγουν και πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση επίθεσης.

Η «πολεμική νοοτροπία»


Είναι μια σημαντική αλλαγή στάσης, αφού το ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι ήταν καιρός να προχωρήσουμε σε μια «πολεμική νοοτροπία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε όλους τους πολίτες να έχουν προμήθειες τροφίμων και βασικών αγαθών για τουλάχιστον 72 ώρες, σε περίπτωση κρίσης.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε σε εμπειρογνώμονες ασφαλείας που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο: «Είναι καιρός να στραφούμε σε μια πολεμική νοοτροπία».

Το κάλεσμα έρχεται καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενθαρρυμένος από την πρόοδο στην Ουκρανία, θα μπορούσε να επιδιώξει να προχωρήσει περαιτέρω στην Ευρώπη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν μια ολοένα και πιο συγκρατημένη στάση στην ευρωπαϊκή άμυνα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο πρόθυμοι θα ήταν να επέμβουν σε περίπτωση επίθεσης σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία έχουν κυκλοφορήσει τους δικούς τους οδηγούς δράσης έκτακτης ανάγκης.

Στη Σουηδία, η μπροσούρα «Αν Κρίση ή Πόλεμος έρθει» διανεμήθηκε σε εκατομμύρια νοικοκυριά, προσφέροντας συμβουλές για το πώς να αντιδρούν στις αεροπορικές επιδρομές, πού να καταφύγουν και πώς να διαχειριστούν τον πανικό, σύμφωνα με το CNN .

Η Γερμανία ενημέρωσε πέρυσι ένα επίσημο έγγραφο που προβλέπει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή σε περίπτωση σύγκρουσης και στη Φινλανδία – μια χώρα με σύνορα άνω των 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία – η κατασκευή υπόγειων καταφυγίων είναι υποχρεωτική από τη δεκαετία του 1950.

Η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023, έχει πάνω από 50.000 καταφύγια που μπορούν να στεγάσουν 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι επίσημοι οδηγοί περιλαμβάνουν συμβουλές για διακοπές ρεύματος, ελλείψεις νερού, διακοπές δικτύου, ακόμη και πόλεμο.

Οι ειδικοί λένε ότι σε χώρες που έχουν υποφέρει άμεσα από τη Ρωσία –όπως η Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής– η προετοιμασία για πόλεμο αποτελεί μέρος της συλλογικής κουλτούρας.

Αντίθετα, σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, η ρωσική απειλή είναι λιγότερο παρούσα στη συνείδηση ​​του κοινού.

( Στην Ελλάδα δεν το συζητάμε, αφού υπάρχει μόνιμη απειλή για σύρραξη με την Τουρκία η οποία αμφισβητεί την ελληνική επικράτεια)

Στη Βρετανία, η εκστρατεία «Προστατέψου και επιβίωσε» της εποχής του Ψυχρού Πολέμου χλευάστηκε έντονα ως μη ρεαλιστική.

 Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τα νέα ευρωπαϊκά σχέδια είναι καλύτερα προσαρμοσμένα και τονίζουν επίσης τις ψυχολογικές πτυχές μιας κρίσης.

Θα ακούσει ο κόσμος;

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ επαγρύπνησης και συναγερμού. 

«Θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν, όχι να πανικοβάλλονται», λέει η Κλαούντια Ματζόρ, ερευνήτρια ασφαλείας. Τονίζει ότι μια απροετοίμαστη κοινωνία, που δεν στηρίζει την αμυντική προσπάθεια, δεν θα αντισταθεί μπροστά σε μια πραγματική απειλή.

Παρόλο που μια άμεση ένοπλη σύγκρουση φαίνεται μακρινή για ορισμένα κράτη, οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους στη «γκρίζα ζώνη», η οποία μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία σε ένα κράτος.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι δεν πρέπει να παραμεληθεί η προετοιμασία του πληθυσμού.

 «Εάν η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει έναν πόλεμο, όπως κάνει τώρα η Ουκρανία, δεν θα αντισταθούμε», λέει.

«Οι Φινλανδοί, για όλη την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, έπαιρναν την άμυνα στα σοβαρά», πρόσθεσε η Ματζόρ.

«Όλοι στη Φινλανδία τώρα κοιτάνε το σύστημα καυσίμων και τα αποθέματά των φαρμάκων και το εφεδρικό τους σύστημα. Έχουν μάθει από την ιστορία· κανείς δεν πρόκειται να τους βοηθήσει. Πρέπει να το κάνουμε μόνοι τους», είπε.

Observator News