Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στον «υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την “Ατζέντα 2030″» και τον μεγάλο αριθμό ανωτάτων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, απέδωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας τις χθεσινές έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην απόφαση συγχωνεύσεως στρατοπέδων και μονάδων και την Νέα Δομή Δυνάμεων, που εγκρίθηκε προσφάτως, όπως και στην ανάγκη εξορθολογισμού στο πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”.
Αυτά όμως, είναι σαφές ότι δεν έχουν συνάφεια καθ’ ουδένα τρόπο με την ταυτόχρονη αποστράτευση, τόσο του Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, όσο και του Υπαρχηγού ΓΕΝ Υποναυάρχου Γεωργίου Φλώρου ΠΝ. Αμφότεροι, είχαν επιλεγεί και τοποθετήθηκαν στις συγκεκριμένες θέσεις μόλις πριν ένα έτος, τον Ιανουάριο του 2024. Επομένως, η συγκεκριμένη απόφαση, αντικατοπτρίζει πιθανώς μια “κρίση” που βρίσκεται σε εξέλιξη στους κόλπους του Πολεμικού Ναυτικού.
Η “κρίση” προφανώς σχετίζεται με τις αποφάσεις για την εξέλιξη του Πολεμικού Ναυτικού σε μία χρονική συγκυρία στην οποία η χρηματοδοτική υποστήριξη από πλευράς κυβερνήσεως οδηγεί σε περιορισμό εξοπλιστικών προγραμμάτων ενώ η ηγεσία στρέφεται σε μια προσπάθεια “νοικοκυρέματος” του Στόλου. Αυτό κρίνεται ως αδήριτη ανάγκη λόγω της ελλείψεως πόρων, προσωπικού και της κακής καταστάσεως στην οποία βρίσκονται αρκετές μονάδες του Στόλου λόγω ελλιπούς συντηρήσεως επί σειρά ετών.
Η πρόθεση προσκτήσεως μιας τέταρτης φρεγάτας FDI HN και ο περιορισμένος εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO 200HN, δεν επιλύει το πρόβλημα του Στόλου σε κύριες μονάδες κρούσεως. Οι υποχρεώσεις αναλήψεως αποστολών εκτός εθνικών συνόρων παραμένουν υψηλές, λόγω των διεθνών προκλήσεων ασφαλείας στις οποίες η Ελλάδα συνεισφέρει για αυτονόητους λόγους εθνικού συμφέροντος. Η Δομή Δυνάμεων που το 2020 ορίσθηκε σε 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες έχει μειωθεί πλέον κατά 2 κορβέτες αλλά η υποστήριξη του στόχου οροφής φρεγατών, εξακολουθεί με τα μέχρι σήμερα δεδομένα να στηρίζεται στις φρεγάτες S. Το εκδηλωθέν ενδιαφέρον για την περίπτωση φρεγατών κλάσεως CONSTELLATION είναι μία υπόθεση στην οποία επί της ουσίας δεν πρέπει να “πιστεύει” πραγματικά κανείς στο Πολεμικό Ναυτικό και μάλλον δημιούργησε παραπλανητικές εντυπώσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μακρόπνοης βάσεως, προστέθηκε σε ένα ακόμη πρόγραμμα μεγάλου χρονικού ορίζοντος, στο οποίο συμμετέχει η χώρα εδώ και κάποια χρόνια, το αρχικό Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (EPC).
Όλα αυτά δείχνουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι στο οποίο, αφενός θα αποκτήσει έπειτα από πολλά χρόνια έναν αριθμό σύγχρονων φρεγατών, αφετέρου δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων η προοπτική για διατήρηση της συνολικής οροφής μονάδων, χωρίς σοβαρές παραδοχές και περιορισμούς. Ενδεικτική της σύνθετης εικόνας των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται, ήταν η απόφαση παροπλισμού της ΤΠΚ ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ (P24) στις 25 Ιουλίου 2024. Το πλοίο δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση λόγω ελλιπούς εφαρμογής προγραμμάτων συντηρήσεως και η ηγεσία έκρινε σκόπιμο τον παροπλισμό του, με την σκέψη ότι εξασφαλίζεται και ένας αριθμός προσωπικού ο οποίος είναι απαραίτητος για την επάνδρωση των υπολοίπων μονάδων. Ζήτημα το οποίο λόγω συνεχών παραιτήσεων, απασχολεί σοβαρά ακόμη και στην διαδικασία επανδρώσεως των φρεγατών FDI HN.
Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσει ο παροπλισμός μιας ακόμη ΤΠΚ της ιδίας κλάσεως, κι εν συνεχεία και άλλων, για τους ίδιους λόγους, σημαίνοντας μία σημαντική συρρίκνωση στην δύναμη της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών. Προκειμένου να μην επέλθει σοβαρή διαφοροποίηση στην οροφή φρεγατών – κορβετών, στην Νέα Δομή Δυνάμεων “θυσιάστηκαν” οι ΤΠΚ. Διαφαίνεται ότι η πρόθεση ενισχύσεως του πλέγματος συστοιχιών παράκτιας άμυνας με κατευθυνόμενα βλήματα στο Αιγαίο, προορίζεται να καλύψει το συγκεκριμένο κενό σε ΤΠΚ.
Συνοψίζοντας, έχει έλθει η ώρα που η ισχύς του στόλου επιφανείας “πληρώνει” την προτεραιότητα που προτίμησαν να δώσουν προηγούμενες ηγεσίες και κυβερνήσεις μέχρι και το 2021 στην ενίσχυση με εναέρια μέσα ενώ η απόφαση αυξήσεως των αμυντικών δαπανών από το έτος αυτό, απεδείχθη ότι απέδωσε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας. Επειδή το όποιο αποτέλεσμα δεν προκύπτει παρά μόνο καθαρά από τους οικονομικούς πόρους που διαθέτει η κυβέρνηση σε απόλυτους αριθμούς, έχει καταστεί σαφές ότι και στην περίπτωση του Στόλου, αυτοί είναι ανεπαρκείς. Ακόμη περισσότερο, για δημιουργία “των ισχυρότερων Ενόπλων Δυνάμεων στην ιστορία του έθνους”, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.