Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σημαντική προτεραιότητα στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που σκοπεύει να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα το ΥΠΕΘΑ, αποδίδεται στα μη επανδρωμένα συστήματα κάθε τύπου.
Όπως πολλές φορές έχει επισημάνει ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, τα μη επανδρωμένα συστήματα και οι εφαρμογές τους, που όπως επιβεβαιώνεται διαρκώς τα τελευταία έτη “διεισδύουν” όλο και περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνοντας πολλαπλές αποστολές και ρόλους, θα μπουν δυναμικά και σε ελληνική υπηρεσία. Η αναφορά μάλιστα στον εφοδιασμό από το μικρότερο κλιμάκιο, την ομάδα μάχης, δείχνει ότι αναγνωρίζεται η ανάδειξή τους ως τυπικό μέρος του εξοπλισμού – υλικών με τα οποία εφοδιάζεται ο στρατιώτης του Πεζικού.
Έγκυρες πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, αναφέρουν ότι στο εξοπλιστικό πρόγραμμα μέχρι το 2035 που έχει καταρτισθεί, περιλαμβάνεται πρόγραμμα συνολικού ύψους 800 εκατ. € για την προμήθεια πάσης φύσεως μη επανδρωμένων συστημάτων, από πολύ μικρά και μικρά drone, μέχρι μεγαλύτερες εναέριες (UAV), χερσαίες (UGV) και θαλάσσιες πλατφόρμες (USV).
Το πρόγραμμα είναι διακλαδικό και προσφέρει το γενικό περίγραμμα από πλευράς ύψους δαπάνης, στο οποίο θα κινηθούν οι Κλάδοι για την κάλυψη αναγκών τους. Στα συστήματα περιλαμβάνονται και αυτά της αντιμετωπίσεως μη επανδρωμένων απειλών.
Σήμερα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αξιοποιούν σχετικώς περιορισμένο αριθμό Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) ενώ πρακτικώς δεν υπάρχουν σε υπηρεσία USV και UGV με πολεμικό ρόλο. Διακλαδική χρήση γίνεται στο σύστημα Heron Ι με δύο αεροχήματα, η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί περιορισμένων δυνατοτήτων συστήματα ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ, ο Στρατός το σύστημα Sperwer GR στα 472 και 473 Τάγματα Επιτήρησης – Πληροφορικής (472, 473 ΤΕΠΠ). Ο Στρατός πρόκειται να παραλάβει δύο συστήματα Patroller των δύο αεροχημάτων έκαστο, όπως και τακτικά Orbiter ως οργανικά των πυραυλικών συστημάτων SPIKE NMT.
Σε μικρότερης κατηγορίας συστήματα, το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 5 ελικοπτέρων A900 ενώ έχει αναθέσει σύμβαση για δύο μεγαλύτερων επιδόσεων συστήματα Camcopter S-100 των δύο αεροχημάτων έκαστο. Οι Κλάδοι επίσης χρησιμοποιούν μικρούς αριθμούς διαφόρων drone εμπορικού τύπου για τυπικά καθήκοντα επιτηρήσεως, έχει γίνει μία προμήθεια 32 drone ATLAS 204 της ελληνικής ALTUS LSA ενώ από πλευράς ΓΕΕΘΑ τα τελευταία έτη ανατέθηκε στο Κέντρο Έρευνας/ Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας η παραγωγή μερικών εκατοντάδων UAV και drone διαφόρων κατηγοριών.
Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) είναι οι μόνες μέχρι σήμερα που έχουν παρουσιάσει ένα πρώτο αποτέλεσμα μετατροπής μικρού ταχυπλόου σκάφους σε USV. Πρόκειται για τροποποίηση ενός VTR που θα μπορεί να εκτελεί βασικές αποστολές επιτηρήσεως – αναγνωρίσεως σε περιορισμένες αποστάσεις.
Στην κάλυψη των μελλοντικών αναγκών, αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο ελληνικές εταιρείες οι οποίες μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχουν κληθεί ήδη να υποβάλλουν προτάσεις σε αρχικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Οι προτάσεις που θα εγκριθούν και θα συμβασιοποιηθούν, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από την ανωτέρω πρόβλεψη που έχει γίνει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ελληνικές εταιρείες έχουν προτείνει κατά καιρούς διάφορα σχέδια UAV, USV, UGV, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει ανταπόκριση ενώ σε επίπεδο προγράμματος που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η ΕΑΒ προχωράει με κάποια καθυστέρηση στο πρόγραμμα ΑΡΧΥΤΑΣ, το οποίο θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί και από τις Ένοπλες Δυνάμεις.