Η Τουρκία έχει λάβει το καθεστώς της χώρας εταίρου από την ομάδα εθνών BRICS, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ. Το καταστατικό έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να ισορροπήσει τους δεσμούς της με την Ανατολή και τη Δύση, σχολιάζει το Reuters.
Μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες ενδιαφέρον να ενταχθεί στην ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών, η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική, την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των BRICS που διοργάνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα, αφού η Άγκυρα δήλωσε ότι είχε λάβει επίσημα μέτρα για να γίνει μέλος της ομάδας.
Η Άγκυρα βλέπει τους BRICS ως ευκαιρία για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας με τα κράτη μέλη, παρά ως εναλλακτική λύση στους δυτικούς δεσμούς της και την ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε ο Ερντογάν.
Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η ενδεχόμενη ένταξη στις BRICS δεν θα επηρεάσει τις ευθύνες της Τουρκίας έναντι της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.
Εκτός από τη συμμετοχή ως αναπόσπαστο μέρος, τα μέλη των BRICS έχουν εισαγάγει μια κατηγορία «χώρων εταίρων», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 23 Οκτωβρίου.
Ο Μπολάτ δεν είπε αν η Άγκυρα αποδέχθηκε την πρόταση.
Ένας ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος AK της Τουρκίας, το οποίο είναι το κόμμα του Ερντογάν, είπε στο Reuters αυτό το μήνα ότι παρόλο που η πρόταση συζητήθηκε τον Οκτώβριο, το καθεστώς της χώρας εταίρου δεν πληροί τις απαιτήσεις ένταξης της Τουρκίας.