Νέος γύρος επεισοδιών στο σίριαλ εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ



Συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και των εμπλεκόμενων εταιρειών στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. 


Η τελευταία εξέλιξη θέλει το ΠΝ κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας να αναζητά τρόπους υλοποίησης του προγράμματος μόνον σε συνεργασία με τη Thales Netherlands και σε επίπεδο Ναυστάθμου Σαλαμίνας. Επί της ουσίας το ΠΝ προσπαθεί να συρρικνώσει το τελικό κόστος με την ανάληψη του έργου από τη τεχνική βάση του Ναυστάθμου Σαλαμίνας η οποία όμως είναι αβέβαιο εάν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα λόγω έλλειψης ικανού αριθμού τεχνικού προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων. 

Με βάση τα όσα είχαν γίνει γνωστά προβλέπονταν η ανάληψη του έργου από τη γερμανική TKMS και την ολλανδική Thales Netherlands με την υλοποίηση των σχετικών εργασιών στην Ελλάδα σε ένα εκ των τεσσάρων ναυπηγείων (Σκαραμαγκάς, ναυπηγεία ομίλου Σπανόπουλου, Ναυπηγεία Σαλαμίνας και Ναυπηγεία Χαλκίδας).

Ως εκ τούτων, για λόγους συμπίεσης του κόστους, η πολιτική ηγεσία το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, έδωσε εντολή στην ηγεσία του ΠΝ να διερευνήσει κατά πόσον είναι εφικτή η υλοποίηση του προγράμματος από το ίδιο το ΠΝ και σε συνεργασία μόνον με τη Thales η οποία θα αναλάβει να κάνει τη διασύνδεση των νέων συστημάτων (τακτικό σύστημα, ραντάρ, αισθητήρες). 

Εναλλακτικά, εξετάζεται εάν το ΠΝ μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα με ένα ελληνικό ναυπηγείο και σε συνεργασία με τους Ολλανδούς της Τhales. Προς τη πλευρά των Γερμανών της TKMS καταγράφεται έντονη δυσφορία λόγω τιμών και φυσικά λόγω του ότι δεν αναλαμβάνουν την ανάληψη πλήρους ευθύνης του προγράμματος αφού θεωρούν ότι υπάρχει έντονο ρίσκο με ότι αυτό συνεπάγεται για το πρόγραμμα: υπερβάσεις κόστους και χρονικές καθυστερήσεις. 

Για την παράκαμψη του νομικού κωλύματος θα έπρεπε να κατατεθεί η σύμβαση ως σχέδιο νόμου με την ανάλογη πρόβλεψη και να επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα. Παραμένει υψηλό το συνολικό κόστος του προγράμματος δεδομένου ότι εκτός των εργασιών εκσυγχρονισμού προβλέπεται επιπρόσθετη δαπάνη τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ για τη προμήθεια νέων όπλων ΕSSM Block II και των εργασιών εκσυγχρονισμού των Phalanx και του πυροβόλου (BAE Systems – Raytheon). 

Από πλευράς ΓΕΝ το τελικό κόστος έχει υπολογιστεί στα 900 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών συμπεριλαμβανομένων όλων των αναγκαίων εργασιών (μηχανολογική και ηλεκτρολογική γενική επισκευή, νέα ηλεκτρονικά, νέο τακτικό σύστημα, οπλικά, επικοινωνίες).