Τραμπ και ελληνοτουρκικές σχέσεις: Tι πιστεύουν Έλληνες και ειδικοί για την Ελλάδα και την Κύπρο;



Στην πρώτη πανελλαδική έρευνα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών καταγράφεται η απογοήτευση των Ελλήνων για τις συνέπειες στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την ομογένεια


Ενώ τα ΜΜΕ έχουν εστιάσει στις ενδεχόμενες συνέπειες της εκλογής Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ για τον κόσμο, τη Μ.Ανατολή, την Ουκρανία κτλ, άραγε τι πιστεύουν οι ίδιοι Έλληνες και οι ειδικοί για την Ελλάδα και την Κύπρο;

Στην πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Prorata για τη στάση του ελληνικού κοινού στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, φαίνεται ότι οι Έλληνες είναι πολύ απαισιόδοξοι με την εκλογή Τραμπ.

Μόλις το 35% θεωρεί ότι η εκλογή του είναι καλό για την Ελλάδα, το 17% για το Κυπριακό και το 27% για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το 53% θεωρεί ότι ο Τραμπ δεν θα ωφελήσει τη χώρα.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο Μπρέιντι Κίσλινγκ νομίζει ότι «ο κόσμος βλέπει με ακρίβεια ότι ο Τραμπ δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ως χώρα, ούτε θετικό ούτε αρνητικό. “Φιλοσοφικά” είναι κακός για την Ελλάδα, αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν λόγο να λένε ότι είναι αντίθετος με την Ελλάδα, απλώς η στάση του δεν υποστηρίζει την ελληνική θέση που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες και τέτοια πράγματα, όπου η τουρκική θέση είναι πιο κοντά σε αυτή του Τραμπ, τους κανόνες τους διαμορφώνει ο ισχυρός» υπογραμμίζει ο Αμερικανός ειδικός.

«Εκεί παραμένει ουσιαστικά η συζήτηση, ότι δηλαδή ο Τραμπ θαυμάζει τον Ερντογάν» προσθέτει ο δρ. Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αφεντούλης Λαγγίδης. Και επί τη βάσει αυτού βλέπουμε αυτά τα ποσοστά, λέει, ο ίδιος.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πιο συνταγματικός και κεντρώος ηγέτης. Θα δυσκολευτεί να δώσει τις υποσχέσεις που μπορεί να δώσει ο Ερντογάν»

Ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, από την πλευρά του, θεωρεί λογικό το 53%. «Εάν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι λογικές και πιστεύω ότι είναι αυτή τη στιγμή, βλέπουν και οι δύο ότι η Αμερική δεν πρόκειται να ενισχύσει ιδιαίτερα τη θέση της μίας ή της άλλης πλευράς στον διάλογο, επομένως η Ελλάδα και η Τουρκία συνομιλούν απευθείας μεταξύ τους» υπογραμμίζει ο Μπρέιντι.

«Είναι σαφές ότι ούτε ο αμερικανικός παράγοντας ούτε ο ευρωπαϊκός παράγοντας προσφέρουν μια εύκολη λύση για καμία πλευρά. Έτσι, η ανησυχία που έχουν οι Έλληνες είναι εάν υπάρξει κρίση ο Τραμπ θα πάει με όποιον προσφέρει περισσότερα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πιο συνταγματικός και κεντρώος ηγέτης. Θα δυσκολευτεί να δώσει τις υποσχέσεις που μπορεί να δώσει ο Ερντογάν. Εννοώ, λοιπόν, από αυτή τη συναλλακτική άποψη, ότι είναι λογικό να κάνουν τέτοια υπόθεση η Έλληνες, δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια, αλλά καταλαβαίνω γιατί το 53% είπε ότι είναι αρνητικό» αναφέρει.

Ο Κίσλινγκ έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να επικυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία έχει μπλοκαριστεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Αντίθετα, λέει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν πιστεύει καθόλου στις Συνθήκες, επομένως δεν θα επικυρώσει ποτέ. «Το δίκαιο της θάλασσας βοηθά την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας» υπενθυμίζει.

Το team του Τραμπ ίσως να μην ανθελληνικό

Ο Λαγγίδης πάντως, εκτιμά ότι οι απαντήσεις για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στηρίζονται σε όσα έχει ακούσει ο κόσμος για τις αμοιβαίες σχέσεις Ερντογάν και Τραμπ. «Αυτό τους επηρεάζει, ανεξαρτήτως αν γνωρίζουν ότι ο Τραμπ ήταν αυτός που μπλόκαρε τα F-35 που παραλίγο να μπλοκάρει όλη την τουρκική οικονομία» παρατηρεί.

O ειδικός στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δεν συμμερίζεται την τόσο αρνητική άποψη που έχει ο κόσμος για τις συνέπειες για την Ελλάδα. «Ενώ λέει κάποιος ότι ο Τραμπ δεν είναι καλός για την Ελλάδα, οι διορισμοί [που προαναγγέλει ο Τραμπ για την κυβέρνησή του] και μόνο και τίποτα παραπάνω, πχ. ο Μαρκ Ρούμπιο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, σαν ονόματα νομίζω είναι, αν όχι καλό για την Ελλάδα, όχι αρνητικό».

Πράγματι, στην περίπτωση που εκλογόταν η Κάμαλα Χάρις, θα διόριζε ενδεχομένως σε καίρια θέση μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην εξωτερική πολιτική, τον Φίλιπ Γκόρντον. Ο συγκεκριμένο διπλωμάτης, όταν ο ΦίλιπΓκόρντον έγινε διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Μπιλ Κλιντον, είχε υποστηρίξει σε άρθρο του το καλοκαίρι του 1997 (New York Times) «εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για ένα ομοσπονδιακό κράτος, ίσως είναι καιρός να σκεφτούμε την επίσημη διχοτόμηση».

Παραδεχόταν ότι «η ιδέα είναι ανάθεμα για μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας επειδή βασίζεται σε ένα είδος εθνοκάθαρσης την εποχή της τουρκικής εισβολής το 1974», […] ωστόσο επέμεινε ότι και πάλι «η επίσημη διχοτόμηση δεν θα ήταν χειρότερη από την τρέχουσα κατάσταση».

Για το Κυπριακό, ο δρ. Λαγγίδης θεωρεί ότι οι απαντήσεις είναι εξ αντανακλάσεως. «Πιστεύω, ότι ο μέσος Έλληνας δεν ξέρει καν τι πρεσβεύει ο ίδιος ο Τραμπ για το Κπριακό, ή αν το ξέρει το Κυπριακό».

Ελληνική ομογένεια

Το 52% εκτιμά ότι η εκλογή του θα είναι κάτι θετικό για την Ελλάδα. Σχολιάζοντας το θετικό αυτό ποσοστό για την ελληνική ομογένεια, ο Λαγγίδης λέει πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Δηλαδή, να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου. Τι σημαίνει αυτό, ότι δηλαδή θα ανέβει το στάτους της ελληνικής ομογένειας, ότι θα ξεπεραστούν οι όποιες προκαταλήψεις υπήρχαν και θα παραμείνουν κάποιες; Θα γυριστούν καλύτερες ταινίες με θέματα ελληνικά; Δεν το καταλαβαίνω. Πιστεύω ότι η αλήθεια στέκεται σε κάποιο πιο ισορροπημένο ποσοστό δηλαδή, αλλά το 52% με 22% είναι τεράστια διαφορά».

Εξηγεί πως οι Έλληνες θεωρούν καλή την εκλογή Τραμπ για την ελληνική ομογένεια, «προφανώς επί τη βάσει της προηγούμενης 4τίας όπου ακούγαμε κάτι ονόματα π.χ. Τζορτζ Τζιτζίκος, οι οποίοι ήταν υποτίθεται μέσα στο προεδρικό περιβάλλον και σηκώνανε τηλέφωνα και αμέσως απαντούσε ο Τραμπ. Εντάξει αυτά είναι αναπόφευκτα στην Ελλάδα. Πάντα θα ψάχνουμε κάτω από την τελευταία πέτρα να βρίσκεται κάποιος Έλληνας να είναι σημαντικός και παρά τω πλευρό του προέδρου».