Τα μαζικά εξοπλιστικά προγράμματα των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων βασισμένα στην εγχώρια παραγωγή έχουν κινητοποιήσει τις Ελληνικές Ναυτικές Δυνάμεις.
Στο πλαίσιο αυτό, εκπονήθηκε 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα έως το 2037, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά νέων πολεμικών πλοίων και τον εκσυγχρονισμό κάποιων υπαρχόντων πολεμικών πλοίων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος που εκπονήθηκε από το Ελληνικό Ναυτικό, καθορίστηκαν οι ακόλουθοι κύριοι στόχοι:
– Αύξηση του αριθμού των φρεγατών τύπου Belharra που παραγγέλθηκαν από τη Γαλλία, εκ των οποίων η πρώτη θα παραδοθεί φέτος, από 3 σε 4. Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για το τέταρτο πλοίο.
– Εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών τύπου Meko που αγοράστηκαν από τη Γερμανία.
– Να ενταχθεί στη φρεγάτα τύπου Constellation των ΗΠΑ, της οποίας η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει μετά το 2030 και βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού, και στο πρόγραμμα κορβέτας τύπου MMPC που υποστηρίζεται από 4 ευρωπαϊκές χώρες.
– Εκσυγχρονισμός υποβρυχίων τύπου 214 που αγοράστηκαν από τη Γερμανία και αγορά νέων υποβρυχίων
– Να αυξηθεί ο αριθμός των περιπολικών πλοίων τύπου İsland σε 6 αγοράζοντας άλλα 2 από τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η δήλωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι «η ναυπήγηση 31 πλοίων συνεχίζεται με επιτυχία στα ναυπηγεία μας» καλύφθηκε ευρέως στα ελληνικά ΜΜΕ.
Η αγγλόφωνη Καθημερινή γράφει: «Η Τουρκία εφαρμόζει ένα τεράστιο πρόγραμμα που επιμένει στον στόχο της και δεν παρεκκλίνει από τον στόχο της, τόσο να ανανεώσει το ναυτικό της με εγχώρια παραγωγή όσο και να οπλίσει τα πολεμικά της πλοία με πυραύλους όπως ATMACA και MİDLAS που παράγει. Η Ελλάδα, από την άλλη, δεν έκανε τίποτα για να ενισχύσει το ναυτικό της μεταξύ 2010 και 2020».