Στρατιωτική επιχείρηση για την προστασία του υποθαλάσσιου καλωδίου Estlink-1 έχει ξεκινήσει στον Κόλπο της Φινλανδίας.
Το ΝΑΤΟ είπε ότι θα αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Βαλτική Θάλασσα και η Εσθονία έστειλε ένα περιπολικό σκάφος για να προστατεύσει το υποβρύχιο καλώδιο τροφοδοσίας Estlink1, αφού η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι σαμποτάρει την κύρια παροχή ρεύματος στον Κόλπο της Φινλανδίας – Estlink-2.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ θα αυξήσει την παρουσία του στη Βαλτική Θάλασσα.
Το σκάφος Eagle_S, το οποίο αποτελεί μέρος του ρωσικού στόλου phantom oil, είναι ύποπτο ότι κατέστρεψε το καλώδιο Estlink 2 και οι φινλανδικές αρχές κατάσχεσαν το ρωσικό σκάφος.
Ο κύριος σκοπός της σύνδεσης Estlink μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας είναι να διασφαλίσει τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια και στις δύο περιοχές για την ενοποίηση των αγορών ενέργειας της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, αποτελώντας μέρος της υποδομής ζωτικής σημασίας, επομένως στρατηγικός στόχος.
Ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Χάννο Πέβκουρ, δήλωσε ότι υπολογίζει στη βοήθεια των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα.
«Αποφασίσαμε το βράδυ της Πέμπτης μαζί με τον διοικητή των Αμυντικών Δυνάμεων να ξεκινήσουμε μια ναυτική επιχείρηση σήμερα το πρωί, στην οποία το πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Εσθονίας Raju έχει ήδη αποπλεύσει για να προστατεύσει το EstLink 1», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Χάννο Πέβκουρ.
«Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί τίποτα εκεί και ότι ο κρίσιμος δεσμός μας με τη Φινλανδία θα παραμείνει λειτουργικός».
Οι Αμυντικές Δυνάμεις ανέπτυξαν επίσης το σκάφος Kindral Kurvits, το οποίο αναχώρησε το πρωί της Παρασκευής με την ομάδα καταδύσεων του Πολεμικού Ναυτικού για να ερευνήσουν ένα από τα κατεστραμμένα καλώδια επικοινωνίας.
Ο Χάννο Πέβκουρ επικοινώνησε με τον Φινλανδό Υπουργό Άμυνας και πρότεινε η Εσθονία και η Φινλανδία να εξασφαλίσουν από κοινού το EstLink 1.
Το ΝΑΤΟ ενδέχεται να αναπτύξει ναυτικές ομάδες για την προστασία των ζωτικών υποδομών
«Όχι μόνο με τη Φινλανδία, αλλά με όλους τους συμμάχους μας. Συμφωνήσαμε ότι θα ζητηθεί η γνώμη του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο. Ο Διοικητής Άμυνας θα επικοινωνήσει με την Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Ευρώπης (SACEUR).
Ο Πέβκουρ σημείωσε ότι οι περαιτέρω εξελίξεις είναι ένα στρατιωτικό και τακτικό ζήτημα και μπορεί να μην είναι καν απαραίτητο να συζητηθεί εάν αυτό περιλαμβάνει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 ή σύναψη διμερών συμφωνιών.
«Για εμάς, η ταχύτητα είναι καθοριστική. Εάν το SACEUR και ο διοικητής των Αμυντικών Δυνάμεων καταλήξουν σε συμφωνία, μια λύση θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η ανάπτυξη σουηδικών δυνάμεων εδώ. Ή μπορεί να είναι η Γερμανία, η Πολωνία ή οποιοσδήποτε άλλος. Μέσα από τις διμερείς σχέσεις, μπορούμε να βρούμε πιο γρήγορες λύσεις από το να περιμένουμε το ΝΑΤΟ συνολικά»
Newsweek