Μεγάλες αλλαγές στην Στρατιωτική θητεία από το 2025 – Αλλάζει μέχρι και η ενδυμασία!



Ένοπλες δυνάμεις: Αλλαγές που θα προκαλέσουν αίσθηση θα λάβουν χώρα άμεσα (από το 2025) στον ελληνικό στρατό και συγκεκριμένα στην στρατιωτική θητεία. Τις αλλαγές αυτές τις προανήγγειλε ο καθ ύλην αρμόδιος δηλαδή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.


Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» αποκάλυψε ότι στην στρατιωτική θητεία θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του 2025, εξηγώντας πως οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες». Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μιλώντας γενικότερα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε πως «πρέπει να αποκτήσουμε δυνατότητες anti-drone και να αναπτύξουμε έναν θόλο άμυνας». Χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο ως «οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις συμβατικές προσεγγίσεις» και ζήτησε μια «δημιουργική προσέγγιση στα εξοπλιστικά».

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «η απόκλιση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή της προοπτική έγινε εμφανής στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «αν η Τουρκία είχε αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα περισσότερα προβλήματα θα είχαν λυθεί».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία, σιγά σιγά, διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεων απέναντι στην πατρίδα μας», για να προσθέσει ότι «πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, όμως αυτό σημαίνει ότι θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των τουρκικών θέσεων, όπως είναι το casus belli».

Η ομιλία επεκτάθηκε και στην απόπειρα του θαλάσσιου εγκλωβισμού της Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο επί κυβέρνησης Μόρσι και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την κατοπινή συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο «εξαιρετικά ωφέλιμο συμβιβασμό», ο οποίος «ακύρωσε επιχειρήματα της Άγκυρας περί έλλειψης σοβαρότητας εκ μέρους μας».

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη στρατηγική της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία επικεντρώθηκε σε διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εμβάθυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ και το Μπαχρέιν. Όπως επισήμανε, «διαμορφώσαμε ένα πολύπλοκο πλαίσιο στρατηγικής, το οποίο ξεπερνά το τουρκοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος».