Περίπου 50 στενοί συνεργάτες και υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που φυλακίστηκε στα τέλη Μαρτίου, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά που στοχεύει τον ίδιο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Στο πλαίσιο της έρευνας, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 53 άτομα» στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, εκ των οποίων «47 συνελήφθησαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνελήφθη στις 19 Μαρτίου και τέθηκε υπό κράτηση στις 25 Μαρτίου, κατηγορούμενος για «διαφθορά» , προτού οριστεί από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ως υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Μεταξύ των συλληφθέντων το Σάββατο, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, είναι ο επικεφαλής του προσωπικού του δημάρχου, Καντριγιέ Κασαπόγλου, ο αδερφός της συζύγου του Ντιλέκ Ιμάμογλου, ο επικεφαλής της διοίκησης νερού και πρώην στελέχη του δημαρχείου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Bir Gün, κοντά στην αντιπολίτευση, το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτια των στοχευόμενων στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και στη Ραιδεστό ( τουρκικά :Tekirdag).
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κατηγορείται για διαφθορά
Ο αρχηγός του CHP, Οζγκούρ Τσελίκ, κατηγορεί ότι αυτές οι συλλήψεις σχετίζονται με ένα μεγάλο αμφιλεγόμενο έργο, το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, με στόχο τον διπλασιασμό της πλωτής οδού του Βοσπόρου.
Το έργο, που παρουσίασε ο Ερντογάν όταν ήταν πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2011, προβλέπει μια σύνδεση μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Μαρμαρά με στόχο να ξεμπλοκάρει το στενό του Βοσπόρου, το οποίο έχει μήκος 50 χιλιόμετρα, πλάτος 150 μέτρα και βάθος 25 μέτρα.
Επικρίνεται έντονα από περιβαλλοντολόγους επειδή στοχεύει σε φυσικές και γεωργικές εκτάσεις και πρόκειται να επηρεάσει μια δεξαμενή που τροφοδοτεί με νερό μέρος της Κωνσταντινούπολης.
«Η σημερινή (Σάββατο) επιχείρηση δεν είναι τυχαία», καταγγέλλει ο X Οζγκούρ Τσελίκ.
Αναφέρει ότι η Διεύθυνση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεγαλόπολης (ΙΣΚΙ) έδωσε εντολή να κατεδαφιστούν και να σταματήσουν τα εργοτάξια κατά μήκος της διαδρομής του καναλιού.
«Οι δημοτικοί υπάλληλοι που εναντιώθηκαν (στο έργο) βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα », κατήγγειλε.
«Το τίμημα που η κυβέρνηση της μειοψηφίας πληρώνει τη χώρα μας βαραίνει καθημερινά», κατηγορεί.
Ο αντιπρόεδρος της ομάδας CHP στο Κοινοβούλιο, Γκιοχάν Γκιουναϊντίν, καταγγέλλει το γεγονός ότι «ο πραγματικός λόγος για αυτές τις συλλήψεις είναι το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης» και πιστεύει ότι «ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης έχει καταστεί πρακτικά ανενεργός», στερώντας τα περισσότερα από τα στελέχη του.
Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν ένα έργο απαλλοτρίωσης ακινήτων και έθεσαν προς πώληση γη δίπλα στη διαδρομή του μελλοντικού καναλιού, μέσω διαφήμισης στις χώρες του Περσικού Κόλπου.
—