Τι θα κάνουν τα Σκόπια με τις περιφερειακές στρατιωτικές συμμαχίες;



Σήμερα, η Σερβία και η Ουγγαρία υπέγραψαν συμφωνία για αμυντική συνεργασία.


«Είναι απλώς ένα βήμα προς μια στρατιωτική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς με την ευκαιρία αυτή.

Στις 18 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Κροατία, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν μια δήλωση μέσω της οποίας οι χώρες υπόσχονται να δεσμευτούν για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Η Σερβία το θεώρησε ανοιχτή πρόκληση προς το Βελιγράδι.

Η Κροατία είπε ότι η συνεργασία είναι επίσης ανοιχτή σε συμμάχους και εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι «θέλουν να συμβάλουν στην οικοδόμηση σταθερότητας, ασφάλειας και βιωσιμότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Το Portalb.mk προσέγγισε το Υπουργείο Άμυνας με ερώτηση για το εάν η Βόρεια Μακεδονία σχεδιάζει να γίνει μέλος αυτής της τρόικας, αλλά έλαβε έμμεση απάντηση ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, αφού ο στρατός έχει ήδη δημιουργήσει διμερή συνεργασία με κάθε χώρα.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για την Άμυνα και τον Στρατό της Βόρειας Μακεδονίας είναι η ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την εύθραυστη ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

«Έχοντας αυτό κατά νου, η χώρα μας συμβάλλει ενεργά στην περιφερειακή ασφάλεια με τη συμμετοχή μελών του Στρατού μας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR και στην επιχείρηση της ΕΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, EUFOR-ALTEA.

Μαζί με τις χώρες της περιοχής, συμμετέχουμε ενεργά σε μια σειρά από περιφερειακές πρωτοβουλίες ασφάλειας, όπως το Νοτιοανατολικό Φόρουμ Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (DMSEa) ff (B9), τη Balkan Medical Task Force και το RACVIAC – το Κέντρο Συνεργασίας για την Ασφάλεια», ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας σε απάντηση σε ερώτηση του

Μεταξύ των γραμμών, το υπουργείο τόνισε ότι η χώρα δεν προτίθεται να ενταχθεί στην προαναφερθείσα πρωτοβουλία, καθώς έχει ήδη διμερή συνεργασία, η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελεί απόδειξη της δουλειάς για την ανάπτυξη αμυντικών σχέσεων.

«Συνεργαζόμαστε επίσης με κάθε μία από τις χώρες της περιοχής σε διμερή βάση, ξεχωριστά, γεγονός που αποδεικνύει ότι εργαζόμαστε ενεργά για την ανάπτυξη αμυντικών σχέσεων με έναν κύριο στόχο – την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου.

Οι κροατικές αρχές δήλωσαν ότι στην πρωτοβουλία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν όλες οι χώρες που θέλουν επίσης να προσφέρουν υποστήριξη στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς δρόμους τους. Ο στόχος «δεν είναι να δημιουργηθεί καμία στρατιωτική συμμαχία».

«Μια τέτοια συμμαχία –εκτός από την ένταξη στο ΝΑΤΟ– δεν είναι καν απαραίτητη», τονίζεται στη γραπτή απάντηση της κροατικής κυβέρνησης στο Radio Free Europe.

Σε αντίθεση με την Αλβανία και την Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Στις πρώτες αντιδράσεις για την πρωτοβουλία, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι με την υπογραφή του εγγράφου, η Κροατία, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο «ξεκίνησαν μια κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή» και «παραβίασαν την υποπεριφερειακή συμφωνία του 1996».