Ποια πλεονεκτήματα θα προσφέρουν στην Ελλάδα τα 20 πρώτα F-35 πώς θα τα αντιμετωπίσει η Τουρκία



Η απόκτηση των πρώτων 20 μαχητικών F-35 από την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας και προσφέρει πλεονεκτήματα που αναδιαμορφώνουν τις ισορροπίες ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα F-35, ως πέμπτης γενιάς μαχητικά, ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες που καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπισή τους από παραδοσιακά μέσα άμυνας.


Τα F-35 είναι σχεδιασμένα για να είναι σχεδόν αόρατα σε εχθρικά ραντάρ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διεισδύσουν βαθιά σε εχθρικό έδαφος χωρίς να εντοπιστούν, καθιστώντας τα ιδανικά για στρατηγικές αποστολές. Λειτουργούν ως “ιπτάμενα κέντρα δεδομένων”, με προηγμένα αισθητήρια συστήματα που παρέχουν στους πιλότους πλήρη εικόνα του πεδίου μάχης. Μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες με άλλα φιλικά αεροσκάφη, πλοία και μονάδες εδάφους, βελτιώνοντας τον συντονισμό.

Με προηγμένα όπλα, όπως κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους ακριβείας, τα F-35 μπορούν να εξουδετερώσουν εχθρικά αντιαεροπορικά συστήματα πριν αυτά αντιδράσουν.

Το F-35 είναι ικανό να εκτελεί πολλαπλούς ρόλους, όπως: αεροπορική υπεροχή, καταστροφή εδάφους, αναγνώριση και ηλεκτρονικό πόλεμο. Αυτό το καθιστά ένα “όπλο πολλαπλών χρήσεων” για την Πολεμική Αεροπορία.

Η παρουσία μαχητικών F-35 λειτουργεί αποτρεπτικά, καθώς τα γειτονικά κράτη θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα αιφνιδιαστικών και ακριβείας επιθέσεων.

Παρά την υπεροχή των F-35, η Τουρκία διαθέτει επιλογές για να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Η Τουρκία διαθέτει τα ρωσικά συστήματα S-400, τα οποία θεωρητικά μπορούν να εντοπίσουν stealth μαχητικά, αν και αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η εμπειρία χρήσης και το επιχειρησιακό περιβάλλον.

Τα τουρκικά UAV (Bayraktar, Akinci) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιτήρηση και εντοπισμό των ελληνικών αεροσκαφών, αν και αυτό απαιτεί εξαιρετικό συντονισμό και ταχύτατη αντίδραση.

Η Τουρκία θα μπορούσε να αναπτύξει πολυεπίπεδη άμυνα χρησιμοποιώντας συνδυασμό αντιαεροπορικών συστημάτων μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας (Hisar, S-400, Korkut) για να περιορίσει την πρόσβαση των F-35.

Με την αναβάθμιση των F-16 της σε επίπεδο Block 70/72, η Τουρκία θα προσπαθήσει να διατηρήσει κάποια ισορροπία στον αέρα, αν και δεν μπορούν να συγκριθούν πλήρως με τα F-35. Την ίδια ώρα, η Τουρκία επενδύει στο πρόγραμμα TF-X (KAAN), το οποίο στοχεύει στην κατασκευή ενός εγχώριου stealth μαχητικού. Ωστόσο, αυτό το έργο απαιτεί χρόνια και υψηλή τεχνογνωσία.

Τα F-35 δίνουν στην Ελλάδα στρατηγική υπεροχή, ειδικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα χρειαστεί σημαντικό χρόνο και πόρους για να αναπτύξει αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης. Η παρουσία των F-35 όχι μόνο ενισχύει την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας αλλά και επηρεάζει τη γεωπολιτική ισορροπία στην περιοχή.