Μητσοτάκης: Η στήριξή μας στα Σώματα Ασφαλείας θα αποτυπωθεί με σαφήνεια στη ΔΕΘ



Στη στήριξη της κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και στις αλλαγές που θα γίνουν στη στρατιωτική θητεία αναφέρεται μέσω ανάρτησης του στο facebook o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης .


«Καλημέρα σε όλες και όλους. Η πρώτη ανασκόπηση του Απριλίου μας βρίσκει στο νέο, αχαρτογράφητο ακόμη, τοπίο που δημιουργεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα η απόφαση του προέδρου Τραμπ για την επιβολή δασμών. Για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι ότι κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό «πόλεμο». Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα αυτή κατάσταση αποτελεί σαφή απόκλιση από τους οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε. Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω πει πολλές φορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον χάρτη των διεθνών συμφερόντων και των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών. Το κάνει ήδη στον τομέα της Ασφάλειας. Έτσι, χάρη και στον δημοσιονομικό χώρο που μας έδωσε η ρήτρα διαφυγής -μια ευρωπαϊκή απόφαση στην οποία συνέβαλε η Ελλάδα καθοριστικά- μπορούμε να μιλάμε πλέον για ένα νέο τοπίο σε ό,τι αφορά την αμυντική μας θωράκιση. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται ένας 12ετής προγραμματισμός των εξοπλισμών προκειμένου να καλύψουμε τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2037, αλλά να ανακτήσουμε και το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ, με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία. Από τον συνολικό σχεδιασμό, 47 προγράμματα ύψους 3,9 δισ. ευρώ μπορούν να υλοποιηθούν με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και άλλα 14, αξίας 1,14 δισ. ευρώ, μπορούν να υλοποιηθούν στο σύνολό τους από ελληνικές εταιρίες. Όπως είπα και στη Βουλή, οι επενδύσεις αυτές είναι μια επιλογή ευθύνης απέναντι στη χώρα και προσήλωσης στο καθήκον της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης στην ανάρτησή του.

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα» και για τις αλλαγές στη θητεία των Ενόπλων Δυνάμεων

Επίσης, αναφέρεται στο εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα» και στις αλλαγές που θα γίνουν στη στρατιωτική θητεία. «Επιτρέψτε μου να κάνω ξεχωριστή αναφορά στο πιο εμβληματικό κομμάτι του νέου εξοπλιστικού προγράμματος: τη λεγόμενη «Ασπίδα του Αχιλλέα», έναν θόλο προστασίας πολλαπλών επιπέδων. Στο υπάρχον σύστημα που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη -την καρδιά του συστήματος αεράμυνας, πλοία επιφανείας και υποβρύχια που προστάτευαν το Αιγαίο, θα προστεθούν σύγχρονα πυραυλικά και άλλα συστήματα που θα προστατεύουν την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα σε πέντε επίπεδα: αντί-drone, αντιπυραυλικό, αντιαεροπορικό, αντιπλοϊκό και ανθυποβρυχιακό.

Αλλά θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στον πιο κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων: στο ανθρώπινο δυναμικό. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα τους. Επί κυβερνήσεώς μας δόθηκε επίδομα Στόλου για το Πολεμικό Ναυτικό, κάνουμε σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση του οικιστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αυξήθηκε η μηνιαία αποζημίωση για τους μαθητές στρατιωτικών σχολών και γίνεται προσπάθεια αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα, προωθούμε αλλαγές στη θητεία με την απόκτηση δεξιοτήτων για τους στρατευσίμους, ενώ εξετάζεται και η εθελοντική στράτευση γυναικών. Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα και θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για την κατάρτιση ενός νέου μισθολογίου, ενώ αναζητούνται τρόποι για να καταστεί το στρατιωτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό.

Η στήριξή μας στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι διαχρονική, όπως και σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας. Και αυτό θα αποτυπωθεί με σαφήνεια και στις οικονομικές επιλογές που θα παρουσιάσουμε στη φετινή ΔΕΘ. Μακριά από τη λογική ενός καταστροφικού σπιράλ παροχολογίας, στηρίζουμε -με λογισμό και ευαισθησία- την κοινωνία συνολικά, αλλά και κάθε ξεχωριστή πληθυσμιακή ομάδα» τονίζει. 

«Απόδειξη του παραπάνω είναι τα πολλά θετικά νέα της σημερινής ανασκόπησης για τους πολίτες. Αλλαγές που βελτιώνουν, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, την καθημερινότητά τους και που, σε κάθε περίπτωση, είναι υπέρ της κοινωνίας. Ξεκινώ από την εφαρμογή του αυξημένου κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, που ισχύει από την περασμένη Τρίτη και επηρεάζει θετικά τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και τους δικαιούχους πολλών επιδομάτων. Προφανώς δεν λύνονται τα προβλήματα των συμπολιτών μας, είναι όμως ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση, με ξεκάθαρο στόχο: κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ το 2027.

Επειδή, όμως, τα πράγματα πρέπει να λέγονται όπως πραγματικά είναι και όχι όπως φαντάζονται ορισμένοι στην αντιπολίτευση, αξίζει να αναφέρω εδώ τα επίσημα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Σύμφωνα με αυτά, η πλειοψηφία των εργαζομένων (53,7%) έχει μισθό σήμερα άνω των 1.000 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν στο 36,3%, δηλαδή 1 στους 3 εργαζόμενους. Εξίσου σημαντική είναι και η αποκλιμάκωση της ανεργίας νέων και γυναικών κατά 50% από το 2019, μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται όχι μόνο ποσοστικά, αλλά και ποιοτικά.

Μαζί με τη ενίσχυση των εισοδημάτων όσων εργάζονται, μεριμνούμε για όσους αναζητούν να βρουν μία σταθερή και καλά πληρωμένη δουλειά. Οι προσπάθειές μας αποδίδουν: τον Φεβρουάριο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών. Το ξέρω πως απέχουμε ακόμη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά θυμίζω ότι το 2019 η ανεργία στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 17,5%!» συμπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης.