Ο πόλεμος για την Αρκτική και το Βόρειο πέρασμα έχει ξεκινήσει
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν ειδικές υποδομές σε αεροδρόμιο στην Γροιλανδία για αεροσκάφη ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Δανία Βλαντιμίρ Μπάρμπιν, σύμφωνα με ΜΜΕ.
Τον περασμένο μήνα, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, χαρακτήρισε ως «απόλυτη αναγκαιότητα» την κατοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, της Γροιλανδίας, σχολιάζοντας έτσι την απόφασή του να διορίσει νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δανία. Γροιλανδία.
Οι Ρώσοι που παρατηρούσαν τα πάντα γύρω από το θέμα αντέδρασαν ανακοινώνοντας τα στρατιωτικά σχέδια για την περιοχή αυτή.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Δανία ανέφερε ότι «η αμερικανική στρατιωτική διαστημική βάση Pituffik (πρώην Thule), που βρίσκεται στο νησί, αποτελεί σήμερα στοιχείο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των ΗΠΑ για επιθέσεις πυραύλων από την Αρκτική.
Βρίσκεται σε πλήρη σε φάση ολικού εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης ενός ραντάρ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκεί δημιουργείται επίσης μια υποδομή αεροδρομίου για μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα και έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο της βάσης κατά τη διάρκεια ασκήσεων της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας”.
Ο πρέσβης υπενθύμισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στη Γροιλανδία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Η Ρωσία είναι υπέρ της ενίσχυσης της σταθερότητας στην Αρκτική. Αυτό είναι δυνατό μόνο στη βάση της οικοδόμησης ενός ενιαίου διεθνούς συστήματος ασφαλείας για όλα τα κράτη της Αρκτικής", τόνισε ο Μπάρμπιν.
Νωρίτερα, ο ίδιος είπε ότι η προσέγγιση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Γροιλανδία επιδεινώνει την κατάσταση στην περιοχή, και η επιθυμία του να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού δείχνει την απροθυμία να ενισχύσει τη σταθερότητα και να αναπτύξει διάλογο στην Αρκτική.
"Η Ρωσία θα το λάβει αυτό υπόψη στον στρατιωτικό σχεδιασμό", προειδοποίησε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Ο Τραμπ έχει αναφέρει προηγουμένως ότι η Γροιλανδία πρέπει να είναι μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας τη στρατηγική της σημασία για την εθνική ασφάλεια και την προστασία του «ελεύθερου κόσμου», μεταξύ άλλων από την Κίνα και τη Ρωσία.
Ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mute Egede απάντησε ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση και δεν θα γίνει ποτέ.
Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953. Παραμένει μέρος του βασιλείου, αλλά το 2009 της παραχωρήθηκε αυτονομία με δυνατότητα αυτοδιοίκησης και ανεξάρτητων επιλογών στην εσωτερική πολιτική.
Οι στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας στην Αρκτική είναι, η εξασφάλιση των δυνητικών ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στην περιοχή, και η διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο.
Παρά το γεγονός ότι η απειλή της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Αρκτικής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ρωσικής στρατιωτικοποίησης της περιοχής υπό το φως της πρόσφατης προσάρτησης της Κριμαίας από την Μόσχα .
Η Αρκτική αποτελεί μία ευρύτερη περιοχή, που όλοι οι παγκόσμιοι παίκτες (ΗΠΑ, Ρωσία, Νορβηγία, Καναδάς κά) το τελευταίο διάστημα δείχνουν τα «δόντια τους».
Η πολική περιοχή αυτή διαθέτει έναν τεράστιο φυσικό πλούτο, και όλοι «γείτονες και ανταγωνιστές» στην Αρκτική, έχουν ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Το ίδιο έπραξε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν,όταν δήλωσε ότι «ο ρωσικός στρατός θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, στην ανάπτυξη της υποδομής των στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή της Αρκτικής».
Ο Πούτιν σχεδίασε επίσης την ήδη υπάρχουσα στρατιωτική βάση, σε ρωσικά νησιά στον Β. Αρκτικό κύκλο, η οποία θα αποτελεί το «κλειδί», για τον έλεγχο της ολόκληρης της περιοχής της Αρκτικής. Επιπλέον, ανακοίνωσε την διάθεση σημαντικών οικονομικών πόρων για την οικοδόμηση νέων εγκαταστάσεων στις πολικές περιοχές.
Η Κίνα, έχει επίσης τα μάτια της στραμμένα στους ορυκτούς πόρους της Γροιλανδίας. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η Γροιλανδία, έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ανεκμετάλλευτων σπάνιων ορυκτών στον κόσμο. Η αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιου ορυκτού πλούτου, προκαλεί ύψιστη ανησυχία στον στρατό των ΗΠΑ.
Αξιοσημείωτο είναι, ότι το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, δημοσίευσε μια Λευκή Βίβλο με τίτλο «Η Αρκτική Πολιτική της Κίνας» τον Ιανουάριο του 2018.
«Η αξιοποίηση των θαλάσσιων δρόμων, και η εξερεύνηση και η ανάπτυξη των πόρων στην Αρκτική, μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ενεργειακή στρατηγική και οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό έθνος και καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο», ανέφερε η κινεζική Λευκή Βίβλος.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι Ρώσοι, Αμερικάνοι αλλά και οι Κινέζοι, θα κονταροχτυπηθούν στην πιο σημαντική υδάτινη διαδρομή του πλανήτη, που άνοιξε λόγω της υπερθέρμανσης.