Πολεμικό Ναυτικό: Καλπάζουν οι παραιτήσεις στελεχών



Από εξαγγελία σε εξαγγελία το προσωπικό των ΕΔ πλέον έχει μάθει να μην κρατάει κανένα καλάθι.


 Αυτό συμβαίνει διότι με κάθε υλοποίηση, η απογοήτευση γιγαντώνεται. Στο ΠΝ, δυστυχώς το φαινόμενο είναι ακόμα μεγαλύτερο. Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των παραιτήσεων του τελευταίου τριμήνου προέρχεται από το Στόλο που υποτίθεται ότι στηρίχθηκε; Άραγε, έτσι θα διεκδικήσει τους καλύτερους η Πολιτεία;

Οι παραιτήσεις καλπάζουν και τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΕΕΝΠΑ) δεν μπορούν ούτε να διαψευστούν, ούτε να ερμηνευθούν. Σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2023 έχουν αυξηθεί κατά 78%. Το δε, γεγονός ότι φέτος έπιασαν ήδη από τα μέσα του Σεπτεμβρίου το συνολικό αριθμό των παραιτήσεων του 2023, προφανώς και τρομάζει ως προς το που θα σταματήσει η κατρακύλα.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές  σχολιάζουν ότι κακώς κάποιοι παρουσιάζουν ότι το πρόβλημα αφορά μόνο το Πολεμικό Ναυτικό, διότι με αυτό τον τρόπο επιχειρούν να το κρύψουν για μια ακόμα φορά κάτω από το χαλάκι, ενώ παράλληλα ζητούν από την Ηγεσία του ΠΝ να βγει μπροστά.

Το έγγραφο της ΕΣΠΕΕΝΠΑ:
 
ΘΕΜΑ:   Παραιτήσεις στο ΠΝ


 1.   Σας γνωρίζουμε την πορεία των παραιτήσεων στο ΠΝ, μαζί με συγκριτικά στοιχεία ως εξής:

               α.   Σύνολο παραιτηθέντων στελεχών:

                     (1)  Από 1/1/24 έως 30/9/24: 194 (εκατόν ενενήντα τέσσερα).

                     (2)  Από 1/1/24 έως 30/9/23: 110 (εκατόν δέκα)

                     (3)  Συνολικά για το 2023 (31/12): 179 (εκατόν εβδομήντα εννιά)

               β.   Παραιτήσεις ανά κατηγορία από 1/1/24 έως 30/9/24:

                     (1)  Αξιωματικοί ΑΣΕΙ: 68 (εξήντα οκτώ). Αντίστοιχο διάστημα 2023:

33 (τριάντα τρεις), ήτοι μεταβολή +106%.

                     (2)  Αξιωματικοί ΑΣΣΥ: 18 (δεκαοκτώ). Αντίστοιχο διάστημα 2023: 18 (δεκαοκτώ), ήτοι μεταβολή μηδέν.

                     (3)  Αξιωματικοί κατατάξεων: 31 (τριάντα ένας). Αντίστοιχο διάστημα 2023: 20 (είκοσι), ήτοι μεταβολή +55%.

                     (4)  Ανθυπασπιστές: 16 (δεκαέξι). Αντίστοιχο διάστημα 2023: 5 (πέντε), ήτοι μεταβολή +220%.

                     (5)  Υπαξιωματικοί: 26 (είκοσι έξι). Αντίστοιχο διάστημα 2023: 11 (έντεκα), ήτοι μεταβολή 136%.

                     (6)  ΕΠΟΠ: 35 (τριάντα πέντε). Αντίστοιχο διάστημα 2023: 23 (είκοσι τρεις), ήτοι μεταβολή +52%.

   2.   Θεωρούμε πλέον ότι οποιαδήποτε ανάλυση στοιχείων περιττεύει. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαψευστεί. Θα αρκεστούμε μόνο στις εξής επισημάνσεις:

              α.   Ο περσινός αριθμός παραιτήσεων φέτος καλύφθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, ήτοι προπορευόμαστε κατά τρεισήμισι μήνες, όταν την 30η  Ιουνίου προπορευόμασταν κατά τρεις.

              β.   Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 (γ’ τρίμηνο) οι παραιτήσεις είναι αυξημένες κατά 78%.

              γ.   Υπενθυμίζουμε ότι η πρόβλεψή μας για το τέλος του έτους είναι περί τις 300 παραιτήσεις, «στόχος» που κατά πως δείχνει η πορεία των δεδομένων μοιάζει… εφικτός.

              δ.   Σημαντικός αριθμός των παραιτηθέντων στελεχών προέρχεται από Μονάδες του Στόλου.

   3.   Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας η πλήρης αποτυχία και των νέων μέτρων που έχουν ληφθεί για να αναχαιτιστεί το τσουνάμι των παραιτήσεων. Επί τούτου οφείλουμε να διευκρινίσουμε μιας και διαφαίνεται ότι από διάφορους κύκλους επιχειρείται να δοθεί μια παραπλανητική εικόνα, ότι το πρόβλημα των παραιτήσεων δήθεν πλήττει μόνο το ΠΝ, ώστε για μια ακόμα φορά να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι. Αυτό δεν ισχύει.

   4.   Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι παραιτήσεις έχουν επεκταθεί στο σύνολο των ΕΔ, όπου το προσωπικό επιχειρεί να κατοχυρώσει τα όποια ελάχιστα δικαιώματα του έχουν παραμείνει, διασφαλίζοντας την ψυχική του υγεία στο μέγιστο εφικτό βαθμό. Προφανώς υφίσταται δυσχέρεια να γίνει αντιληπτό ότι κάθε νέο αποτυχημένο μέτρο απλώς επιβεβαιώνει στα μάτια των στρατιωτικών τον συνολικό μέχρι σήμερα εμπαιγμό. Οι ΕΔ δεν έχουν την πολυτέλεια για περαιτέρω ερμηνείες.

   5.   Κατόπιν των παραπάνω, η Ένωσή μας γνωστοποιεί ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα και να συμπαρίσταται δίπλα σε κάθε στρατιωτικό, μέλος μας και μη, προκειμένου να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί. Απευθύνουμε δε, για μια ακόμα φορά έκκληση προς την Ηγεσία του ΠΝ να προβεί σε γενναίες αποφάσεις στήριξης του προσωπικού, ανεξαρτήτως κατευθύνσεων. Δηλώνουμε δημόσια ότι θα στηρίξουμε με σθένος κάθε τέτοια ενέργεια. Όσον αφορά τις λύσεις, τις έχουμε προτείνει κατ’ επανάληψη. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχουν ευήκωα ώτα.

-- 
Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Περιφέρειας Αττικής