Μητσοτάκης: Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα



Στη σύνοδο Βορρά - Νότου που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη φινλανδική Λαπωνία συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Στην άτυπη σύνοδο, οι εργασίες της οποίας αναλώθηκαν στην Άμυνα και το Μεταναστευτικό, συμμετείχαν, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Πέτερι Όρπο και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κριστερσον.

Στην προαναγγελία των δηλώσεών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε, εκ παραδρομής, ως «πρωθυπουργός της Κρήτης», ωστόσο ο ίδιος αντέδρασε με χιούμορ, χαμογελώντας και λέγοντας «ενδιαφέρον».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων πως «είναι πολύ σημαντικό το να συγκεντρωθούν ηγέτες δύο νότιων χωρών και δύο βόρειων χωρών, καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, για να συζητήσουμε ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από κοινού. Ήταν μια σημαντική συνάντηση για να κατανοήσουμε τις προκλήσεις της Φινλανδίας στη διαχείριση των σύνορα με τη Ρωσία. Παράλληλα, εγώ με τη Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάσαμε τις ειδικές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Κεντρική Μεσόγειος στο μεταναστευτικό. Παράλληλα, είδαμε τις κοινές προκλήσεις, στην προστασία των συνόρων.

 Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής καθώς και μία κοινή προτεραιότητα, ανεξαρτήτως αν έχουμε κάποια χερσαία ή υδάτινα σύνορα.  Και θα ήθελα να επαναλάβω από εδώ από την Λαπωνία πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να παράσχουμε επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο για την διαχείριση των συνόρων, αλλά και για τις φυσικές κατασκευές που μας επιτρέπουνε να διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά. 

Ο Πέτερι Όρπο (πρωθυπουργός της Φινλανδίας) ήταν σωστός ήταν σωστός, πρέπει να γίνουμε εξυπνότεροι στον τρόπο που κατανέμουμε πόρους στην άμυνα, είτε σε εθνικό ή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να γίνουμε ευελικτοί στην αμυντική δαπάνη και πώς θα ενισχύσουμε συλλογικά την ευρωπαϊκή άμυνα. Εγώ προσωπικά έχω συνηγορήσει υπέρ περισσότερης ευελιξίας σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρώπης. Και πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς και στη συνέχεια τις δαπάνες για την άμυνα, αλλά πρέπει να διερευνήσουμε και όλα τα πιθανά μέσα που θα μας επιτρέψουν να ενισχύσουμε συλλογικά την ευρωπαϊκή άμυνα».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τον Φεβρουάριο «θα διοργανωθεί έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου και θα συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και όσον αφορά την ανάγκη να σκεφτούμε λίγο πιο καινοτόμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να πείσουμε το διατλαντικό μας ετέρο ότι λαμβάνουμε την ασφάλειά μας με πλήρη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».Τον Φεβρουάριο θα έχουμε ξεχωριστή συνάντηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Σας ευχαριστώ που μας φιλοξενήσατε, αυτές οι συναντήσεις είναι πάντα εποικοδομητικές για να καταλάβουμε τις ανησυχίες ασφαλείας που υπάρχουν»

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπανες είναι, πιθανώς, ιστορία. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα από 2% και να αλληλεπιδράσουμε με τον νέο προεδρο των ΗΠΑ για να υπάρξει συνεννόηση και με το ΝΑΤΟ. Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε ενα είδος υβριδικού πολέμου».

protothema.gr