Ο πραγματικός ρόλος της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας



Οι μισές από τις περίπου 10.000 οβίδες που εκτοξεύονται καθημερινά από τους Ρώσους από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία προέρχονται από τη χώρα του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Meduza.


Τις τελευταίες ημέρες, τόσο ουκρανοί αξιωματούχοι όσο και η νοτιοκορεατική υπηρεσία πληροφοριών ανέφεραν ότι η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να στείλει περισσότερους από 10.000 στρατιώτες στο ουκρανικό μέτωπο για να στηρίξουν τη Ρωσία στον πόλεμο και η ανάπτυξή τους έχει ήδη ξεκινήσει.

Την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, μετά από έκτακτη συνάντηση ασφαλείας που κάλεσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS) δημοσίευσε μια αξιολόγηση που ισχυριζόταν ότι ο Βορράς έστελνε τέσσερις ταξιαρχίες 12.000 στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων, στην Ουκρανία σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου.

Διπλωμάτες από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα απορρίπτουν αυτές τις αναφορές, οι οποίες λένε ότι είναι ψευδείς.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας. Ισχυρίζονται ότι η Ουάσιγκτον έχει σημειώσει ότι η υλική υποστήριξη προς τη Μόσχα αυξάνεται, λαμβάνοντας τόσο βλήματα πυροβολικού όσο και πυραύλους, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς KN-23.

Σύμφωνα με βρετανούς δημοσιογράφους, η Βόρεια Κορέα προμηθεύει τη Ρωσία με σχεδόν τις μισές από τις περίπου τρία εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού που χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις ετησίως στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η Βόρεια Κορέα στέλνει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, με εξαίρεση μικρότερες ομάδες μηχανικών και παρατηρητών.

Ακόμη και ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε αντέκρουσε ευθέως τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου μαζί του αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να εμπλέκονται Βορειοκορεάτες στρατιώτες στις μάχες.