Τι θέλει να κάνει ο Τραμπ με όλους αυτούς τους δασμούς



Λέει ότι θέλει να προστατεύσει τη βιομηχανία των ΗΠΑ και να διορθώσει «αθέμιτες» εμπορικές πρακτικές, αλλά σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά


Με την ανακοίνωση των βαρέων δασμών σε περισσότερες από 100 χώρες , ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε αυτό που έχει ήδη οριστεί ως « παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος », που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις οικονομίες πολλών χωρών και να αλλάξει το διεθνές εμπόριο.

Όπως έχουμε ήδη δει με τους δασμούς σε Καναδά και Μεξικό, που απειλήθηκαν και στη συνέχεια αναβλήθηκαν πολλές φορές , πρέπει να θεωρήσουμε ότι σε αυτές τις ανακοινώσεις του Τραμπ υπάρχει ένα στοιχείο διαπραγματευτικής τακτικής και ότι οι αποφάσεις του μπορούν πάντα να υπόκεινται σε αναθεωρήσεις, τροποποιήσεις, επανεξετάσεις.

 Όλα πρέπει να λαμβάνονται με λίγο αλάτι. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι οι δασμοί έχουν γίνει το κύριο εργαλείο της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι δύσπιστοι για την αποτελεσματικότητά τους.

Βιομηχανία

Καταρχάς, ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα επιτρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατεύσουν και να αναζωογονήσουν τη μεταποιητική τους βιομηχανία.

Ο Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι η αμερικανική βιομηχανία έχει πληγεί τις τελευταίες δεκαετίες από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές χωρών όπως η Κίνα, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα (για παράδειγμα, φθηνότερο εργατικό δυναμικό και λιγότερες ρυθμίσεις) για να πείσουν τις αμερικανικές βιομηχανίες να μετεγκατασταθούν, με αποτέλεσμα εκατομμύρια εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους και να αποδυναμώσουν τη βιομηχανική βάση της χώρας.

 «Η χώρα μας έχει υποστεί επιδρομές, λεηλατήθηκε, λεηλατήθηκε και βιάστηκε», είπε ο Τραμπ την Τετάρτη.

Υπάρχει μια πολύ ευρεία συζήτηση μεταξύ των οικονομολόγων εδώ και δεκαετίες σχετικά με την αποβιομηχάνιση των Ηνωμένων Πολιτειών και τον ρόλο χωρών όπως η Κίνα , αλλά από όλα τα επιχειρήματα του Τραμπ, η χρήση δασμών για την προστασία των βιομηχανιών από τον ξένο ανταγωνισμό είναι η πιο υγιής από οικονομική άποψη. Είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο υπάρχουν τα τιμολόγια και γιατί χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες.

Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόσφατα δασμούς 17% στην κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD, μεταξύ άλλων, επειδή θέλει να προστατεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία της.

Οι πολιτικές του Τραμπ, ωστόσο, έχουν δύο προβλήματα

 Το πρώτο είναι ότι με τους δασμούς ο Τραμπ ελπίζει όχι μόνο να προστατεύσει , αλλά και να αναζωογονήσει την αμερικανική βιομηχανία.

 Η κυβέρνησή του είναι πεπεισμένη ότι, δεδομένου του υψηλού πρόσθετου κόστους που επιβάλλουν οι δασμοί, οι αμερικανικές βιομηχανίες θα αποφασίσουν να εγκαταλείψουν χώρες όπως η Κίνα και το Βιετνάμ και να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες (ο τεχνικός όρος στα αγγλικά που περιγράφει αυτόν τον μηχανισμό είναι αναζωογονητικός ). Πολλοί οικονομολόγοι είναι δύσπιστοι σχετικά με αυτό.

Το άλλο πρόβλημα, κατά κάποιο τρόπο το πιο σοβαρό, είναι ότι αυτά τα τιμολόγια έχουν κάποιες πιθανότητες να λειτουργήσουν όταν είναι στοχευμένα και βαθμονομημένα για την προστασία ενός συγκεκριμένου βιομηχανικού τομέα.

 Οι δασμοί του Τραμπ, από την άλλη πλευρά, είναι αδιάκριτοι και επηρεάζουν όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες: τους έχει επίσης επιβάλει σε αγαθά που δεν παράγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και σε τομείς όπου δεν υπάρχει τοπική βιομηχανία για προστασία. Αυτό θα αυξήσει το κόστος (και συνεπώς τις τιμές) σε γενικές γραμμές.

Το έλλειμμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εμμονή με την ιδέα ότι το εμπορικό έλλειμμα με μια άλλη χώρα (δηλαδή να εισάγεις περισσότερα από όσα εξάγεις) είναι σημάδι αδυναμίας.

Όπως εξήγησε η κυβέρνησή του στη δήλωση που ανακοινώνει τους δασμούς, ένας από τους στόχους είναι να «διορθωθούν οι ανισότητες του παγκόσμιου εμπορίου» και να «εξισορροπηθεί το χρόνιο εμπορικό μας έλλειμμα σε αγαθά».

Στην πραγματικότητα, το εμπορικό έλλειμμα με μια άλλη χώρα δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα για μια οικονομία . Επιπλέον, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπορικό έλλειμμα με πολλές χώρες όσον αφορά τα αγαθά, έχουν πλεόνασμα ως προς τις εξαγωγές υπηρεσιών, όπως οι υπηρεσίες διαδικτύου, από την Google στο Netflix.

Η διοίκηση μάλιστα έκανε το εμπορικό έλλειμμα τη βάση για τον υπολογισμό των δασμών που θα επιβληθούν σε άλλες χώρες: πήρε το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα έναντι μιας συγκεκριμένης χώρας και το διαίρεσε με την αξία των αγαθών που εισάγονται από αυτήν τη χώρα (δηλαδή το έλλειμμα διαιρούμενο με τις εισαγωγές).

 Για παράδειγμα, το εμπορικό έλλειμμα με την Ινδονησία είναι 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές από την Ινδονησία είναι 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 17,9 διαιρούμενο με το 28 είναι 0,64 ή 64%.

Η κυβέρνηση πήρε αυτό το 64%, το διαίρεσε στα δύο (ένα είδος «έκπτωσης», σύμφωνα με τον Τραμπ) και επέβαλε κυρώσεις 32% στην Ινδονησία. Για τους οικονομολόγους αυτός ο υπολογισμός είναι εντελώς ανούσιος .

Δημόσιοι λογαριασμοί

Δεδομένου ότι οι δασμοί είναι φόροι επί των εισαγωγών, όταν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί του Τραμπ, οι εισαγωγείς θα πρέπει να πληρώσουν φόρους στις ΗΠΑ για την αξία των εισαγόμενων αγαθών. Όποιος εισάγει ινδονησιακά προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να πληρώσει στις φορολογικές αρχές το 32 τοις εκατό της αξίας αυτών των αγαθών.

Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα και η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να σκέφτεται πώς θα τα ξοδέψει: ο Πίτερ Ναβάρο, ένας από τους εμπορικούς συμβούλους του Τραμπ, είπε για παράδειγμα ότι τα χρήματα που προέρχονται από τους δασμούς θα μπορούσαν να πληρώσουν για τις τεράστιες φορολογικές περικοπές που υποσχέθηκε ο Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, ωστόσο, τα έσοδα από τους δασμούς δαπανήθηκαν σχεδόν όλα στην προσπάθεια αποκατάστασης της ζημίας που προκάλεσαν οι ίδιοι οι δασμοί.

 Όταν ο Τραμπ ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας το 2018 , η Κίνα απάντησε επιβάλλοντας δασμούς στα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ, που έβλαψαν σοβαρά τους αγρότες.

 Στη συνέχεια, η διοίκηση έπρεπε να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το 90 τοις εκατό των εσόδων που προέρχονται από δασμούς για να βοηθήσει τους αγρότες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ακυρώνοντας κάθε πιθανό όφελος.

Διπλωματία

Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ θεωρεί επίσης τους δασμούς ως διαπραγματευτικό εργαλείο και ως τρόπο λήψης παραχωρήσεων από άλλες χώρες. Πρόσφατα, αφού ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς σε αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό, και οι δύο χώρες αύξησαν τους συνοριακούς ελέγχους για να μειώσουν τη ροή μεταναστών και παράνομων ναρκωτικών.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό ότι, μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης, λίγο πολύ όλες οι εμπλεκόμενες χώρες θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την εξάλειψη ή τουλάχιστον τη μείωση των δασμών που καθόρισε η κυβέρνηση Τραμπ. Και είναι πιθανό ο Τραμπ να προσπαθήσει να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα. Μάλιστα, τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη θα πρέπει να θεωρηθούν ως βάση διαπραγμάτευσης.