Οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ, απόστρατου Στρατηγού Γκιουλέρ, εναντίον της χώρας μας, έχουν "Κεμαλικές ρίζες", με τα απόνερα της εσωτερικής κρίσης που πλήτουν στην Τουρκία να έχουν ως πιθανή κατάληξη περαιτέρω κλιμάκωση στο Αιγαίο μελλοντικά.
Είναι γεγονός ότι ο Ερντογάν επιχειρεί εδώ και χρόνια,ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, να ελέγξει πλήρως τα ΜΜΕ, την δικαιοσύνη και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του.
Ωστόσο οι ρίζες του Κεμαλισμού στην Τουρκία είναι πολύ βαθιές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κατά καιρούς εκδηλώσεις εντός του Τουρκικού στρατεύματος, όπως αυτή των Ανθυπολοχαγών η οποία οδεύει σε εμφύλια πολιτική σύγκρουση στην Τουρκία και χάος.
Τούρκος Εισαγγελέας τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή στήριξε τους Κεμαλιστές Ανθυπολοχαγούς
Σε πρόσφατο σχετικό άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ,επισημαίνει ότι Τούρκος εισαγγελέας τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά την υποστήριξη των αποφοίτων ανθυπολοχαγών που στοχοποιήθηκαν από τον Ερντογάν, επισημαίνοντας:
Το ανώτατο δικαστικό όργανο της Τουρκίας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον εισαγγελέα Μεχμέτ Τσαγλαγιάν αφού δημοσίευσε μήνυμα υποστήριξης για τους νεοαποφοιτήσαντες ανθυπολοχαγούς που στοχοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Οι ανθυπολοχαγοί αντιμετωπίζουν πειθαρχική δίωξη επειδή έβγαλαν τα ξίφη τους και έψαλλαν για τον ιδρυτή της δημοκρατίας Ατατούρκ κατά την τελετή ορκωμοσίας τους.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους επέκρινε μετά το περιστατικό λέγοντας: «Σε ποιον τραβάτε αυτά τα ξίφη; Είναι αδύνατο να υπάρχουν στον στρατό μας. Λαμβάνουμε μέτρα για να τους απομακρύνουμε γρήγορα».
Ως εκ τούτου, ο Τσαγλαγιάν δημοσίευσε ένα μήνυμα υποστήριξης υπέρ των Ανθυπολοχαγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Όλοι οι στρατιώτες είναι στρατιώτες του Ατατούρκ! Οι ανθυπολοχαγοί μας που το φώναξαν στην τελετή της ορκωμοσίας δεν παραβίασαν το νόμο ούτε ήταν απείθαρχοι. Ακόμη και μια προειδοποιητική ποινή δεν είναι αποδεκτή. Εάν υπάρχουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου που πιέστηκαν να τους τιμωρήσουν, θα πρέπει να το πουν και να παραιτηθούν», είπε ο Τσαγλαγιάν.
Το HSK στις 19 Νοεμβρίου μετέθεσε για πρώτη φορά τον Τσαγλαγιάν σε μια περιφέρεια χαμηλότερου βαθμού.
Δύο ημέρες αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Yılmaz Tunç, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του HSK, ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του .
Το συμβούλιο είπε ότι ο Τσαγλαγιάν «ενήργησε με τρόπο ακατάλληλο για το επάγγελμα του δημόσιου εισαγγελέα» και τελικά τον έθεσε σε διαθεσιμότητα
Οι ανθυπολοχαγοί αντιμετωπίζουν πειθαρχική δίωξη επειδή ενεργούσαν με «έλλειψη πειθαρχίας», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις τους.
Το περιστατικό θεωρείται ως άλλη μια σύγκρουση μεταξύ κοσμικότητας και ισλαμισμού στην Τουρκία.
Τα "απόνερα" στα Ελληνοτουρκικά
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Ερντογάν όπως και του ελεγκτικού μηχανισμού που έχει εγκαθιδρύσει στην Δικαιοσύνη της χώρας, λειτούργησαν άμεσα, δείχνοντας στους Κεμαλιστές ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη χώρα του.
Ωστόσο η "κρίση των Ανθυπολοχαγών" παίρνει τα χαρακτηριστικά εμφύλιας πολιτικής σύγκρουσης στην Τουρκία που μπορεί να οδηγήσει σε χάος την γειτονική χώρα.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ, απόστρατου Στρατηγού Γκιουλέρ, εναντίον της χώρας μας, επιχειρώντας να επαναφέρει το κλίμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στο γνωστό "θα ρθούμε μια μέρα ξαφνικά", απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με προληπτική ενέργεια στο Αιγαίο, εφόσον θιχθούν τα τουρκικά συμφέροντα εν μέσω Ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων και οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του ΥΠΕΞ Φιντάν που απηχούν την ακολουθητέα γραμμή Ερντογάν, έχουν "Κεμαλικές ρίζες".
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Κεμαλιστές βουλευτές του CHP επικρίνουν τον Ερντογάν και Φιντάν για υποχωρητικότητα σε σχέση με τις συζητήσεις που διεξάγονται με την Ελληνική κυβέρνηση για οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλικρηπίδας, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων Βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, Εθνικιστικά κόμματα όπως των Γκρίζων Λύκων του ΜΗΡ του Μπαχτσελί, του ΙΥΙ party της Ασκενέρ και μικρότερων άλλων κομμάτων αθροιστικά συγκεντρώνουν το 25% περίπου των ψηφοφόρων.
Κοινώς 1 στους 4 Τούρκους ψηφοφόρους είναι ακραίος Εθνικιστής, ενώ η συγκυβέρνηση Ερντογάν-Μπαχτσελί δεν αφήνει περιθώρια για υποχωρήσεις του Τούρκου Προέδρου, στις διαπραγματεύσεις μαζί μας.
Κλείνοντας εκτιμούμε ότι η "κρίση των Ανθυπολοχαγών" στην Τουρκία έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε σφοδρή πολιτική κρίση στο εσωτερικό της, με τα απόνερα αυτής να πλήτουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω κλιμάκωση στο Αιγαίο μελλοντικά.