Σκηνικό έντασης στήνεται στο Αιγαίο: Οι Γάλλοι στέλνουν στα ύδατά μας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» με 22 Rafale



Ένα νέο επικίνδυνο σκηνικό έντασης στήνεται στο Αιγαίο τις τελευταίες ώρες με αφορμή την επανέναρξη των εργασιών που καλούνται να επιτελέσουν τα ερευνητικά πλοία ανοιχτά της Καρπάθου, για την πόντιση καλωδίων στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. 


Η Τουρκία απειλεί με θερμό επεισόδιο σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εργασίες, ωστόσο η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη να μην κάνει πίσω και απ’ ό,τι φαίνεται έχει προβεί σε σχετική συνεννόηση με σημαντικές σύμμαχες δυνάμεις για κάτι τέτοιο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι Γάλλοι στέλνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, από τον Ινδικό Ωκεανό όπου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» το οποίο φέρει, μεταξύ άλλων, στο κατάστρωμά του 22 πλήρως οπλισμένα μαχητικά Rafale.

Η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου θα προβεί σε ασκήσεις των αεροσκαφών της από τις 11 έως τις 18 του μηνός, σε περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης που έχει δεσμεύσει η Αθήνα με σχετική NOTAM, ενώ την Κυριακή αναμένεται να δέσει στην ΝΑΤΟϊκή προβλήτα Κ-14 της Σούδας, συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες, ένα αντιτορπιλικό και ένα υποβρύχιο.

Οι αποστολές της άσκησης «Ηνίοχος 2025»

Να σημειωθεί ότι αυτές τις ώρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση της μεγάλης πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος 2025» της Πολεμικής Αεροπορίας μας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Θυμίζουμε ότι η άσκηση χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 24 – 30 Μαρτίου 2025
Φάση 2: Φάση Εκτέλεσης: 31 Μαρτίου – 11 Απριλίου 2025
Φάση 3: Φάση Αναδίπλωσης: 11 – 13 Απριλίου 2025.
Μεταξύ άλλων διεξάγονται αποστολές, όπως:

Επιθετικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Offensive Counter Air Operations (OCA)
Αμυντικές Επιχειρήσεις εναντίον Αεροπορικής Ισχύος – Defensive Counter Air Operations (DCA)
Στρατηγικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις – Strategic Air Operations
Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων και Θαλάσσιων Επιχειρήσεων – Air Power Contribution to Counter-Land Operations (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Operations (APCMO)
Αποστολές Αναγνώρισης – Reconnaissance Missions (RECCE)
Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue (CSAR)
Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Targets (TST)
Αποστολές Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων – High Value Airborne Asset (HVAA)

Οι συμμετέχουσες συμμαχικές χώρες

Στον «Ηνίοχο 2025», η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, λαμβάνουν μέρος δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του ελλαδικού χώρου. 

Τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας συνεπικουρούν η Γαλλία με M-2000, οι ΗΠΑ με F-16, KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9, η Ινδία με SU-30, η Ισπανία με F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με G-550, η Ιταλία με Tornado, το Κατάρ με F-15, το Μαυροβούνιο με B-412, η Πολωνία με F-16, η Σλοβενία με PC-9, η Κύπρος με προσωπικό υποστήριξης, ενώ η Σλοβακία και το Μπαχρέιν έχουν αποστείλει ομάδα παρατηρητών. Η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στον «Ηνίοχο 2025» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

Η επίσκεψη του γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα

Θα πρέπει να τονιστεί πως τις ημέρες που θα βρίσκεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», θα επισκεφθεί την Αθήνα και ο γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί. Ο υψηλός καλεσμένος θα έχει στις 14 Απριλίου συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, όπου θα τεθούν επί τάπητος τόσο οι διμερείς σχέσεις, όσο και οι ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της άμυνας.

Θυμίζουμε ότι η Αθήνα έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι οι πανίσχυροι πύραυλοι αέρος – αέρος Meteor που φέρουν τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale και αγοράσαμε κι εμείς προκειμένου να αλλάξουν υπέρ μας οι ισορροπίες στον αέρα του Αιγαίου, έναντι των Τούρκων, ετοιμάζονται τώρα να πουληθούν και στην Πολεμική Αεροπορία των γειτόνων μας (γίνεται λόγος για 300 πυραύλους αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ). Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει διαμηνύσει προς την ελληνική πλευρά πως η αποδέσμευση των πανίσχυρων αυτών όπλων προς την Τουρκία δεν οφείλεται στη χώρα του αλλά σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής.

Στη συνάντηση Δένδια – Λεκορνί θα συζητηθεί παράλληλα η προοπτική απόκτησης μιας ακόμη γαλλικής φρεγάτας Belh@rra, της τέταρτης κατά σειρά, ώστε να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό μας. Τα συγκεκριμένα πλοία θεωρούνται από τα πιο προηγμένα στην κατηγορία τους, με δυνατότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, από την αντιπυραυλική άμυνα έως τις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων.

«Επικίνδυνες συμμαχίες στο Αιγαίο» βλέπει η Άγκυρα

Με όλα αυτά τα δεδομένα, στην Άγκυρα κάνουν λόγο για «επικίνδυνες συμμαχίες στο Αιγαίο», αναφέροντας πως οι εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου γίνονται σε τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχει χαραχθεί βάσει του (παράνομου) τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εξ ανατολών γείτονές μας επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο Αιγαίο με κάθε τρόπο.

Μάλιστα, οι τουρκικές απειλές έχουν ενοχλήσει και τους Ισραηλινούς, με τον πρόεδρο Μπενιαμίν Νετανιάχου να θέτει το ζήτημα στον Αμερικανό πρόεδρο. Μένει να δούμε εάν και κατά πόσο τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρέμβει στον Ταγίπ Ερντογάν, δεδομένων των καλών σχέσεων που διατηρεί μαζί του.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr-Γεώργιος Σαρρής