«Η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιαστεί ως βασικός συνεισφέρων στη μελλοντική ευρωπαϊκή άμυνα»



Στρατιωτική δύναμη και κομβικό κράτος μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει γίνει βασικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή.


Ενώ η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να καταστείλει το κίνημα διαμαρτυρίας που ακολούθησε τη σύλληψη του κύριου αντιπάλου του Ερντογάν, οι δυτικές καγκελαρίες κάνουν λίγο θόρυβο.

Μαζικές διαδηλώσεις, μερικές φορές με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και ηγετικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, στις 19 Μαρτίου πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυριών που δεν έχει παρατηρηθεί στην Τουρκία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

 Αντιμέτωπες με την καταστολή και τον φόβο που εκφράζουν οι αντίπαλοι μιας ισχυρής δημοκρατικής οπισθοδρόμησης, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παραμένουν σχετικά διακριτικές.

«Υπήρξε πολύ μικρή αντίδραση επειδή καταλάβαμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός στρατηγικός παίκτης από μόνη της, στο περιβάλλον της», σημειώνει η Dorothée Schmid, επικεφαλής του προγράμματος Τουρκίας/Μέσης Ανατολής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI), στα Γεωπολιτικά .

«Ο πολλαπλασιασμός των κρίσεων στη Μέση Ανατολή καθιστά το έδαφος ιδιαίτερα δύσκολο. Η έναρξη των έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι κάπως χαοτική. Επομένως, η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική θέση επειδή έχει κάποιο έλεγχο σε όλα αυτά τα θέματα. Και προσπαθεί να πουληθεί σήμερα ως βασικός συνεισφέρων στη μελλοντική ευρωπαϊκή άμυνα».

Στρατηγική τοποθεσία

Η Τουρκία κατέχει ξεχωριστή θέση στη διεθνή σκακιέρα. Μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) από το 1952, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες περιοχές έντασης: τη Μέση Ανατολή, η οποία υφίσταται πλήρη αναδιάρθρωση, κυρίως με την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, και τη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, που συγκλονίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αντιμέτωπη με τους φόβους της αμερικανικής απεμπλοκής στην ήπειρο, η Τουρκία και η στρατιωτική της ισχύς ενδιαφέρουν την Ευρώπη.

«Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι η διατλαντική δυσκολία, η διατλαντική αδιαθεσία και η επιθυμία των Ευρωπαίων να εξοπλιστούν με ένα αμυντικό σύστημα μπορεί να ανοίξουν νέες ευκαιρίες για εταιρική σχέση», πιστεύει η Dorothée Schmid.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε αυτό το μήνυμα στους Ευρωπαίους: «Γίνεται όλο και πιο αδύνατο για μια Ευρώπη στην οποία η Τουρκία δεν έχει τη θέση που της αξίζει να συνεχίσει την ύπαρξή της ως παγκόσμιος παίκτης. Ειλικρινά, η ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη».

Η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με στοιχεία της συμμαχίας, πολύ πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μπροστά από την Πολωνία και τη Γαλλία. Είναι επίσης μια χώρα που έχει αναπτύξει τη βιομηχανία και τις εξαγωγές της στον τομέα της άμυνας.

Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ουκρανία. Η τουρκική εταιρεία που παράγει τα περίφημα drones Bayraktar ξεκίνησε την κατασκευή ενός εργοστασίου κοντά στο Κίεβο.

Rts.ch