Η μεγάλη στροφή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας



Η ανάγκη αναζωογόνησης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας, που ήρθε σε πρώτο πλάνο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. 


Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, αυτός ο εθνικής σημασίας κλάδος αντιμετώπισε διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κρίσης, της μείωσης των κρατικών προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων και της έλλειψης επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία.  

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί έναν από τους υψηλότερους αμυντικούς προϋπολογισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ποσοστό του ΑΕΠ, μεγάλο μέρος των αμυντικών δαπανών κατευθύνεται σε εισαγωγές οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό. Αυτό καθιστά αναγκαία την επανεκκίνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με στόχο την ανάπτυξη εγχώριων τεχνολογιών και την ενίσχυση της αυτάρκειας στον τομέα της άμυνας. 

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινείται η πρώτη στην ιστορία της Ελλάδας σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της Άμυνας, ανάμεσα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και έναν από τους κορυφαίους τεχνολογικούς και βιομηχανικούς ομίλους στην Ευρώπη. O όμιλος CSG, που θα επενδύσει περισσότερα από €50.000.000 στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Λαύριο, αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο αμυντικό όμιλο της Ευρώπης και διαθέτει κορυφαία τεχνογνωσία σε τομείς, όπως η κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων, οπλισμού, αεροδιαστημικών τεχνολογιών αλλά και πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος. Έτσι, αυτή η κοινοπραξία αποτελεί μια φιλόδοξη και πολλά υποσχόμενη στρατηγική επένδυση στο μέλλον της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.  

Η συνεργασία με τον όμιλο CSG αποτελεί μια ευκαιρία για την ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας, την απόκτηση εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και την επιστροφή των ΕΑΣ σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο τσέχικος βιομηχανικός κολοσσός, μάλιστα,  στοχεύει στην επανάληψη του success story της Fábrica de Municiones de Granada (FMG) στην Ισπανία, στην οποία επένδυσε το 2020, καταφέρνοντας μέσα σε τέσσερα χρόνια να τριπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της, να επεκτείνει την παραγωγή της και να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα και τα κέρδη της. 

Η εξασφάλιση Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης, ύψους 30.000.000€ μέσω του προγράμματος A.S.A.P.,  φέρνει την Ελλάδα και τα ΕΑΣ στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής παραγωγής κρίσιμου αμυντικού υλικού. Σε συνδυασμό με την πρόσβαση στο διεθνές δίκτυο πελατών του ομίλου CSG, που διευκολύνει το άνοιγμα σε νέες αγορές, εγκαινιάζεται μια νέα, εξωστρεφής και πολύ ελπιδοφόρα σελίδα για την κρατική εταιρεία, που για χρόνια ήταν ζημιογόνος. 

Αναβαθμίζεται, δε, συνολικά ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, καθώς αναμένεται να γίνει η δεύτερη, μόλις χώρα στην Ευρώπη που θα παράγει ΤΝΤ. Παράλληλα, θα ενισχυθεί και η θέση της χώρας ως αξιόπιστου εταίρου στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι κοινές επενδύσεις και η ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων μπορούν να ενδυναμώσουν τις διμερείς σχέσεις με άλλες χώρες και να προωθήσουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.  

Η παρουσία του ομίλου CSG στην χώρα θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την στροφή 180ο που επιχειρεί η αμυντική μας βιομηχανία. Σε μια περίοδο που ο κλάδος γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη διεθνώς, η Ελλάδα προχωράει μέσω των ΕΑΣ σε μια σύμπραξη-σταθμό με έναν κορυφαίο παίχτη της αμυντικής παραγωγής, στέλνοντας ένα πανίσχυρο μήνυμα για τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Γιατί η κοινοπραξία ΕΑΣ-CSG είναι ένα σπουδαίο πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας για την αυτάρκεια σε κρίσιμο στρατιωτικό υλικό και την συνολική κάλυψη των μεγάλων αμυντικών αναγκών που έχει η πατρίδα μας.