Το αρματικό δυναμικό των "γειτόνων" είναι επί του παρόντος 2.378 κύρια άρματα μάχης.
Στο παρελθόν πολλά έχουν ειπωθεί από τους Τούρκους για το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του άρματός τους Altay, το οποίο έχει υποστεί πολλές αναβολές και χρονοκαθυστερήσεις.
Ωστόσο τώρα φαίνεται πως όντως μπαίνουμε στην τελική ευθεία παράδοσής τους στα τέλη του 2025.
Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της BMC Fuat Tosyalı ανακοίνωσε ότι οι πρώτες παραδόσεις του κύριου άρματος μάχης Altay θα ξεκινήσουν το τρίτο τρίμηνο του 2025.
Αυτή η δήλωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης τεθωρακισμένων οχημάτων της Τουρκίας, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής αυτονομίας της χώρας.
Το Ιστορικό του έργου Altay
Το έργο Altay το οποίο ξεκίνησε το 2018, σχεδιάστηκε για να επιτύχει υψηλό επίπεδο τοπικής παραγωγής, στοχεύοντας το 95% των εξαρτημάτων του να είναι εγχώριας προέλευσης, ιδιαίτερα για τον κινητήρα και τα συστήματα μετάδοσης που αναπτύχθηκαν από τη θυγατρική της BMC, BMC Power.
Το πρόγραμμα Altay αντιπροσωπεύει μια σημαντική προσπάθεια στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας να μειώσει την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές και να αναπτύξει μια πλήρως κυρίαρχη αμυντική βιομηχανική βάση.
Η αρχική φάση σχεδιασμού ανατέθηκε στην τουρκική εταιρεία Otokar σε συνεργασία με τη νοτιοκορεατική εταιρεία Hyundai Rotem, γνωστή για το κύριο άρμα μάχης K2 Black Panther.
Το πρώτο πρωτότυπο του Altay αποκαλύφθηκε το 2012 σε επίσημη τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανώτεροι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Μετά από αρκετά χρόνια δοκιμών, αξιολόγησης και αναδιάρθρωσης, το έργο μεταφέρθηκε το 2018 στην BMC, η οποία επιλέχθηκε να πραγματοποιήσει σειριακή παραγωγή.
Η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και της BMC καλύπτει αρχικά την παράδοση 250 μονάδων, με δυνατότητα επέκτασης της παραγωγής έως και 1.000 άρματα μάχης συνολικά.
Το πρόγραμμα κινητοποιεί βασικούς παράγοντες από την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, όπως η Aselsan για ηλεκτρονικά συστήματα, η Roketsan για τις μονάδες θωράκισης, η Havelsan για την ενσωμάτωση λογισμικού και η MKEK για την κατασκευή του κύριου πυροβόλου.
Οι τρεις διαδοχικές διαμορφώσεις παραγωγής του
Η έκδοση T1, η πρώτη που παραδόθηκε, περιλαμβάνει σύστημα ενεργητικής προστασίας και πρόσθετη αρθρωτή θωράκιση.
Η έκδοση T2, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη αυτή τη στιγμή, θα εισάγει αναβαθμίσεις όπως κινητό καμουφλάζ, απομονωμένο διαμέρισμα πυρομαχικών, ικανότητα βολής καθοδηγούμενη από λέιζερ και ειδική λειτουργία εκπαίδευσης πληρώματος.
Η παραλλαγή Τ3, που τώρα υποβάλλεται σε δοκιμές πιστοποίησης, αναμένεται να διαθέτει τηλεχειριζόμενο πυργίσκο και σύστημα αυτόματης φόρτωσης.
Ο κύριος οπλισμός του είναι ένα πυροβόλο λείας οπής L55 των 120 mm που κατασκευάζεται από την MKE στο πλαίσιο συμφωνίας μεταφοράς τεχνολογίας με τη Hyundai Rotem.
Το όπλο παρέχει υψηλή ακρίβεια έναντι κινούμενων στόχων και ισχυρή πιθανότητα χτυπήματος πρώτου γύρου.
Τα πρόσθετα όπλα περιλαμβάνουν ένα ομοαξονικό πολυβόλο των 7,62 mm και έναν απομακρυσμένο σταθμό όπλων ικανό να τοποθετήσει ένα πολυβόλο των 7,62 mm ή 12,7 mm.
Οκτώ εκτοξευτές καπνογόνων χειροβομβίδων είναι εγκατεστημένοι στις πίσω πλευρές του πυργίσκου.
Η προστασία του
Η προστασία του Altay βασίζεται σε ένα αρθρωτό σύνθετο σύστημα θωράκισης που αναπτύχθηκε από τη Roketsan.
Αυτό το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε διάφορες απειλές βλημάτων, συμπεριλαμβανομένων κινητικών και διατρητικών πυρομαχικών.
Συμπληρώνεται από ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας ικανό να αναχαιτίζει τα εισερχόμενα βλήματα.
Η Roketsan έχει επίσης δημιουργήσει μια ειδική υποδομή για το σχεδιασμό, την παραγωγή και τη δοκιμή σύγχρονων συστημάτων βαλλιστικής προστασίας για τεθωρακισμένα οχήματα.
Κινητήρας-τεχνικά χαρακτηριστικά
Όσον αφορά την ιπποδύναμη, το τελευταίο μοντέλο Altay τροφοδοτείται από έναν τοπικά εξελιγμένο κινητήρα BATU V12 που αποδίδει 1.500 ίππους, σε συνδυασμό με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων με πέντε ταχύτητες εμπρός και τρεις ταχύτητες όπισθεν.
Αυτό το τοπικά κατασκευασμένο powerpack αντικαθιστά τον γερμανικό κινητήρα MTU και το κιβώτιο ταχυτήτων Renk που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενα πρωτότυπα, σύμφωνα με την ώθηση της Τουρκίας για τεχνολογική αυτοδυναμία.
Το ρεζερβουάρ μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 70 km/h στο δρόμο και 45 km/h εκτός δρόμου, με ικανότητα αναρρίχησης σε κλίση 60% και βάθος διέλευσης έως και 4 μέτρα υπό προετοιμασμένες συνθήκες.
Η επιχειρησιακή του εμβέλεια υπολογίζεται στα 500 χιλιόμετρα.
Το πλήρωμα αποτελείται από τέσσερα άτομα: έναν οδηγό που κάθεται στο μπροστινό μέρος του κύτους, έναν πυροβολητή και τον διοικητή τοποθετημένο στη δεξιά πλευρά του πυργίσκου και έναν προμηθευτή στα αριστερά.
Το τουρκικό αρματικό δυναμικό
Ο Τουρκικός Στρατός διαθέτει επί του παρόντος 2.378 κύρια άρματα μάχης.
Ήτοι 316 Leopard 2A4 που υπόκεινται σε εκσυγχρονισμό, 170 Leopard 1A4, 227 Leopard 1A3, 100 M60A1, 650 M60A3 TTS, 165 M60TM αναβαθμισμένα στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού FIRAT και 750 M48A5 T2 .
Από το 2025, τα άρματα μάχης Altay θα ενσωματωθούν σταδιακά στο απόθεμα, ενισχύοντας σημαντικά τις θωρακισμένες δυνατότητες της Τουρκίας τόσο σε ποσότητα όσο και σε τεχνολογία.
Ενδεικτική η πρώτη παράδοση των Altay των προθέσεων της Τουρκίας
Παραδοσιακά γνωρίζουμε ότι από ποιοτικής άποψης, ότι ποιό σύγχρονο στρατιωτικό υλικό διαθέτει ο τουρκικός στρατός, αυτό παραδίδεται σε Σχηματισμούς της 1ης Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη και μετά στην 4η Στρατιά (Αιγαίου).
Μένει να δούμε αν το παραπάνω μοτίβο θα ακολουθηθεί ή θα αλλάξει με τα πρώτα 250 Altay, εξοπλίζοντας πρώτα την 1η Στρατιά ή το Σώμα Αμφίβιων επιχειρήσεων που εδρεύει στα Στενά , με τις 3 Ταξιαρχίες Πεζοναυτών που αυτή διαθέτει.
Αν το τελευταίο συμβεί τότε αυτό θα αποτελεί σαφέστατη ένδειξη των προθέσεων της Τουρκίας να ενεργήσει επιθετικά σε βάρος της χώρας μας πρωτίστως στο Αιγαίο.