Το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας στη διεθνή άσκηση πλήρους Ανάπτυξης Ανίχνευσης/Δειγματοληψίας σε ΧΒΡΠ περιβάλλον, στη Γερμανία



Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας εξειδικευμένα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος της ομάδας (MODULE) Ανίχνευσης/Δειγματοληψίας σε ΧΒΡΠ περιβάλλον - GR/CBRNDET/ATH - έλαβαν μέρος στη Διεθνή Άσκηση πλήρους ανάπτυξης “MAGNITUDE” η οποία πραγματοποιήθηκε στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας Baden-Württemberg.


Δύο χιλιάδες πεντακόσια (2500) στελέχη, από οργανισμούς και φορείς Ευρωπαϊκών χωρών, όπως τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ελβετία και τη Γαλλία, έλαβαν μέρος για τη διεξαγωγή της.

Το βασικό σενάριο της άσκησης αφορούσε στην αντιμετώπιση εκτεταμένων καταστροφών, ως αποτέλεσμα ισχυρού σεισμού που επηρέασε την ευρύτερη περιοχή του Άνω Ρήνου. Οι ομάδες (MODULE) κλήθηκαν να διαχειριστούν τις συνέπειες που αφορούσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων, τραυματιών, αγνοουμένων και εγκλωβισμένων αφού στο περιβάλλον όπου προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές υπήρχαν βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις, όπου εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα πολλαπλά συμβάντα με διαρροή, διαφυγή ή και ανάφλεξη ΧΒΡΠ (Χημικών, Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών) παραγόντων και άλλων επικίνδυνων υλικών.

Σε αυτό το ιδιαίτερα σύνθετο περιβάλλον της άσκησης, πέρα από τις τυπικές επιχειρήσεις Αστικής Έρευνας και Διάσωσης (Urban Search And Rescue-USAR), απαιτήθηκε και η συνδρομή εξειδικευμένων ομάδων για τη διαχείριση των ΧΒΡΠ (Χημικών Βιολογικών Ραδιολογικών Πυρηνικών) απειλών.

Η ομάδα του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος παρείχε δυνατότητες για την ανίχνευση, ταυτοποίηση, δειγματοληψία καθώς και την εργαστηριακή επιβεβαίωση επί του πεδίου, διαφόρων ΧΒΡΠ απειλών, αλλά και την περαιτέρω καθοδήγηση των ενεργειών για τη διαχείριση ανάλογων περιστατικών. Επιχείρησε σε διάφορες περιοχές με εναλλακτικά σενάρια και από κοινού με αντίστοιχες εξειδικευμένες Ευρωπαϊκές ομάδες.

Η Ελληνική ομάδα (MODULE) Ανίχνευσης/Δειγματοληψίας - GR/CBRNDET/ATH, αποτελείται από 37 μέλη (34 στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, έναν (1) Χημικό Μηχανικό από το Γενικό Χημείο του Κράτους, έναν (1) Ατομικό Φυσικό από την Ε.Ε.Α.Ε. και ένα (1) στέλεχος του Ε.Ο.Δ.Υ.). Διαθέτει πλήρη εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποδομή (μέσα ατομικής προστασίας, ανιχνευτές/αναλυτές/ταυτοποιητές επικίνδυνων υλικών, υλικά και μέσα δειγματοληψίας, φορητό εργαστήριο χημικής ανάλυσης πεδίου, υλικά και μέσα απολύμανσης και διαχείρισης των λυμάτων της, κ.α.). Έχει τη δυνατότητα αυτονομίας επιχειρήσεων έως επτά (7) ημέρες. Αποστολή της είναι η διεθνής ανάπτυξη σε περιβάλλον ΧΒΡΠ απειλών για την ανίχνευση, ταυτοποίηση, δειγματοληψία καθώς και την εργαστηριακή επιβεβαίωση επί του πεδίου διαφόρων ΧΒΡΠ παραγόντων αλλά και την περαιτέρω καθοδήγηση αναφορικά με τις ενέργειες των εμπλεκομένων, για τη διαχείριση περιστατικών με ανάλογα επικίνδυνα υλικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, ικανότητας και εμπειρίας της εξειδικευμένης Ελληνικής ομάδας (MODULE) - GR/CBRNDET/ATH - που αποτυπώθηκε κατά την εκτέλεση των σεναρίων, βαθμολογήθηκε από τους αξιολογητές της άσκησης ως εξαιρετική.