Αλεξιπτωτιστές: Οι αθόρυβοι τιμωροί που έρχονται από ψηλά



Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών αποτελεί ένα ξεχωριστό τμήμα της εκπαίδευσης των Στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων. Η ύψιστη τιμή είναι η στιγμή που στο στήθος καρφιτσώνεται η «πουλάδα» του αλεξιπτωτιστή ως δείγμα αναγνώρισης της επίπονης εκπαίδευσης και της επιτυχούς ρίψης 5 αλμάτων.


Του Χρήστου Μαζανίτη
Επί ενάμιση μήνα, οι κομάντο του Στρατού Ξηράς μαζί με οπλίτες, υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, αστυνομικούς και στελέχη της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, έλαβαν μέρος στην επίπονη εκπαίδευση των νέων αλεξιπτωτιστών.

Συγκεκριμένα, από 25 Νοεμβρίου 2024 έως 13 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) στον Ασπρόπυργο Αττικής, το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστή (ΣΒΕΑ), με τη συμμετοχή 36 στελεχών του Στρατού Ξηράς, 7 Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, 76 Οπλιτών Θητείας, 2 Υπαξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και 2 Υπαξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, έλαβε χώρα στη ΣΧΑΛ, παρουσία του Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΕΔ), Ταξίαρχου Γρηγόριου Γαρουφαλιά, η τελετή απονομής πτυχίων και διακριτικών πτερύγων Αλεξιπτωτιστή στατικού ιμάντα στους αποφοιτήσαντες του Σχολείου.

Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου 1955 στον Ασπρόπυργο Αττικής, χάρη στην πρωτοβουλία και τις προσπάθειες του Στρατηγού Ανδρέα Καλλίνσκη, πρώτου Διοικητού των Δυνάμεων Καταδρομών (1947- 1956). Ο Στρατηγός ήθελε να κάνει τους καταδρομείς του αλεξιπτωτιστές.

Απευθυνόμενος στον Αντισυνταγματάρχη Περικλή Παπαθανασίου είπε: “Το όνειρο μου είναι να δημιουργήσω ένα Σώμα Αλεξιπτωτιστών για τον Ελληνικό Στρατό”. Στις αρχές του 1951, ο Στρατηγός στέλνει τον Περικλή Παπαθανασίου μαζί με δύο Λοχαγούς, τον Κωνσταντίνο Κρητικό και τον Λουίζο Χριστοδουλίδη, στο Φορτ Μπένινγκ των ΗΠΑ, για να εκπαιδευθούν κανονικά ως εκπαιδευτές αλεξιπτωτιστών. “Γυρίσαμε τον Αύγουστο του 1951, αλλά δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να ιδρύσουμε την Σχολή”, θυμάται ο Αντισυνταγματάρχης Παπαθανασίου.



Τελικά το 1955, το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του Στρατηγού Καλλίνσκη, την ίδρυση της Σχολής με την πλήρη υποστήριξη των Αμερικανών, οι οποίοι ανέλαβαν τον εφοδιασμό της Σχολής με τα απαραίτητα ειδικά υλικά (αλεξίπτωτα κλπ).

Την Αμερικανική Στρατιωτική Αποστολή αποτέλεσε μια ομάδα Αμερικανών εκπαιδευτών (αξιωματικών – υπαξιωματικών) με επικεφαλής τον Αντισυνταγματάρχη Τζον Φίλιπς. Υπό τον Αντισυνταγματάρχη Παπαθανασίου ανέλαβε ως υποδιοικητής ο Ταγματάρχης Ευστράτιος Παλιατσάρας, ο οποίος υπηρέτησε κατά τον πόλεμο στην Βρετανική Ειδική Υπηρεσία ”Advance Force 133”.

Στην πρώτη εκπαιδευτική σειρά που λειτούργησε από την 1 Ιουλίου 1955, συμμετείχαν Έλληνες και Αμερικανοί εκπαιδευτές. Την ευθύνη εκπαιδεύσεως είχαν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί. Κατά τη διάρκεια εκπαιδεύσεως της σειράς αυτής τραυματίστηκε θανάσιμα, σε άλμα από Αεροσκάφος σε πτήση στο αεροδρόμιο του ΤΑΤΟΪΟΥ, ο επικεφαλής των Αμερικανών εκπαιδευτών, Αντισυνταγματάρχης Τζον Φίλιπς. Μετά το τέλος της πρώτης εκπαιδευτικής σειράς, άρχισε η εκπαίδευση της δεύτερης σειράς με Έλληνες εκπαιδευτές, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη εκπαιδεύσεως.

Η Σχολή αναδιοργανώθηκε από 11 Ιουνίου έως 15 Αυγούστου 1963 και μετονομάσθηκε σε Απόσπασμα Αλεξιπτωτιστών. Το 1965 μετονομάσθηκε και πάλι σε Σχολή Αλεξιπτωτιστών, με Διοικητή τον τότε Αντισυνταγματάρχη και μετέπειτα Στρατηγό, Βορριά Γεώργιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτοι Έλληνες Αλεξιπτωτιστές (Καταδρομείς του Ιερού Λόχου) εκπαιδεύτηκαν στη Παλαιστίνη το 1942 και έπεσαν με αλεξίπτωτο στην Σάμο, μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Οκτώβριο του 1943. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Συνταγματάρχης Τσιγάντες, ως Διοικητής του Ιερού Λόχου, εκτέλεσε άλμα στην Σάμο το 1943, χωρίς να έχει υποστεί εκπαίδευση αλεξιπτωτιστού.

ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΒΕΑ

1.  Σκοπός: Η δημιουργία πτυχιούχων αλεξιπτωτιστών  Στατικού Ιμάντα.
2.  Διάρκεια: 4 εβδομάδες, εκ των οποίων δύο για επίγειο εκπαίδευση και δύο για την εκτέλεση αλμάτων.
3.  Αντικείμενα Εκπαιδεύσεως :
α.  Ο χειρισμός και λειτουργία των αλεξιπτώτων στατικού ιμάντα.
β.  Τεχνικές  εξόδου από το Α/Φ και Ε/Π, προσγείωσης, προσθαλάσσωσης και αποφυγής επιγείων εμποδίων.
γ.  Εθισμός των εκπαιδευομένων σε πτώσεις από Αεροσκάφος ημέρα και νύχτα με ή χωρίς φόρτο μάχης.

4.  Για την απόκτηση πτυχίου απαιτούνται 5 επιτυχείς πτώσεις από ύψος 1.200 ποδών ως εξής:
Τρεις ημέρες χωρίς φόρτο
Μία (1) ημέρα με φόρτο και όπλο
Μία (1) νύκτα