Την ίδρυση Ακαδημίας Εθνικής Άμυνας, η οποία θα απορροφήσει τις στρατιωτικές σχολές και θα λειτουργεί όπως τα πανεπιστήμια, σχεδιάζουν σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Άμυνας και Παιδείας κ.κ.Δένδιας και Πιερρακάκης.
Όπως αναφέρει το alfavita.gr, η ιδέα δεν είναι καινούργια, καθώς από το 2019 ο τότε υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικ.Παναγιωτόπουλος είχε ενημερώσει τη Βουλή ότι σχεδιάζει την αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατέθεσε την πρόταση περί συγχώνευσης των υπαρχόντων ΑΣΕΙ ΑΣΣΥ και της ΣΕΘΑ σε ένα Πανεπιστήμιο ή Ακαδημία, Εθνικής Άμυνας.
«Υφίσταται πρόταση για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών, από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) έως και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ). Οι σχετικές προτάσεις αυτή τη στιγμή τυγχάνουν επεξεργασίας και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν», είχε πει τότε.
Οι προτάσεις αυτές λόγω των πολιτικών εξελίξεων μπήκαν τότε στον «πάγο», τώρα όμως επανέρχονται ενόψει και της αναμόρφωσης στη διαδικασία εισαγωγής σπουδαστών στις Στρατιωτικές σχολές από το 2026 (καθώς δεν είναι εφικτό να γίνουν από εφέτος), που ανακοίνωσαν τον περασμένο Οκτώβριο οι υπουργοί Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο λόγος είναι όπως ειπώθηκε «εθνικός», καθώς η κάλυψη στις στρατιωτικές σχολές έχει πέσει στο 64% ενώ στη Σχολή Ευελπίδων στο 34%... Επιπλέον, αυξανόμενη είναι και η αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης, όπου το 2020 το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, το 2023 σε 18%, ενώ το 2024 σε 7%.
Εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη για την ίδρυση της Στρατιωτικής Ακαδημίας (ή Στρατιωτικού Πανεπιστημίου), θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και η λειτουργία του νέου ιδρύματος αναμένεται το νωρίτερο από το 2027.