Οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας είχαν σκαμπανεβάσματα από το παρελθόν μέχρι σήμερα και η στάση της ελληνικής πλευράς κατά του διεθνούς δικαίου υπήρξε ο σημαντικότερος παράγοντας που κλιμάκωσε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, γράφει ο Ουφούκ Ακάι στην Türkgün.
Η προκατειλημμένη, λανθασμένη και διαστρεβλωμένη στάση των «δήθεν» συμμάχων μας, συνεχίζει ο συντάκτης, ενάντια στις δραστηριότητες της Ελλάδας που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο ενθάρρυνε περαιτέρω αυτή τη χώρα.
Ενώ τα νησιά, που δηλώνονταν ξεκάθαρα ως άοπλα και μη στρατικοποιημένα στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων και στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, συνεχίζουν να οπλίζονται από την Ελλάδα, οι προκλήσεις τους κατά της χώρας μας αυξάνονται.
Η Ελλάδα, η οποία παραβίασε πολλές φορές τον εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα το 2022, πήρε τις προκλήσεις της σε διαφορετική διάσταση τοποθετώντας κλείδωμα ραντάρ στα τουρκικά τζετ με το πυραυλικό σύστημα S-300 την ίδια χρονιά. Αυτή η κατάσταση θεωρείται πράξη εχθρική σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα και υπογράφηκε η «Διακήρυξη της Αθήνας για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αρχή μιας νέας εποχής για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, δυστυχώς διεκόπη ως αποτέλεσμα της υποκριτικής στάσης της Ελλάδας.
Κατά τη Διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία των Ωκεανών και των Θαλασσών «Our Ocean Conference», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου 2024, ανακηρύχθηκαν δύο νέα Θαλάσσια Πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος και η Ελλάδα έδειξε για άλλη μια φορά την ανειλικρίνειά της.
Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανέφερε σε δήλωσή του ότι «θα δημιουργήσουν πυραυλικό τείχος στο Αιγαίο».
Αναφέρεται ότι εκτός από τα πυραυλικά συστήματα Spike NLOS, που προγραμματίζεται να παραδοθούν από το Ισραήλ το ερχόμενο καλοκαίρι, θα προμηθεύονται και τα πυραυλικά συστήματα PULS βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων, για τα οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να αναπτύξει σχεδόν όλους τους πυραύλους που θα προμηθευτεί σε νησιά που πρέπει να είναι «άοπλα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Δεν περνάει απαρατήρητο ότι ισραηλινοί πύραυλοι στάλθηκαν στην Ελλάδα σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ άνοιξαν το δρόμο για τον οπλισμό της Κυπριακή Δημοκρατίας, υπογράφηκε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για αυτό το θέμα και διαπραγματεύσεις για την προμήθεια του συστήματος αεράμυνας «Iron Dome» συνεχίστηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας -Είναι γνωστή η σχέση Ελλάδας-Κύπρου-.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος βλέπουν μόνο την Τουρκία και τους Τούρκους ως απειλή στην περιοχή. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν αυτό το σχέδιο.
Εάν η ιστορία επαναληφθεί, θα υποστούν τη μεγαλύτερη ζημιά με τη διενέργεια επεκτατικών και επιθετικών πολιτικών, καταλήγει το Τούρκος συντάκτης.