ΥΠΕΘΑ: Κατατέθηκε Τροπολογία για Έκτακτες Κρίσεις σε Ταξχους-Σχες Αυτεπάγγελτα και Παραμονή Υπτγων-Ταξχων μέχρι 4 έτη



Κατατέθηκε η τροπολογία 305/10 15.1.2025 σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού (που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή), με την οποία (σε 2 άρθρα) επιδιώκεται η χορήγηση της δυνατότητας παραμονής ανώτατων αξιωματικών στους βαθμούς του Υποστρατήγου και αντιστοίχων και Ταξιάρχου και αντιστοίχων, ανεξαρτήτως ηλικίας και μέχρι τέσσερα (4) έτη. 


Επίσης, καταργείται η παραμονή για ορισμένο χρονικό διάστημα στον ίδιο βαθμό ως προϋπόθεση για την έκτακτη κρίση Ταξιαρχών και αντιστοίχων και των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων, ώστε να υπάρχει συνεχής δυνατότητα για την αξιολόγηση του έργου τους

Ειδικότερα:

Τι υποστηρίζεται στην αιτιολογική έκθεση:

Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει αξιολογούμενη ρύθμιση;

Άρθρο 3: Αντιμετωπίζεται ζήτημα δυνατότητας έκτακτων κρίσεων των Ταξιαρχών και αντιστοίχων βαθμών των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τα αρμόδια Συμβούλια αυτεπάγγελτα, ανεξάρτητα από χρόνο παραμονής τους βαθμό, καθώς και Συνταγματαρχών και αντιστοίχων βαθμών των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τα αρμόδια Συμβούλια αυτεπάγγελτα, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριάντα ένα (31) συνολικής υπηρεσίας αξιωματικού.

Άρθρο 4: Προβλέπεται δυνατότητα παραμονής στους βαθμούς του Ταξιάρχου και Υποστρατήγου και αντιστοίχων βαθμών, ανεξαρτήτως ηλικίας και μέχρι τέσσερα (4) έτη, αξιωματικών οι οποίοι λόγω κρισιμότητας των καθηκόντων τους και εμπειρίας τους ορισμένες Θέσεις είναι σημαντικό να παραμείνουν αυτές τις Θέσεις, αλλά και γένει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Γιατί αποτελεί πρόβλημα:

Άρθρο 3: Με το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπεται διενέργεια έκτακτων κρίσεων για τους Ταξιάρχους (και αντίστοιχους βαθμούς των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων) και τους Συνταγματάρχες (και αντίστοιχους βαθμούς των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων), οι οποίοι έχουν συμπληρώσει προβλεπόμενο χρόνο παραμονής βαθμό του Συνταγματάρχη και αντίστοιχου βαθμού, εμποδίζοντας δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να αξιολογούν επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα των στελεχών του. Επιπρόσθετα, οι Υποστράτηγοι και αντίστοιχοι δεν δύνανται να παραμείνουν ως διατηρητέοι ίδιο βαθμό για τέσσερα (4) έτη, δυνατότητα που παρέχεται στους Ταξιάρχους και αντίστοιχους.

Άρθρο 4: Με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς οι Ταξίαρχοι και αντίστοιχοι και οι Υποστράτηγοι και αντίστοιχοι που υπάγονται ν. 2439/1996 (Α’ 219) δύνανται να παραμείνουν στο βαθμό που φέρουν ανεξαρτήτως ηλικίας και μέχρι συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στον ίδιο βαθμό, στερώντας τη δυνατότητα από τις Ένοπλες Δυνάμεις να αξιοποιήσουν έμπειρους και ικανούς ανώτατους αξιωματικούς σημαντικές θέσεις.

Στόχος

Άρθρο 3: Επιδιώκεται η χορήγηση της δυνατότητας παραμονής ανώτατων αξιωματικών στους βαθμούς του Υποστρατήγου και αντιστοίχων και Ταξιάρχου και αντιστοίχων, ανεξαρτήτως ηλικίας και μέχρι τέσσερα (4) έτη, οι οποίοι λόγω της σημασίας των καθηκόντων τους και της αποκτηθείσας εμπειρίας στις θέσεις απαιτείται να παραμείνουν σε αυτές και εν γένει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Άρθρο 4: Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η παραμονή για ορισμένο χρονικό διάστημα στον ίδιο βαθμό ως προϋπόθεση για την έκτακτη κρίση Ταξιαρχών και αντιστοίχων και των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων, ώστε να υπάρχει συνεχής δυνατότητα για την αξιολόγηση του έργου τους.

Η εν λόγω τροποποίηση εφαρμόζεται αναλόγως και στους αξιωματικούς βαθμού Υποστρατήγου έως Συνταγματάρχη και αντιστοίχων που κρίνονται σύμφωνα με τον ν. 2439/1996 (Α' 219). Ακόμη, ορίζεται πως η προθεσμία και η άσκηση της προβλεπόμενης από τον νόμο προσφυγής δεν αναστέλλουν τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσης των Συνταγματαρχών και αντιστοίχων, οι οποίοι κρίνονται με βάση την ανωτέρω διαδικασία.

Επιπρόσθετα, παρέχεται η δυνατότητα παραμονής ανώτατων αξιωματικών στον βαθμό του Υποστρατήγου και αντίστοιχων μέχρι τέσσερα (4) έτη.

Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα στα αρμόδια Συμβούλια να κρίνουν τους ανώτατους αξιωματικούς και ως «διατηρητέους», προκειμένου η διαδικασία να εναρμονισθεί με την παρ. 8 του άρθρου 26 του ν. 3883/2010 (Α' 167), με την οποία προτείνεται η χορήγηση της δυνατότητας και στους Υποστρατήγους και αντίστοιχους να παραμένουν έως και τέσσερα (4) έτη στον ίδιο βαθμό.

H ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ:

Άρθρο 3 Προϋποθέσεις έκτακτων κρίσεων - Τροποποίηση περ. γ) παρ. 3 άρθρου 20, παρ. 6 άρθρου 22, Παρ. 8 άρθρου 26 και περ. γ) άρθρου 31 ν. 3883/2010

1. Η περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3883/2010 (Α’167), Περί των τακτικών και έκτακτων κρίσεων, αντικαθίσταται ως εξής:

«γ) Αξιωματικοί βαθμού Αντιστράτηγου έως Συνταγματάρχη, αυτεπάγγελτα και ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής τους στον βαθμό, ως εξής:

γα) Αντιστράτηγοι και αντίστοιχοι και Υποστράτηγοι και αντίστοιχοι από το ΣΑΓΕ,

γβ) Ταξίαρχοι και αντίστοιχοι και

γγ) Συνταγματάρχες και αντίστοιχοι, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριάντα ένα (31) έτη συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.».

2. Στην Παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 3883/2010, περί των διαδικασιών κατά τις κρίσεις, στο τέταρτο εδάφιο, προστίθενται οι λέξεις «καθώς και Συνταγματαρχών και αντιστοίχων που κρίνονται σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 20,» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Η απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους αμελλητί. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος υποχρεούται να απαντήσει εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της κατόπιν πρότερης υποβολής αιτιολογημένης γνώμης του οικείου Συμβουλίου Κρίσεων. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής της προσφυγής αυτής ή την απάντηση επί των προσφυγών που τυχόν υποβληθούν, οι πίνακες των κρινόμενων Αξιωματικών κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ειδικά για τις κρίσεις ανώτατων Αξιωματικών, καθώς και Συνταγματαρχών και αντιστοίχων που κρίνονται σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 20, η προθεσμία και η άσκηση της εν λόγω προσφυγής δεν αναστέλλουν τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων, λόγω της κρισιμότητας των καθηκόντων που αντιστοιχούν στο βαθμό τους. Η αρμοδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την εξέταση και απάντηση της προσφυγής αυτής δύναται να μεταβιβαστεί, γενικά ή κατά κατηγορία στελεχών, με απόφασή του.».

3. Στην παρ. 8 του άρθρου 26 του ν. 3883/2010, περί προαγωγών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) προστίθενται οι λέξεις «του Υποστρατήγου και αντιστοίχων και», β) οι λέξεις «ή μετά την παραμονή τριών (3) ετών στον βαθμό του Υποστρατήγου και αντιστοίχων» διαγράφονται, γ) οι λέξεις «ή, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει πραγματική συντάξιμη υπηρεσία τριάντα πέντε (35) ετών, τίθενται Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ) μέχρι τη συμπλήρωσή τους» διαγράφονται και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η προαγωγή Αξιωματικών, λόγω έλλειψης κενών οργανικών θέσεων, μετά την παραμονή τεσσάρων (4) ετών στον βαθμό του Υποστρατήγου και αντιστοίχων και του Ταξιάρχου και αντιστοίχων, αυτοί τίθενται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους.»

4. Στην υποπερ. (2) της περ. γ) του άρθρου 31 του ν. 3883/2010, περί κρίσεων ανά βαθμό, οι λέξεις «εκτός από «διατηρητέοι»» διαγράφονται και η υποπερ. (2) διαμορφώνεται ως εξής: «(2) «Διατηρητέοι»: Παραμένουν στον βαθμό τους μέχρι τις επόμενες τακτικές ή έκτακτες κρίσεις, οπότε κρίνονται εκ νέου, σύμφωνα με τις παρούσες διατάξεις.».

5. Η παρ. 1 εφαρμόζεται αναλόγως και για αξιωματικούς βαθμού Υποστρατήγου έως Συνταγματάρχη και αντιστοίχων που κρίνονται σύμψωνα με τον ν. 2439/1996 (Α’ 219).

Άρθρο 4 Παραμονή Ταξίαρχων και Υποστράτηγων στον βαθμό - Τροποποίηση παρ. 7 άρθρου 12, Παρ. 6 άρθρου 16, Παρ. 4 άρθρου 18 και παρ. 8 άρθρου 21 ν. 2439/1996

1. Στην περ. β’ της παρ. 7 του άρθρου 12 του ν. 2439/1996 (Α’ 219), περί των ειδικών κρίσεων, προστίθενται οι λέξεις «και Υποστράτηγοι», και η περ. β’, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

«β. Συνταγματάρχες, Ταξίαρχοι και Υποστράτηγοι και οι αντίστοιχοι των άλλων κλάδων, που, κατά την κρίση των αρμόδιων Συμβουλίων, δεν συγκεντρώνουν μεν σε εξαίρετο βαθμό όλα τα ιδιάζοντα προσόντα για κάλυψη ανώτερης θέσης, οι οποίοι όμως, με βάση τη συνεκτίμηση των προσόντων τους σε όλη τη σταδιοδρομία τους, μπορούν να τα αποκτήσουν στο μέλλον και θεωρούνται κατάλληλοι για την ενάσκηση των καθηκόντων του βαθμού Τους.».

2. Στην περ. α’ της Παρ. 6 του άρθρου 16 του ν. 2439/1996, περί της διενέργειας κρίσεων, μετά την υποπερ. (1), προστίθεται υποπερ. (Ιλ) και η Περ. α’ διαμορφώνεται ως εξής:

«α. Υποστρατήγους-Υποναυάρχους-Υποπτεράρχους:

(1) Προακτέοι κατ’ εκλογή

(1Α) Διατηρητέοι στον αυτό βαθμό

(2) Ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους».

3. Στο εισαγωγικό εδάφιο της περ. γ’ της παρ. 4 του άρθρου 18 του ν. 2439/1996, περί συνεπειών των δυσμενών κρίσεων, προστίθεται η λέξη ιι, Υποστράτηγοι», και η περ. γ’, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

«γ. Συνταγματάρχες, Ταξίαρχοι, Υποστράτηγοι και οι αντίστοιχοι των άλλων Κλάδων, που κρίνονται:

(1) Μια (1) φορά στον βαθμό που φέρουν, διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία ή αποστρατεύονται μετά από αίτησή τους προαγόμενοι στον επόμενο βαθμό.

(2) Δύο (2) φορές στον βαθμό που φέρουν, διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, αποστρατεύονται προαγόμενοι στον επόμενο βαθμό ή τίθενται εφόσον το επιθυμούν Ε.Ο.Θ ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει πλήρη συντάξιμη υπηρεσία.».

4. Στην παρ. 8 του άρθρου 21 του ν. 2439/1996, περί αποστρατειών, προστίθεται περ. ιβ) ως εξής:

«ιβ) Κατ’ εξαίρεση δεν είναι υποχρεωτική η αποστρατεία λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας, πριν από τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στον κατεχόμενο βαθμό, των Αξιωματικών που αναφέρονται στις περ. ζ) και η).».