Τουρκία: Δικάζονται 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ



Στην Τουρκία 20 κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, οι οποίοι φέρεται να μοιράστηκαν με το Ισραήλ εμπιστευτικές πληροφορίες για Παλαιστίνιους που στοχοποιήθηκαν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, δικάζονται για κατασκοπεία, αντιμετωπίζοντας έως και 45 χρόνια φυλάκιση ο καθένας.


Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα ensonhaber, το Ισραήλ χρησιμοποίησε την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ για να ξεκινήσει επιχειρήσεις για τη σύλληψη ή τη δολοφονία μελών της Χαμάς σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το Γραφείο Έρευνας Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, ταυτοποιήθηκαν 46 άτομα που διεξήγαγαν δραστηριότητες «διεθνούς κατασκοπείας» για λογαριασμό της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ εναντίον ξένων υπηκόων, ιδίως Παλαιστινίων και Ισραηλινών οικογενειών και ακτιβιστών που διαμένουν στην Τουρκία.

Σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις προσήχθησαν 34 ύποπτοι ότι ανήκαν στο δίκτυο πρακτόρων της Μοσάντ, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό δημοσίευμα.

15 από τους υπόπτους, αφού ανακρίθηκαν συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.


Στην ακροαματική διαδικασία, που διεξήχθη από το 26ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο στις δικαστικές αίθουσες απέναντι από την Πανεπιστημιούπολη των Φυλακών Μαρμαρά, παραβρέθηκαν 19 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 15 κρατήθηκαν, και οι δικηγόροι των διαδίκων.

Ένας κατηγορούμενος στη φυλακή της Σμύρνης συνδέθηκε μέσω του συστήματος πληροφοριών ήχου και εικόνας (SEGBİS).

Η Τζεμιλέ Τουρκ (Cemile Türk), μια κρατούμενη κατηγορούμενη, υποστήριξε στην υπεράσπισή της, με δάκρυα, ότι δεν ήξερε τι είναι η λέξη κατάσκοπος.

Υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας της ήταν σκληρός μαζί της και ότι παντρεύτηκε σε ηλικία 14 ετών, η κατηγορούμενη είπε:

«Ο πατέρας των παιδιών μου είναι επίσης πολύ σκληρός άνθρωπος.

»Έλαβα βοήθεια από ανθρώπους για να συντηρήσω τα παιδιά μου.

»Ζούσα σε ένα σπίτι φτιαγμένο από μαγαζί και κάνω καθημερινές εργασίες καθαριότητας, δεν έκανα κανένα έγκλημα, έλαβα μόνο βοήθεια».

Όταν ο πρόεδρος ρώτησε σε ποιον ανήκουν οι μεταφορές χρημάτων από τη Western Union, η Τζεμιλέ Τουρκ συνέχισε ως εξής:

«Είμαι 13 χρόνια στην Τουρκία. Έχω την κάρτα μου εδώ και 9-10 χρόνια.

»Δεν μπορώ να διαβάσω ή να γράψω.

»Ζήτησα βοήθεια από άτομα που είδα στο Facebook και έστειλα φωνητικά μηνύματα.

»Έχω μια άρρωστη κόρη όταν την πηγαίνω στο νοσοκομείο, στέλνω τη φωτογραφία της κόρης μου σε ανθρώπους για να με βοηθήσουν.

»Προσθέτω τον αριθμό μου κάτω από τις αναρτήσεις μου.

»Και μου είπαν, “Στείλε το όνομά σου και την ταυτότητά σου. Θα σας στείλουμε χρήματα, προσευχηθείτε για εμάς”.

»Έστειλαν χρήματα. Έχω πολλούς αριθμούς στο τηλέφωνό μου που μπορώ να καλέσω για βοήθεια».

Ο Αχμέντ Αλοστάζ (Ahmed Alostaz), ένας από τους συλληφθέντες, δήλωσε ότι ήρθε στην Τουρκία για να πάρει διδακτορικό στα οικονομικά και ότι παρακολούθησε πανεπιστημιακά μαθήματα στα τουρκικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Δηλώνοντας ότι μετά από λίγο άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο στην Τουρκία, ίδρυσε μια εταιρεία και άρχισε να αγοράζει προϊόντα από εδώ και να τα πουλά σε αραβικές χώρες.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι γνώρισε ένα άτομο που ονομαζόταν Μουχαμέντ Ματάρ (Muhammed Matar) το 2017 και ότι αυτό το άτομο του είπε ότι ήρθε στο Πανεπιστήμιο Eskişehir Osmangazi για να κάνει διδακτορικό.

Ο Αλοστάζ δήλωσε ότι ο Ματάρ εργάστηκε επίσης στο εμπόριο για λίγο, αλλά στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός σε άλλη εταιρεία και είπε, «αγόρασα ένα σπίτι και μετακόμισα στη Σμύρνη.

»Δεν συναντήσαμε αυτό το άτομο για λίγο.

»Ήρθε και με επισκέφθηκε με στη Σμύρνη, όταν τον είδα, πανικοβλήθηκα.

»Μου είπε ότι η εταιρεία στην οποία εργαζόταν είχε σχέσεις με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών και είπα, “Μπορείς να το αναφέρεις στη Χαμάς ή στις τουρκικές Αρχές”.

»Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες και έφυγε από τη Σμύρνη.

»Έχω εταιρεία από το 2019, έχω εξάγει περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια». είπε.

Ο κατηγορούμενος Αλοστάζ, ο οποίος είπε ότι ο Ματάρ πήγε στην Παλαιστίνη με την οικογένειά του μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του.

Στο κατηγορητήριο που συνέταξε η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης· Αναφέρεται ότι 20 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 16 κρατούνται, πραγματοποίησαν δραστηριότητες «διεθνούς κατασκοπείας» για λογαριασμό της Ισραηλινής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών MOSSAD κατά αλλοδαπών υπηκόων που διαμένουν στην Τουρκία .

Στο κατηγορητήριο, αναφέρεται ότι η μονάδα της Mossad, İÇOM, επικοινώνησε με τους κατηγορούμενους δημοσιεύοντας αγγελίες εργασίας μέσω εφαρμογών επικοινωνίας και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να λάβει τις πληροφορίες των ατόμων που στόχευαν και στη συνέχεια επικοινώνησε με τους κατηγορούμενους με 7 διαφορετικούς αριθμούς που τους ανήκουν.

Στο κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρει ότι δεν έγιναν βιντεοκλήσεις ή φωνητικές κλήσεις με τους κατηγορούμενους, αναφέρεται ότι η ισραηλινή μονάδα πληροφοριών εκμεταλλεύτηκε τους κατηγορούμενους για να παρέχει εξ αποστάσεως πόρους και να εκτελεί τακτικά καθήκοντα όπως έρευνα, αναγνώριση, φωτογραφία, βίντεο. έγγραφα, εντοπισμός, επίθεση, τραυματισμός, ληστεία και απαγωγή εναντίον των στόχων τους στο πεδίο.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι έλαβαν εμπιστευτικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων και των εικόνων Παλαιστινίων πολιτών και προσώπων που συνδέονται με τη Χαμάς που στοχοποιήθηκαν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, και στη συνέχεια τις μοιράστηκαν με Ισραηλινούς αξιωματικούς.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται επίσης ότι οι κατηγορούμενοι έλαβαν χρήματα από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σε αντάλλαγμα για το έργο τους, ειδικά μέσω των συστημάτων «τραπεζικής μεταφοράς», «κρυπτονομισμάτων» και «Western Union» που χρησιμοποιούν οι «τρομοκρατικές» οργανώσεις.