Τα μηνύματα πίσω από τις Έκτακτες Κρίσεις στις ΕΔ: Αλλαγή στη φιλοσοφία και στα μεγέθη



Αποστρατεύτηκαν συνολικά 47 ανώτατοι αξιωματικοί των τριών κλάδων - Μειώνονται κατά 23 οι θέσεις - Γιατί ο Δένδιας ζήτησε να γίνουν οι κρίσεις δύο μήνες νωρίτερα - Όλα τα ονόματα


Γεωργία Σαδανά

Την αλλαγή της συνολικής αντίληψης αναφορικά με τα υπηρεσιακά καθήκοντα, την ανταπόκριση στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις, αλλά και την ιεραρχική εξέλιξη των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αντανακλά η χθεσινή εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια ζητώντας αιφνιδιαστικά από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη την πραγματοποίηση Έκτακτων Κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στους βαθμούς του Αντιστρατήγου και Υποστρατήγου, του Αντιναυάρχου και Υποναυάρχου ΠΝ και του Αντιπτεράρχου και Υποπτεράρχου.

Μέλλον και αποτέλεσμα

Μολονότι τίποτα δεν προμήνυε αρχικά τις χθεσινές εξελίξεις, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας έδωσε ένα πρώτο στίγμα των επιχειρούμενων αλλαγών, όταν νωρίς χθες το πρωί από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο κόσμος έχει γεμίσει γεωπολιτικές προκλήσεις. Έχει γεμίσει αστάθεια. Η πλήρης αστάθεια είναι η νέα σταθερά». «Πρέπει, λοιπόν, να ετοιμαστούμε για μια Ελλάδα η οποία θα ζήσει σε έναν κόσμο συνεχώς αυξανόμενων προκλήσεων» συνέχισε ο κ. Δένδιας, για να ακολουθήσουν τις αμέσως επόμενες ώρες τρεις, διαδοχικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), καταλήγοντας σε προαγωγές, αλλά και ισχυρές αποστρατείες.

Ηχηρές αποστρατείες

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα ανώτατα επιτελικά στελέχη που αποστρατεύτηκαν, περιλαμβάνονται:

• Ο Αρχηγός Στόλου, Πολυχρόνης Κουλούρης

• Ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, Προκόπιος Μαυραγάνης

• Ο Διοικητής Στρατιάς, Δημόκριτος Κωνσταντάκος και

• Ο Γενικός επιθεωρητής Στρατού, Σπυρίδων Αλφαντάκης

Παράλληλα, εκτός από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη, αποστρατεύτηκαν συνολικά 47 ανώτατοι αξιωματικοί, ενώ μειώθηκαν κατά 23 οι θέσεις Αντιστρατήγων και Υποστρατήγων, όπως και των αντίστοιχων βαθμών των υπόλοιπων κλάδων, στα πλαίσια της υλοποίησης της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, που ενέκρινε η ελληνική Βουλή και το ΚΥΣΕΑ και προβλέπει τον εξορθολογισμό του ανθρώπινου δυναμικού.

Συγκεκριμένα, στον Στρατό Ξηράς αποστρατεύτηκαν 22 ανώτατοι αξιωματικοί, ενώ 8 στο Πολεμικό Ναυτικό και αντιστοίχως 8 στην Πολεμική Αεροπορία. Πληροφορίες, άλλωστε, θέλουν να δίνεται συνέχεια στις κρίσεις σε κατώτερους βαθμούς, με τη συγκρότηση των Ανώτατων Συμβουλίων στο Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Κριτήρια για τον κύκλο αποστρατειών που άνοιξε χθες, δύο μήνες νωρίτερα από ότι είθισται, αποτέλεσαν τόσο ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών, πλεονασματικός σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, αλλά και η ανάγκη κάλυψης των νέων υπηρεσιακών αναγκών, οι οποίες προβλέπονται στην Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο η αναδιάταξη του χάρτη Σχηματισμών και Μονάδων ανά την Ελλάδα μέσω και των συγχωνεύσεων που προωθούνται, όσο και οι αυξημένες δεξιότητες με βάση και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που επίκειται, δημιουργούν περισσότερες απαιτήσεις για τα επιτελικά στελέχη, ιδίως σε ανώτατο επίπεδο. Πολύ περισσότερο όταν το Πεντάγωνο βρίσκεται σε μια στιγμή, που εν αναμονή τελούν μια σειρά από ριζικές αλλαγές, όπως η δημιουργία νέων υπηρεσιακών δομών, όπως για παράδειγμα για τη διακλαδική υποστήριξη της αεράμυνας για το διπλό θόλο, αλλά και η ενσωμάτωση μη επανδρωμένων αεροχημάτων και εν γένει αυτόνομων συστημάτων και στους τρεις κλάδους.

Κληθείς να σχολιάσει το επείγον των κρίσεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για «συνεπές βήμα», παρατηρώντας πως «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό, ο οποίος είναι τελείως ασύμβατος με την ατζέντα 2030, είτε για να το πω σχηματικά, δεν μπορεί ο ελληνικός στρατός να έχει περισσότερους ανώτατους αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό που είναι 20 φορές μεγαλύτερος». «Όπως βεβαίως δεν μπορεί και να έχει περισσότερα στρατόπεδα» συνέχισε ο κ. Δένδιας, καταλήγοντας πως «πρέπει λοιπόν, στο πλαίσιο της ατζέντας 2030, να υπάρχει εξορθολογισμός και αυτό έπρεπε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων».

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα των τριών, διαδοχικών, συνεδριάσεων του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) ΕΔΩ και ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr