Με αφορμή πρόσφατη δήλωση από την κυβέρνηση απενεργοποίησης τριών πεδίων βολής μας στο Αιγαίο κατόπιν συμφωνίας με την Τουρκία, αποστέλλεται συνημμένα η Ανακοίνωση του Τομέα Εθνικής Άμυνας.
Επικίνδυνες εξελίξεις ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
“Παρά την πάγια Ελληνική θέση ότι το μόνο θέμα με την Τουρκία αποτελεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι η κυβέρνηση συμμετέχει σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μαζί της, ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό μηχανισμό αμοιβαίας συμφωνίας σε επιμέρους στρατιωτικά θέματα στο Αιγαίο, που στρέφονται σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτά που τεκμηριώνονται από διεθνείς συμφωνίες, κανόνες και κανονισμούς.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η κυβέρνηση με τρεις διεθνείς αγγελίες δήλωσε ότι απενεργοποιεί σε δύο ημερομηνίες εντός Μαρτίου τρία πεδία βολής της (Κρήτης, Ψαθούρας, Άνδρου) που βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών, ενώ αντίστοιχη τουρκική αγγελία ευχαριστεί την Ελλάδα για τη συνεργασία της, απενεργοποιώντας και αυτή αντίστοιχες δικές της περιοχές ασκήσεων, που καταλαμβάνουν μονίμως διεθνή εναέριο χώρο και ελληνική κυριαρχία μεταξύ 6-10ΝΜ Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) εντός του FIR Αθηνών.
Με αυτή την κίνησή της η κυβέρνηση ανοίγει διάλογο και συμφωνεί σε θέματα που παράνομα διεκδικεί η Τουρκία και αφορούν σε ελληνική κυριαρχία, την περιοχή έρευνας – διάσωσης μέχρι τα μέσα του Αιγαίου, επανακαθορισμό του FIR Αθηνών, κατάληψη εθνικής κυριαρχίας μεταξύ 6-10ΝΜ ΕΕΧ και πεδία βολής, γεγονός απαράδεκτο και εθνικά επιζήμιο.
Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά κινείται με προχειρότητα και επικίνδυνα στα εθνικά θέματα αφού μέσω αυτής της διαδικασίας αποποιείται των κυριαρχικών δικαιωμάτων που αφορούν στις αρμοδιότητες διαχείρισης του εναέριου χώρου, ενώ ταυτόχρονα παραχωρεί Ελληνικό δικαίωμα στην Τουρκία, για έκδοση αγγελίας περιοχών στο Αιγαίο, που αποτελεί άλλωστε πάγια διεκδίκησή της.
Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της και να αντιμετωπίσει επιτέλους τις προκλήσεις με τρόπο υπεύθυνο, αποτελεσματικό και κυρίως εθνικά επωφελή.”
Για τον Τομέα Άμυνας
Απτχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου
Αν. Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής