Το ΝΑΤΟ βλέπει κινδύνους αναζωπύρωσης της βίας στο Κοσσυφοπέδιο



Οι συνεχιζόμενες εθνοτικές εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επανάληψη της βίας στην περιοχή, ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της στρατιωτικής συμμαχίας στο πρακτορείο  Reuters.


Όπως τονίζεται πέρυσι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρά και τραυματίστηκαν μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε συγκρούσεις. Για την επίθεση κατηγόρησαν μέλη της σερβικής κοινότητας του Κοσόβου.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι κατά κύριο λόγο αλβανόφωνο, αλλά περίπου 50.000 Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της χώρας απορρίπτουν την κυβέρνηση της Πρίστινα και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους. Το Κοσσυφοπέδιο, πρώην σερβική επαρχία, κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, μια δεκαετία μετά την εξέγερση των Αλβανών με την υποστήριξη των νατοϊκών δυνάμεων.

Ο ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Στιούαρτ Μουνς, διοικητής της Συμμαχικής Διοίκησης της Νάπολης, η οποία επιβλέπει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι η Συμμαχία εξακολουθεί να ανησυχεί για τον κίνδυνο επανάληψης της βίας στον ανήσυχο βορρά.

«Η έντονη πολιτική ρητορική μπορεί να εμπνεύσει ορισμένες μη κυβερνητικές δυνάμεις να διαπράξουν πράξεις βίας παρόμοιες με αυτό που συνέβη πέρυσι. Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει σίγουρα μια σύγκρουση, νομίζω ότι υπάρχει ένας συνεχής κίνδυνος», είπε, αναφερόμενος στην έλλειψη προόδου στις συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ μεταξύ της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ένας αστυνομικός και άλλοι τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν όταν μια ομάδα βαριά οπλισμένων εισβολέων εισέβαλε στη Σερβία και επιτέθηκε στην αστυνομία στο χωριό Μπάνισκα.

Τέσσερις μήνες νωρίτερα, περισσότεροι από 90 στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν Σέρβοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Η Πρίστινα κατηγόρησε τη Σερβία για εμπλοκή στην επίθεση στην Μπάνισκα, αλλά το Βελιγράδι απέρριψε τις κατηγορίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κορυφαίοι παγκόσμιοι σύμμαχοι του Κοσσυφοπεδίου, επέκριναν την κυβέρνηση της Πρίστινα για μονομερείς ενέργειες στο βόρειο τμήμα της χώρας που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εθνοτική βία και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή περίπου 4.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται εκεί.

 Το Κοσσυφοπέδιο απορρίπτει τέτοιες επικρίσεις και το θέμα έχει τείνει τις σχέσεις της Πρίστινα με τους δυτικούς υποστηρικτές της.

Στο πλαίσιο του διαλόγου με τη μεσολάβηση της ΕΕ, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία διαπραγματεύονται για την εξομάλυνση των σχέσεών τους για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί.