Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους προς την κυβέρνηση για την απόκτηση ακόμα 6 νέων μαχητικών Rafale, κάτι που λογικά θα υλοποιηθεί
Η Πολεμική Αεροπορία θα δημιουργήσει μια πανίσχυρη δύναμη κατά των τουρκικών βλέψεων ειδικά μετά την υπογραφή αγοράς άλλων Έξι γαλλικών μαχητικών με το Παρίσι.
Δοκιμαστικές πτήσεις έχουμε στην Γαλλία των δύο τελευταίων υπό παραλαβή μαχητικών μας Rafale EG ( 456 και 457) της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Μπορντώ , με την προγραμματισμένη μεταστάθμευση τους σε ελληνικό έδαφος στις αρχές του 2025, ολοκληρώνοντας μια δύναμη 24 αεροσκαφών της Μοίρας Γεράκι.
Το γαλλικό αεροσκάφος είναι ένα δικινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, γαλλικής κατασκευής, που καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών.
Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της ΠΑ το 2021 με τη σύμβαση 013Γ/20, με την οποία η ΠΑ προμηθεύτηκε 24 αεροσκάφη. Πιο συγκεκριμένα, θα παραδοθούν 12 μεταχειρισμένα και 12 νέα εκ των οποίων 18 μονοθέσια Rafale EG και 6 διθέσια Rafale DG.
Μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (omnirole), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων.
Δύναται να φέρει έναν μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης SCALP EG και τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, καθώς επίσης και όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, ενώ φέρει ένα πυροβόλο των 30 mm.
Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι», με χώρο ευθύνης το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους προς την κυβέρνηση για την απόκτηση ακόμα 6 νέων μαχητικών Rafale, προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία μας, να διαθέτει δύο μοίρες με τα γαλλικά μαχητικά.
Το σκεπτικό είναι πως ούτως ή άλλως σε κάποια φάση θα χρειαστεί να αποσυρθούν και τα Mirage 2000-5 οπότε θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αριθμός μαχητικών νεότερων γενιών που να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα των Mirage και ειδικότερα τα υποστρατηγικά όπλα όπως οι πύραυλοι Κρουζ sculp και οι αντιπλοϊκοί Exocet.
Το ίδιο πλαίσιο σκέψης αναφέρει πως η μία μοίρα θα αναλάβει τον διπλό ρόλο της αεροπορικής υπεροχής και αντιπλοϊκής κρούσης και η δεύτερη μαζί αποστολές αεροπορικής υπεροχής θα αναλάβει τη υποστρατηγική κρούση με τους SCALP.
Αυτό το αίτημα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα υλοποιηθεί και η χώρα μας θα έχει ένα τρομερό όπλο στις μαγκιές των Τούρκων, των οποίων η όρεξη θα ανοίξει μετά την επίθεση φιλότουρκων Τζιχαντιστών στην Συρία.
Παραμονή της ελληνικής συστοιχίας Patriot στην Σαουδική Αραβία
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, η ελληνική συστοιχία Patriot που έχουμε στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας θα παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο εκεί στον πόλεμο κατά των Χούθι.
Η Σαουδική Αραβία αιτήθηκε την επέκταση για ένα ακόμη έτος το ελληνικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot στο Ριάντ και η ελληνική κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημά της.
Για έναν άλλο χρόνο λοιπόν το Patriot και το επιτελείο του αποτελούμενο από 120 στρατιωτικούς της Πολεμικής Αεροπορίας θα παραμείνουν για ένα χρόνο ακόμα στη Σαουδική Αραβία.
Τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί στο Ριάντ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασία (ΑΣΣ) των δύο χωρών και πρώτα στην ατζέντα είναι οι επενδύσεις, όχι μόνο σε ελληνικό έδαφος αλλά και ελληνικών εταιρειών στην Σαουδική Αραβία, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα.