Ο Πακιστανικός Στρατός άνοιξε πυρ την Πέμπτη σε ορισμένα σημεία κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στο Τζαμού και Κασμίρ, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο 26 ανθρώπων, κυρίως μη μουσουλμάνων τουριστών, σε τρομοκρατική επίθεση στον δημοφιλή προορισμό Παχαλγκάμ.
Οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας «απάντησαν αποτελεσματικά» στον πακιστανικό στρατό, δήλωσαν πηγές στο ινδικό ειδησεογραφικό κανάλι NDTV.
Δεν αναφέρθηκαν θύματα.
«Υπήρξαν περιστατικά πυροβολισμών με μικρά όπλα σε ορισμένα σημεία κατά μήκος της γραμμής ελέγχου που ξεκίνησε το Πακιστάν χθες το βράδυ. Τα πυρά απαντήθηκαν αποτελεσματικά», ανέφεραν πηγές.
Κρίση Ινδίας-Πακιστάν
Η ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικά οπλισμένων γειτόνων έχει αυξηθεί μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, ένα περιστατικό που προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη.
Η Ινδία ανακοινώνει αυστηρά μέτρα
Η Ινδία ενημέρωσε επίσημα την Πέμπτη το Πακιστάν για την απόφασή της να αναστείλει τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ.
Η επιστολή ήρθε λίγο μετά την κίνηση ανταπόκρισης του Ισλαμαμπάντ κατά των διπλωματικών ενεργειών του Νέου Δελχί μετά τη σφαγή στο Παχαλγκάμ.
Το Ισλαμαμπάντ απείλησε να αναστείλει όλες τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Συμφώνου Σίμλα του 1972, το οποίο επικυρώνει τη Γραμμή Ελέγχου στο Τζαμού και Κασμίρ και στο Λαντάκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Η ινδική κυβέρνηση ανέστειλε την Τετάρτη το βράδυ την δεκαετιών Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού με το Πακιστάν επ’ αόριστον, στο πλαίσιο ορισμένων αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν κατά του Ισλαμαμπάντ λόγω των «διασυνοριακών συνδέσεων» που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ.
Το Πακιστάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει το ινδικό διπλωματικό προσωπικό στην Ύπατη Αρμοστεία.
Σε επιστολή που στάλθηκε σήμερα το βράδυ, η επιστολή του Υπουργείου Υδάτινων Πόρων της Ένωσης προς τον Syed Ali Murtuza, Γραμματέα του Υπουργείου Υδάτινων Πόρων του Πακιστάν, ανέφερε: «Η υποχρέωση να τηρείται μια συνθήκη με καλή πίστη είναι θεμελιώδης για μια συνθήκη. Ωστόσο, αυτό που έχουμε δει αντ’ αυτού είναι η συνεχής διασυνοριακή τρομοκρατία από το Πακιστάν που στοχεύει το Ινδικό Έδαφος του Τζαμού και Κασμίρ».
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι το Πακιστάν αγνοεί συστηματικά τις προσπάθειες της Ινδίας να επιλύσει ορισμένα ζητήματα που έχουν προκύψει με «θεμελιώδεις αλλαγές στις συνθήκες που έχουν λάβει χώρα από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης».
«Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν σημαντικά τροποποιημένα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού, την ανάγκη επιτάχυνσης της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας και άλλες αλλαγές στις υποθέσεις που διέπουν την κατανομή των υδάτων βάσει της Συνθήκης», αναφέρει η επιστολή.
Η Ινδία ανέφερε επιπλέον ότι η συνεχής διασυνοριακή τρομοκρατία έχει προκαλέσει «αβεβαιότητες» που έχουν «εμποδίσει άμεσα την πλήρη αξιοποίηση των δικαιωμάτων της Ινδίας βάσει της Συνθήκης».
«Επιπλέον, εκτός από άλλες παραβιάσεις που έχει διαπράξει, το Πακιστάν αρνήθηκε να απαντήσει στο αίτημα της Ινδίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όπως προβλέπεται στη Συνθήκη και, ως εκ τούτου, παραβιάζει τη Συνθήκη», αναφέρει η επιστολή.
Η Ινδία ζήτησε επίσης από όλους τους Πακιστανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 29 Απριλίου και ανέστειλε όλες τις βίζες, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών και των αδειών που χορηγούνται σε διπλωμάτες στο πλαίσιο του προγράμματος SAARC.
Σε μια κίνηση ανταπόδοσης, το Πακιστάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει το ινδικό διπλωματικό προσωπικό στην Ύπατη Αρμοστεία σε 30 άτομα.
Μετά την απόφαση της Ινδίας να αναστείλει τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού, το Πακιστάν δήλωσε: «Οποιαδήποτε προσπάθεια διακοπής ή εκτροπής της ροής του νερού που ανήκει στο Πακιστάν σύμφωνα με τη Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού και η σφετερισμός των δικαιωμάτων των κατώτερων παρόχθιων περιοχών θα θεωρηθεί ως Πράξη Πολέμου και απάντησε με πλήρη ισχύ σε όλο το φάσμα της εθνικής εξουσίας».
Το Πακιστάν αντιμετωπίζει τώρα μια σοβαρή κατάσταση μετά τη διακοπή της παροχής νερού από τον ποταμό Ινδό και τους παραποτάμους του, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών Τζέλουμ, Τσενάμπ, Ράβι, Μπέας και Σατλούτζ.
Αυτά τα ποτάμια τροφοδοτούν το Πακιστάν με νερό, επηρεάζοντας δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη γειτονική χώρα.
Η Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού υπογράφηκε μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στις 19 Σεπτεμβρίου 1960, με τη μεσολάβηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη συμφωνία. Η συνθήκη αυτή παρέμεινε σταθερή παρά τους τρεις πολέμους μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν – το 1965, το 1971 και το 1999, αλλά τώρα έχει ανασταλεί επ’ αόριστον.
Ο Μόντι δίνει ισχυρό μήνυμα
Οι τρομοκράτες και οι υποστηρικτές τους θα πληρώσουν αδιανόητο κόστος για την επίθεση σε αθώους τουρίστες στο Παχαλγκάμ του Κασμίρ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι την Πέμπτη.
Απευθυνόμενος σε συγκέντρωση στο Μαντουμπάνι του Μπιχάρ, ο Μόντι δήλωσε: «Από το έδαφος του Μπιχάρ λέω σε όλο τον κόσμο ότι η Ινδία θα τους εντοπίσει και θα τιμωρήσει κάθε τρομοκράτη και τους υποστηρικτές του. Θα τους καταδιώξουμε μέχρι την άκρη της γης. Το πνεύμα της Ινδίας δεν θα συντριβεί ποτέ από την τρομοκρατία. Η τρομοκρατία δεν θα μείνει ατιμώρητη.
«Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε, προσθέτοντας ότι ολόκληρη η χώρα θρηνεί τις ανελέητες δολοφονίες.