Το πέταγμα του F-35, η Αμερικανίδα πιλότος έκπληξη και τα… πιτόγυρα στην Κυλλήνη



Αυτό που συνέβη όντως ήταν μια εξάσκηση από το μέλλον. Γιατί τα αμερικανικά F-35 συνεργάστηκαν άψογα με τα δικά μας μαχητικά, στον εντοπισμό στόχων από μεγάλη απόσταση με τα φοβερά υπερσύγχρονα ραντάρ που διαθέτουν τα 5ης γενιάς αυτά αεροσκάφη.


Τώρα που ολοκληρώθηκε στην Ανδραβίδα η άσκηση Ramstein Flag,24 η μεγαλύτερη Νατοϊκή άσκηση επί ευρωπαϊκού εδάφους και τα μαχητικά αεροσκάφη από 14 χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (πλην Τουρκίας) άρχισαν να επιστρέφουν στη βάση τους, αποδεσμεύτηκαν ορισμένα στοιχεία της εντυπωσιακής άσκησης, που αφορούν τα ελληνικά μαχητικά, τα οποία σας μεταφέρω πάραυτα:

Τι γεγονός ότι στην Ανδραβίδα στάθμευσαν αμερικανικά αεροσκάφη F-35 (που τα φιλοξενούσαν στα shelters των ελληνικών Phantoms για να προφυλαχθούν από τι καιρικές συνθήκες) έδωσε ακόμα ένα πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία. Δεν είναι μόνον οι τεχνικοί εδάφους που για πρώτη φορά πήραν μια γεύση από την συντήρησή τους, ήταν και οι Έλληνες πιλότοι των F-16 Vipers. Αυτό που συνέβη όντως ήταν μια εξάσκηση από το μέλλον. Γιατί τα αμερικανικά F-35 συνεργάστηκαν άψογα με τα δικά μας μαχητικά, στον εντοπισμό στόχων από μεγάλη απόσταση με τα φοβερά υπερσύγχρονα ραντάρ που διαθέτουν τα 5ης γενιάς αυτά αεροσκάφη.

Ακόμα πώς λοκάρουν τους στόχους και εν συνεχεία τους δίνουν το σήμα στα ελληνικά F-16. Πρόσεξαν ακόμα πως αυτά τα στελθ αμερικανικά αεροσκάφη τρύπωναν απαρατήρητα μέσα από τα ραντάρ, πώς μπορούσαν να ανεφοδιαστούν στον αέρα, τον οπλισμό του που είχαν αποθηκευμένο στην κοιλιά τους και πόσο κοντά οι Αμερικανοί πιλότοι πέταξαν φτερό με φτερό με τους Έλληνες πιλότους των F-16 Viper και Rafale. Η αλήθεια είναι ότι η συνεργασία ήταν άψογη και αποδείχθηκε πώς μπορούν να συνεργασθούν επί του πεδίου με την ίδια αποτελεσματικότητα δύο μαχητικά διαφορετικής γενιάς, τα οποία σε λίγα χρόνια θα τα αποκτήσει και η χώρα μας εξασφαλίζοντας υπεροχή στο Αιγαίο, ακόμα κι αν η Τουρκία αγοράσει και αναβαθμίσει F-16 ή αγοράσει τα Eurofighters ένα μαχητικό που έγινε για αυτούς ανεκπλήρωτος αεροπορικός πόθος.

Η έκπληξη για τους Έλληνες πιλότους ήρθε προς το τέλος της άσκησης όταν εμφανίστηκε μια Αμερικανίδα πιλότος στα F-35. Οι περισσότεροι Έλληνες πιλότοι δεν την είχαν συναντήσει στις ενημερώσεις, ούτε καν γνώριζαν την ύπαρξή της. Η Αμερικανίδα φόρεσε την κάσκα του F-35 αξίας 400.000 δολαρίων, μπήκε με άνεση στο μαχητικό της, χαιρέτησε τους τεχνικούς εδάφους, έκλεισε την καλύπτρα, οι μηχανές μούγκρισαν και απογειώθηκε με κατεύθυνση νοτίως της Πελοποννήσου για να πάρει μέρος στην άσκηση.

Η έκπληξη όμως των Αμερικανών ήταν… ο πιτόγυρος. Πραγματικά οι Αμερικανοί ενθουσιάστηκαν τρώγοντας πίτες με σουβλάκια που συνοδεύονταν με τζατζίκι και πατάτες τηγανητές στα σουβλατζίδικα της Κυλλήνης, αλλά και με τα μπαράκια της Πάτρας. Όπως επίσης εντυπωσιάστηκαν όταν, σε μια ενημέρωση, είδαν ένα σήμα με μια τεράστια Ασπίδα, ένα Δόρυ προς την Ανατολή και ένα «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ».


ΠΗΓΗ: Βηματοδότης