Τουρκική αμφίβια μονάδα αναπτύχθηκε στην Ίμβρο για άσκηση πίεσης στην Ελλάδα στο Αιγαίο



Οι Τούρκοι σφίγγουν τον κλοιό κατά της χώρας μας στο Αιγαίο τόσο στο Νότιο Αιγαίο ( Κάσο-Ρόδο) όσο και στο Βόρειο κομμάτι του ελληνικού Αρχιπελάγους.


Δεν υπάρχουν "ήρεμα νερά" με την Τουρκία και φυσικά αυτά δεν είναι αυτοσκοπός όπως ανέφερε και ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πρόσφατα σε εκδήλωση βιβλίου.

Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι που ονειρεύονται επιστροφή σε Αιγαίο και Βαλκάνια, υλοποιούν επιθετικού τύπου κινήσεις, (για να μην πούμε πολεμικού τύπου), κερδίζοντας χρόνο από τις διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά.

Ο λόγος είναι ότι σχετικά πρόσφατα και κάτω από άκρα μυστικότητα, Τούρκοι αμφίβιοι πεζοναύτες αναπτύχθηκαν στην Ίμβρο, αναφέρει ο Τούρκος ειδικός Τουράν Ογκούζ.

Όπου ακούμε πεζοναύτες πρόκειται για επιθετική μονάδα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε σενάριο, με στόχο την Δυτική Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο, και έρχεται να προστεθεί στην δημιουργία Τριών Ταξιαρχιών Πεζοναυτών από την Άγκυρα με θέατρο κυρίως το Αιγαίο πριν μερικούς μήνες.

Πληροφορίες για το θέμα συμπεριλήφθηκαν στη συνέντευξη με τον Αντιναύαρχο Ταουφούν Οζνέλ, Επικεφαλής του Τμήματος Επιμελητείας της τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, στο τεύχος Ιανουαρίου 2025 του περιοδικού Naval Forces Magazine.

Η τουρκική αμφίβια μονάδα ξεκίνησε την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή της στα κτίρια στην Ίμβρο, σημειώνει ο ίδιος.

Ο Τούρκος ειδικός τονίζει ότι η ανάπτυξη τόσο επανδρωμένων/μη επανδρωμένων πλωτών και καταδυτικών συστημάτων, αμφίβιου πεζικού στην Ίμβρο αφορούν τον έλεγχο των υδάτων εισόδου και εξόδου του Στενού των Δαρδανελίων, που είναι κρίσιμης σημασίας για την άσκηση πίεσης στο Βόρειο Αιγαίο και στη Δυτική Θράκη από το νότο.

Τι σημαίνει και πώς μεταφράζεται για την Ελλάδα

Ως γνωστόν η Τουρκία ανήγγειλε την δημιουργία Αμφιβίου Σώματος με έδρα τον Ελλήσποντο, στο οποίο θα υπάγονται οι 3 Ταξιαρχίες Πεζοναυτών της που θα εδρεύουν σε Δαρδανέλια-Φώκαια -Ακσάζ. 

Σε αυτή την κίνηση οι Τούρκοι προβαίνουν  χάρη στο τεράστιο σε όγκο ανθρώπινο δυναμικό τους, αποβλέποντας στο να έχουν την δυνατότητα να απειλούν ταυτόχρονα τα νησιά μας σε Βόρειο-Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, γνωρίζοντας ότι είναι  δύσκολο η Ελλάδα  η οποία διαθέτει  μόνο 1 Ταξιαρχία Πεζοναυτών θα  μπορέσει να δημιουργήσει και αυτή άλλες 2 Ταξιαρχίες Πεζοναυτών.

Επίσης οι Τούρκοι με την ανάπτυξη επανδρωμένων/μη επανδρωμένων πλωτών και καταδυτικών συστημάτων και αμφίβιου Πεζοναυτών στην Ίμβρο, επιχειρούν όχι να προστατεύσουν τα στενά όπως διατείνονται, αλλά να έχουν την δυνατότητα  θαλάσσιου αποκλεισμού του Βορείου Αιγαίου και της Θράκης μας από το Κεντρικό Αιγαίο, ελέγχοντας τους δύο θαλάσσιους διαύλους, μεταξύ  Λήμνου-Ίμβρου και Λήμνου-Αγίου Όρους της Χαλκιδικής.

Παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα απειλής των νησιών Λήμνου-Αγίου Ευστρατίου -Λέσβου-Σαμοθράκης, αλλά και διεξαγωγής αποβατικής ενέργειας στις ακτές της  Δυτικής Θράκης, με αποτέλεσμα οι ελληνικές ς δυνάμεις στον Έβρο ( σε σενάριο πολεμικής εμπλοκής)  να έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις τουρκικές  δυνάμεις των 2ου και 5ου ΣΣ της 1ης Στρατιάς  κατά μέτωπο, και τους Τούρκους πεζοναύτες που θα ενεργήσουν στα πλευρά -νώτα τους.

Προτεινόμενη λύση είναι η μεταφορά της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδας από την Θεσσαλονίκη στον κόλπο της Καβάλας, καθώς και η δημιουργία επιχειρησιακού Στρατηγείου σε μια εξ αυτών, υπό την ΑΣΔΕΝ,  στο οποίο θα διατεθούν δυνάμεις και μέσα του Γ ΣΣ για την αντιμετώπιση της προαναφερθείσης τουρκικής απειλής στο Βόρειο Αιγαίο και την Θράκη μας.

Ανάλογα επιχειρησιακά Στρατηγεία υπό την ΑΣΔΕΝ με δυνάμεις και μέσα, θα πρέπει να δημιουργηθούν σε Βόλο και Ανατολική Κρήτη αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση των απειλών από τις 1η και 2η Ταξιαρχίες Πεζοναυτών αντίστοιχα.

Η ουσία όμως είναι ότι η Τουρκία προχωρά βήμα-βήμα στον αποκλεισμό του Αιγαίου θέτοντας την ελληνική πλευρά σε τετελεσμένα γεγονότα, ενώ ο ελληνικός Στρατός ευρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης σε πιο μικρούς αριθμούς.