Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων της Ελλάδας (ΡΑΑΕΥ) ενέκρινε δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας) για την περίοδο 2024-2033 συνολικού προϋπολογισμού 1,37 δισ. Ευρώ, γράφει αζερμπαϊτζάνικο δημοσίευμα.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων είναι η βέλτιστη χρήση υποδομών όπως ο Trans Adriatic Pipeline (TAP – το ευρωπαϊκό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μέσω του οποίου το αέριο του Αζερμπαϊτζάν παρέχεται στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο του 2020), ο αγωγός φυσικού αερίου IGB (Interconnector Greece Bulgaria, που λειτουργεί από το 2022 κυρίως για φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν) και ο νέος πλωτός τερματικός για υγροποιημένο αέριο (κυρίως αμερικανικό) – Αλεξανδρούπολη FSRU (λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2024).
«Οι επενδύσεις σε αυτά τα έργα στοχεύουν στην αύξηση της χωρητικότητας και της ευελιξίας του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας.
Συνολικά, το εγκεκριμένο εθνικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του συστήματος ΔΕΣΦΑ καλύπτει 71 έργα και στοχεύει στην ενίσχυση του δυναμικού εξαγωγής φυσικού αερίου της Ελλάδας στο πλαίσιο περαιτέρω διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού και ενεργειακής ασφάλειας για την Ελλάδα και την περιοχή της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Επίσης, σύμφωνα με τη στρατηγική απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του ΔΕΣΦΑ, μια σειρά από έργα αφορούν την προετοιμασία του συστήματος μεταφοράς αερίου για λήψη υδρογόνου και βιοαερίου.
Σύμφωνα με το 10ετές επενδυτικό πλάνο του ΔΕΣΦΑ, η επέκταση του σταθμού συμπίεσης αερίου (GCS) με τρεις μονάδες ισχύος θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 για να διασφαλιστεί η αυξημένη φόρτωση του TAP στο σημείο παραλαβής και αποστολής φυσικού αερίου της Νέας Μεσημβρίας.
«Το έργο αυτό θα εξασφαλίσει πλήρη αμφίδρομη ροή στο σημείο σύνδεσης του TAP με την ελληνική γραμμή στη Νέα Μεσημβρία». Γενικά, αυτός ο σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου θα έχει δύο μονάδες ισχύος 1,1 μεγαβάτ (MW) η κάθε μία και μία μονάδα ισχύος 3,3 MW, που θα του επιτρέψει να δέχεται έως και δέκα εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα», εξηγεί το Σχέδιο.
Σημειώνεται ότι η αύξηση της χωρητικότητας του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στη Νέα Μεσημβρία έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025 στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2026, ο αγωγός φυσικού αερίου TAP ως μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου θα μπορούσε να αντλεί 1-1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως περισσότερο από ό,τι στα προηγούμενα τρία χρόνια, στην Ευρώπη.
Για την απόκτηση των καθορισμένων όγκων φυσικού αερίου στο Shah Deniz κατά την περίοδο 2025-2027, προβλέπεται η διάνοιξη έξι νέων γεωτρήσεων.
Ο TAP είναι σήμερα ικανός να μεταφέρει έως και 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.
Haqqin
—