H Τουρκία εγκαταλείπει την αρχική συμφωνία για τα 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16, τα οποία αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει η τουρκική Αεροδιαστημική Υπηρεσία TAI.
Αλλαγή πλεύσης στην απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών ανακοίνωσε απόψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, αποκαλύπτοντας ότι η Άγκυρα κατέθεσε νέα πρόταση για την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-35, εγκαταλείποντας την αγορά 79 κιτ εκσυγχρονισμού, γεγονός που δείχνει μία στρατηγική αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη Τραμπ.
Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, SigmaLive
«Έχουμε έξι αεροσκάφη F-35 εκεί. Τώρα, όταν είδαν ότι κατασκευάζουμε το KAAN, οι σκέψεις τους άλλαξαν. Λένε ότι μπορούν να μας τα δώσουν. Υποβάλαμε εκ νέου προσφορά για την αγορά των αμερικανικών F-35», ανέφερε ο Γιασάρ Γκιουλέρ στην επιτροπή Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία εγκαταλείπει την αρχική συμφωνία για τα 79 κιτ εκσυγχρονισμού F-16, τα οποία αναλαμβάνει να εκσυγχρονίσει η τουρκική Αεροδιαστημική Υπηρεσία TAI.
«Το συνολικό τιμολόγιο, το οποίο υπολογιζόταν σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μειωθεί σε 6,5-7 δισεκατομμύρια δολάρια», εξήγησε, δείχνοντας την οικονομική εξοικονόμηση που προκύπτει από τη μεταβολή στρατηγικής.
Οι S-400 και το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400, ένα ζήτημα που προκάλεσε κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο.
«Οι Αμερικανοί δεν έχουν αντίρρηση για τους S-400», δήλωσε, προδιαγράφοντας ένα κλίμα δραματικής αποκλιμάκωσης στη διμερή ένταση.
Altay: Έτοιμο το 2025
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό έφερε στο προσκήνιο και την πρόοδο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, με τον υπουργό να ανακοινώνει την ημερομηνία παράδοσης του άρματος μάχης Altay στον τουρκικό στρατό ξηράς από το τέλος του 2025.
«Το άρμα Altay θα αποδείξει για άλλη μια φορά τη δύναμη του τουρκικού στρατού και την επάρκεια της αμυντικής μας βιομηχανίας», τόνισε ο Γκιουλέρ, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες πώς θα καλυφθεί το κενό της έλλειψης κινητήρων για το εγχώριο τανκ.