Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Με κάποια καθυστέρηση θα πραγματοποιηθεί η έναρξη παραδόσεων των Αντιαρματικών Πυραυλικών Συστημάτων Πολλαπλών Ρόλων Μεγάλου Βεληνεκούς SPIKE NMT, που έχουν παραγγελθεί για τον Ελληνικό Στρατό. Η ισραηλινή πλευρά, επικαλούμενη παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή, σχετιζόμενους προφανώς με την κατάσταση πολέμου στην χώρα, ενημέρωσε για την ελαφρά μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων, ζητώντας ένα μικρό περιθώριο μηνών.
Το ΓΕΣ υπολόγιζε να παρουσιάσει τα πρώτα συστήματα στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2025. Οι παραδόσεις πρόκειται να ξεκινήσουν με δύο συστήματα SPIKE NMT, τα οποία προβλέπεται να αποδοθούν στην Σχολή Πεζικού στην Χαλκίδα, για την αρχική εκπαίδευση του προσωπικού. Σταδιακώς, με την πρόοδο των παραδόσεων, με το νέο οπλικό σύστημα θα εξοπλιστούν και οι μονάδες των σχηματισμών, όπως έχει σχεδιασθεί.
Πρόκειται για μία από τις διακρατικές συμβάσεις που υπεγράφησαν στις 10 Απριλίου 2023 −η συγκεκριμένη αξίας 270 εκατ. € περίπου− και αφορά 17 συστήματα SPIKE NLOS Mission Taskforce (ΝΜΤ) που αντιπροσωπεύει την 6η γενιά του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος. Επί της ουσίας, η έναρξη παραδόσεων θα συμπέσει με την συμπλήρωση διετίας από την ανάθεση συμβάσεως, χρόνος επαρκής για την προσαρμογή ενός τέτοιου οπλικού συστήματος σε πλατφόρμα επιλογής του επιχειρησιακού χρήστη.
Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει γράψει πως στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το ΓΕΣ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για προσαρμογή του συστήματος σε τεθωρακισμένα οχήματα M1117 που επρόκειτο να παραλάβει σε μεγάλο αριθμό, είτε εναλλακτικώς στο όχημα JLTV, στο οποίο μάλιστα έχει ήδη εγκατασταθεί το SPIKE NLOS. Εν τούτοις, αποκλείστηκε κάθε τέτοια συζήτηση για λόγους που γνωρίζει το ΥΠΕΘΑ και τα συστήματα θα φέρονται επί οχημάτων Sandcat. Σημειώνεται ότι η κατασκευάστρια Rafael, θεωρώντας αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά θα ζητούσε ως φορέα του συστήματος το τεθωρακισμένο όχημα ΟΠΛΙΤΗΣ, επέδειξε ενδιαφέρον για συνεργασία στην πιστοποίηση με την ελληνική EODH, που εξαφανίστηκε όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν απασχολούσε τους αρμοδίους η “ελληνοποίηση” της προμήθειας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παντελής έλλειψη ενημερώσεως και ανακοινώσεων για τυχόν ανάθεση έργου σε ελληνικές εταιρείες. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε αποκαλύψει τον Νοέμβριο του 2022 ότι η Rafael αρνείτο να ικανοποιήσει βασικές απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού, όπως μεταξύ άλλων η ανάθεση της συντηρήσεως του οπλικού συστήματος σε ελληνικές εταιρείες. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει σημασία, δεδομένου ότι η ισραηλινή πλευρά προσδιορίζει κόστος 12 εκατ. € ετησίως για επισκευές του συστήματος.
Κατά ορισμένες πληροφορίες, κάποιες εργασίες γίνονται στην Ελλάδα αλλά μέχρι σήμερα τηρείται πλήρης σιγή, ακόμη και σε επίπεδο διαρροών από το ΥΠΕΘΑ, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις συνεργασίας ξένου αναδόχου με ελληνικές εταιρείες, έστω κι αν πρόκειται για μικρής αξίας συμφωνίες. Σημειώνεται ότι τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς ενέπιπταν στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου 4705/20 που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο του 2020 και με τον οποίο κυρώθηκε συμφωνία των Υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών στις αμυντικές προμήθειες και υπηρεσίες.
Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει περιγράψει αναλυτικά ότι το Πεζικό θα εντάξει σε Λόχους Αντιαρματικών (ΛΑΤ) 17 συστήματα SPIKE NMT που θα αποτελούνται από δύο μονάδες πυρός επί οχήματος (4×4) και ανάλογο όχημα οργανικών UAV τύπου Orbiter 3. Το απόθεμα βλημάτων είναι 340, ήτοι 10 βλήματα σε κάθε μονάδα πυρός και 20 ανά σύστημα.