Η Ρωσία απάντησε στη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων ATACMS και βρετανικής κατασκευής πυραύλων μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow εναντίον ρωσικών στόχων, αλλάζοντας τους κανόνες της πυρηνικής εμπλοκής και εκτοξεύοντας διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Το όνομα του πυραύλου είναι ‘Oreshnik’… Πώς λειτουργεί, τι κινδύνους εγκυμονεί; Σε αυτό μας δίνει τις γνώσεις του ο αναλυτής ασφαλείας Μπουράκ Γιλντιρίμ, γράφει η Sözcü
Ο νέος βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας «Oreshnik» αύξησε το βεληνεκές του στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Oreshnik;
Ο Oreshnik είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς. Ωστόσο, αυτός ο πύραυλος είναι παράγωγο ενός άλλου ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου που ονομάζεται RS-26. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έναν εντελώς νέο πύραυλο εδώ, αλλά έχει διάφορες δυνατότητες που τον διακρίνουν από τους πυραύλους της σοβιετικής εποχής.
Ποιες είναι αυτές οι ικανότητες;
Υποτίθεται ότι αυτός ο βαλλιστικός πύραυλος έχει δυνατότητες όπως ελιγμούς για την αποφυγή συστημάτων αεράμυνας στην τερματική φάση, δηλαδή ενώ πλησιάζει τον στόχο του και φέρει διαφορετικούς αριθμούς κεφαλών για την εκτέλεση αποστολών εναντίον περισσότερων του ενός στόχων.
Όπως φαίνεται από το βίντεο, μπορούμε να πούμε ότι περισσότερες από μία κεφαλές πέτυχαν περισσότερους από έναν στόχους και κατέστρεψαν με επιτυχία τη σειρά στόχων.
Με αυτόν τον πύραυλο μπορούν να μεταφερθούν και θερμοπυρηνικές κεφαλές. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτός ο πύραυλος είναι στερεού καυσίμου.
Με αυτόν τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να επιτίθεται σε προσχεδιασμένους στόχους πολύ γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, ο Oreshnik είναι λιγότερο δαπανηρός από τους διηπειρωτικούς πυραύλους κατά την εκτέλεση τέτοιων αποστολών.
Ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος παραμένει εντός του βεληνεκούς αυτού του πυραύλου και τα συλλογικά ή ανεξάρτητα συστήματα αεράμυνας των ευρωπαϊκών χωρών έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα εξάλειψης τέτοιων απειλών.
Ο Ανώτατος Διοικητής των Ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων Σεργκέι Καρακάγιεφ δηλώνει ότι υπάρχουν συστήματα παρόμοια με τους πυραύλους «Oreshnik» στον κόσμο
Η ανάπτυξη και η παραγωγή πυραύλων με τέτοιες δυνατότητες εξαρτάται από τα δόγματα που επιλέγουν οι χώρες για να αποδείξουν την αποτρεπτική τους ικανότητα. Η Ρωσία βάζει τους βαλλιστικούς πυραύλους στο επίκεντρο των αμυντικών-επιθετικών της δογμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η υποβολή τέτοιων δογμάτων είναι μια αναμενόμενη προσέγγιση. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ισοδύναμους πυραύλους στα αποθέματά τους.
Η Ινδία έχει διάφορα έργα σε δοκιμαστική φάση. Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν επενδύουν επίσης στην απόκτηση τέτοιων δυνατοτήτων.
Τι γίνεται αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το Oreshnik, πώς μπορεί να αμυνθεί μια χώρα;
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν εκτός εμβέλειας αυτού του πυραύλου, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να απειληθεί από αυτόν τον πύραυλο. Αν και πιστεύουμε ότι είναι φθηνότερος από τους διηπειρωτικούς πυραύλους, δεν θα ήταν λογικό να τον χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν κορεσμό σε οποιοδήποτε μέτωπο.
Αυτός ο πύραυλος είναι στρατηγικό όπλο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον στόχων στρατηγικής σημασίας.
Φυσικά, το είδος της κεφαλής που θα χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον πύραυλο σχετίζεται άμεσα με τη φύση του στόχου.
Ωστόσο, οι κεφαλές που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν θα έχουν επίσης διαφορετικές πολιτικές συνέπειες.
Συνοψίζοντας, η Ρωσία μπορεί -τεχνικά- να εξαπολύσει θερμοπυρηνική επίθεση σε όλη την Ευρώπη με αυτόν τον πύραυλο.
Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσεις με άλλους πυραύλους που έχει στην κατοχή της.
Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι κάθε δράση θα έχει και αντίδραση.
Για παράδειγμα, βάσεις όπως το Ραμστάιν στη Γερμανία, το Ιντζιρλίκ στην Τουρκία ή το Αβιάνο στην Ιταλία θα είναι μεταξύ των στόχων προτεραιότητας αυτών των πυραύλων.Τουρκία Turkish rug
Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν τέτοιες επιθέσεις με στιγμιαίες αποφάσεις. Οι Ρώσοι έχουν επίσης πρωτόκολλα κινητοποίησης, όπως και οι χώρες του ΝΑΤΟ.
Το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Ο Γενικός Γραμματέας Ρούτε πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στην Άγκυρα. Τι θα μας δώσει το ΝΑΤΟ, τι έχει στο σάκο του Γ.Γ.
Η συνεισφορά της Τουρκίας στην κοινή αρχιτεκτονική ασφάλειας του ΝΑΤΟ για απρόβλεπτα σενάρια κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης προτεραιότητας.
Ο Ρούτε, όπως και ο Στόλτενμπεργκ , υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δυνατό να προσφερθεί να πείσει τη Γερμανία, ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στην έγκριση της πώλησης του Eurofighter. Ωστόσο, πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο και δεν είναι ξεκάθαρο στο πρωτόκολλο του νέου συνασπισμού τι είδους συμφωνία θα επιτευχθεί για το θέμα αυτό.Τουρκία Turkish rug
Από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να ζητηθεί από την Τουρκία υποστήριξη πυρομαχικών, ειδικά για βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η Γαλλία, η Ελλάδα και η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία εμποδίζουν την ΕΕ να χρηματοδοτήσει αυτή τη ζήτηση.
Ο Ρούτε αναμένεται επίσης να επισκεφθεί το TAI. Μπορούμε επίσης να περιμένουμε ότι η Τουρκία θα δώσει συμβολική-λεκτική υποστήριξη στον αγώνα της κατά των τρομοκρατών, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει τις διαφορές απόψεων ως προς το περιεχόμενο.
Δυσοίωνο το μέλλον της Τουρκίας
«Τα τρωτά σημεία της Τουρκίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 22 χρόνια. Τα κοινωνικά ρήγματα έχουν γίνει ξεκάθαρα. Η κοινωνία μας δεν μπορεί πλέον να ενωθεί γύρω από κοινούς στόχους.Τουρκία Turkish rug
Επηρεαζόμαστε περισσότερο από τις παγκόσμιες κρίσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αυτή η οικονομική κρίση αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα μέρα με τη μέρα.
Τα οικονομικά και κοινωνιολογικά μας διλήμματα μας αφήνουν πιο ευάλωτους σε εξωτερικές απειλές.
Από την άλλη, η απογραφή των ενόπλων δυνάμεών μας είναι αρκετά παλιά. Οι τεθωρακισμένες δυνάμεις μας αποτελούνται από κύρια άρματα μάχης, το νεότερο από τα οποία είναι 40 ετών.
Το ναυτικό μας δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο γιατί δεν έχει ανανεωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες προτεραιότητας.
Η πολεμική μας αεροπορία δεν διαθέτει αρκετά σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Δεν έχουμε αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας έναντι βαλλιστικών πυραύλων που ανήκουν σε όλες τις χώρες της περιοχής.
Αυτές είναι οι κύριες πλατφόρμες για τις οποίες δεν υπάρχουν υποκατάστατα. Οι ανάγκες μας στους τομείς της επιμελητείας και της υποστήριξης μάχης έχουν επίσης συσσωρευτεί.
Το αφήγημα της κυβερνητικής αμυντικής βιομηχανίας δεν μπορεί να καλύψει αυτά τα γεγονότα.
Άρα, δεν είμαστε έτοιμοι για περιφερειακές ή παγκόσμιες συγκρούσεις;
Δυστυχώς δεν είμαστε. Όταν βλέπουμε όλα αυτά τα δεδομένα, είναι αδύνατο μια Τουρκία που έχει εξαντλήσει την ενέργειά της να μην επηρεαστεί αρνητικά από αυτές τις εξελίξεις.
Η Τουρκία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της λόγω της τρέχουσας κατάστασης και των συνθηκών της.
Επιπλέον, η Τουρκία ωθείται όλο και περισσότερο σε παθητική θέση.
Με άλλα λόγια, σταδιακά μειώνεται η επιρροή της δικής του θέλησης ως προς τη δική της επιβίωση.
Ένα ομοσπονδιακό κουρδικό κράτος πρόκειται να ανακηρυχθεί στη Συρία. Οι φωνές εκείνων που θέλουν να ωθήσουν την Τουρκία στο μέτωπο του μετώπου ενάντια στις περιφερειακές απειλές που θέτει το Ιράν υψώνονται από τη Δύση και τη Μέση Ανατολή.
Οι ιδέες ότι η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχείρησης κατά του Ιράν μεσοπρόθεσμα έχουν αρχίσει να συζητούνται ανοιχτά.
Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά τα σενάρια θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την Τουρκία.
Sözcü