Κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή χωρίς αλλαγές σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον νέο μηχανισμό και τα κριτήρια διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αναπροσαρμογή μισθών του δημοσίου τομέα.
Η συζήτηση στις επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας είναι ανοιχτό σε προτάσεις από τους κοινωνικούς εταίρους που θα βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των νέων ρυθμίσεων.
Με το νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε και θεσπίζεται ένας νέος μηχανισμός αυξήσεων για τον κατώτατο μισθό που θα βασίζεται στην παραγωγικότητα της οικονομίας και στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των φτωχότερων εργαζομένων.
Για τα έτη 2025, 2026 και 2027 το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, των τιμών, των εισοδημάτων και των μισθών, της απασχόλησης και του ποσοστού της ανεργίας, καθώς και την αγοραστική δύναμη του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου και την επάρκειά τους, λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, του γενικού επιπέδου των μισθών, της κατανομής και του ρυθμού αύξησής τους. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του παρόντος δεν επιτρέπεται να καταλήγει σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου.
Σημειώνεται ότι η η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ ως το 2027.
Αυτόματος μηχανισμός από το 2028
Από το 2028 τίθεται σε ισχύ ο νέος αυτόματος μηχανισμός αύξησης του κατώτατου μισθού. Ειδικότερα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο αναπροσαρμόζονται, έπειτα από διαβούλευση που διεξάγεται κατ’ έτος, βάσει συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος έτους για το χαμηλότερο ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και β) του ημίσεος του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Αν ο συντελεστής που θα προκύπτει οδηγεί σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, δεν γίνεται αναπροσαρμογή, και ο μισθός θα μένει παγωμένος χωρίς να μειώνεται.
Οι μισθοί στο Δημόσιο
Ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί και στους μισθούς του Δημοσίου τομέα ώστε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να μην υπολείπεται από τον κατώτατο μισθό.
Σήμερα ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο (Υ.Ε κατηγορία) είναι 850 ευρώ και ο κατώτατος είναι 830 ευρώ. Με την αύξηση που θα πάρει ο κατώτατος το 2025 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 870 ευρώ. Αυτομάτως θα αυξηθεί και ο εισαγωγικός του Δημοσίου κατά 20 ευρώ ώστε να διαμορφωθεί και αυτός στα 870 ευρώ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
Από το έτος 2026 και εξής, οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων του προσωπικού του δημόσιου τομέα, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί την 31η.12.2025, προσαυξάνονται ισόποσα με την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Η προσαύξηση είναι σταθερή και προστίθεται στους βασικούς μισθούς κάθε κατηγορίας προσωπικού, χωρίς να επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο αυτοί διαμορφώνονται βάσει των εκάστοτε εφαρμοζόμενων διατάξεων.
Ειδικά για το έτος 2025, η προσαύξηση καταβάλλεται στους δικαιούχους, απομειωμένη κατά την υφιστάμενη στις 31.12.2024 διαφορά μεταξύ του βασικού μισθού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4354/2015, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την ανωτέρω ημερομηνία, , και του κατώτατου μισθού. Η ανωτέρω προσαύξηση δεν συμψηφίζεται με τυχόν καταβαλλόμενη προσωπική διαφορά.
Για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταρτίζεται Σχέδιο Δράσης μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης αφορούν ιδίως: α) την ενθάρρυνση της αποτελεσματικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ικανότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζόμενων και των οργανώσεων των εργοδοτών να διεξάγουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, β) τη δημιουργία βάσεων δεδομένων με στοιχεία, ιδίως για τους μισθούς, το κόστος παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την απασχόληση και γ) την πραγματοποίηση μελετών, ερευνών, ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δράσεων για θέματα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
eleftherostypos.gr-Κώστας Κατίκος