Θέμα στην Ρωσία η συνεχής ελληνική συμμετοχή με πολεμικά εφόδια στο Κίεβο
Η Αθήνα ακολουθώντας το κλίμα των εορταστικών ημερών αποφάσισε την μεταβίβαση 24 κατευθυνομένων βλημάτων μικρού βεληνεκούς RIM-7 Sea Sparrow στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».
Άγνωστο το πως και το γιατί της κίνησης αυτής, την στιγμή που η ρωσική πλευρά προελαύνει συνεχώς στο Ντομπάς, ενώ πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες ομιλούν ξεκάθαρα για έναρξη διαπραγματεύσεων Ρώσων και Ουκρανών.
Μέχρι τώρα, η ελληνική κυβέρνηση απέφευγε συστηματικά να παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το τι όπλα και σε ποιες ποσότητες στάλθηκαν στην Ουκρανία, αλλά κάποια στιγμή το κοινοβούλιο θα πρέπει να γίνει αποδέκτης του αριθμού και του είδους των ποσοτήτων πυρομαχικών και όπλων που έχουν δοθεί στον Ζελένσκυ.
Η Ρωσία είναι σε φάση σύγκρουσης με την κυβέρνηση Μπάιντεν και αναμένει την ορκωμοσία του Τραμπ για τις όποιες κινήσεις, και η Ελλάδα ετοιμάζεται να χορηγήσει βοήθεια στο ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό με στόχο τα ρωσικά UAV και αεροσκάφη με πυραύλους RIM-7 Sea Sparrow.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα σκοπεύει να πουλήσει πυρομαχικά αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ στην Τσεχία, με προορισμό την Ουκρανία, κάτι που όμως θα απαιτήσει την έγκριση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Πύραυλος RIM-7 Sea Sparrow
Μιλάμε σίγουρα για το πιο χρησιμοποιούμενο αντιαεροπορικό βλήμα στο δυτικό οπλοστάσιο με την επιχειρησιακή του ζωή να υπερβαίνει τα 30 χρόνια.
Μέσα στους χρήστες του βλήματος περιλαμβάνεται φυσικότατα και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει το βλήμα σε Φρεγάτες και ΤΠΚ .
H εμβέλεια του βλήματος πάντως υπολογίζεται ότι δεν υπερβαίνει τα 15 χιλιόμετρα, ενώ μέγιστο ύψος εμπλοκής φθάνει τα 15 χιλιόμετρα.
Θέμα στην Ρωσία η ελληνική συμμετοχή με πολεμικά εφόδια
Προχθές αναφέραμε ότι το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass, επικαλούμενο ελληνικές ιστοσελίδες αναφέρει ότι, “οι Έλληνες πολίτες έγιναν μάρτυρες διέλευσης φάλαγγας ελληνικών και ξένων φορτηγών που μεταφέρουν κοντέινερ κυρίως με βλήματα πυροβολικού με προορισμό βαλκανικές χώρες και την Πολωνία και από εκεί μεταφέρονται στο ουκρανικό έδαφος”.
Πρόσφατα σε μια άτυπη ενημέρωση Τύπου, ένας Έλληνας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος, τόνισε ότι όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν αποθέματα πυρομαχικών για να στείλουν στην Ουκρανία και έτσι η Ελλάδα, η οποία είχε μεγάλα αποθέματα, το ανέλαβε. να το κάνει και συνεχίζει να στέλνει αυτά τα όπλα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρος σε αίμα, χρήμα και πυρομαχικά, αφού κανένας δεν είχε προβλέψει ότι θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το stock πυρομαχικών των ΗΠΑ αλλά και άλλων Δυτικών κρατών να παρουσιάσει μεγάλη μείωση, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περιορισμένη εξυπηρέτηση απαιτήσεων που ενδεχομένως να προέλθουν από ένα άλλο πολεμικό μέτωπο.