ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036



Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ απάντησε στα περί μη ενημέρωσης για το θέμα απόκτησης της τέταρτης φρεγάτας


Συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τους Υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου για την εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο και την κατάρτιση και εξειδίκευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036, όπως αναμένονταν.

Πρόκειται για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25 δισ. ευρώ και σε αυτό κυριαρχούν η απόκτηση από το ΠΝ, δύο φρεγατών FREMM, μίας 4ης FDΙ, συμμετοχή στο πρόγραμμα Constellation όπως και η ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων.

Επίσης αφορά την ανάπτυξη και παραγωγή όπου είναι δυνατόν drones αλλά και την συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35.

Όταν αυτή επιτευχθεί θα αποσυρθούν τα F-4 και τα F-16 Block-30 από την ΠΑ.

Ο Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης (16/04), απάντησε σε ισχυρισμούς κομμάτων της αντιπολίτευσης πως δεν ενημερώθηκαν για την πρόθεση αγοράς τέταρτης φρεγάτας FDI (Behlarra) από τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε πως «με ιδιαίτερη έκπληξη παρατήρησα τις τελευταίες δύο μέρες ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης ως προς το θέμα της τέταρτης φρεγάτας.

Νομίζω ότι στην παρουσία μου τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα μπορούσα ίσως να κατηγορηθώ για υπερβολική ενημέρωση, όχι όμως για μη ενημέρωση.

Η υπόθεση της τέταρτης φρεγάτας αναγράφεται και περιλαμβάνεται στην δομή δυνάμεων που πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Υπάρχει ειδική γραφική παράσταση για το θέμα της φρεγάτας με επίσης πιθανολογούμενη τιμή κόστους.

Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω τα ζητήματα της υπαρξιακής αγωνίας των κομμάτων να μένουν εκτός των θεμάτων της Εθνικής Άμυνας.

Η Εθνική Άμυνα είναι κάτι το οποίο πρέπει να ομονοούμε και να συνεννοούμαστε.

Έχω δηλώσει ξεκάθαρα προς τη Βουλή των Ελλήνων ότι είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε, οποτεδήποτε για ενημέρωση. Είτε κόμματος είτε βουλευτή» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Σημειώνεται πως κύριος άξονας στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ήταν ο εξοπλιστικός σχεδιασμός της χώρας σε βάθος 12ετίας.